nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
*
Türkiye sağlık Araştırması verilerine tarafından 0714 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 24,5 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ilk sırada yer alıyor Yüzde 11,5 ile göz ve enfeksiyöz hastalıklar, yüzde 4,7 ile deri hastalıkları ve yüzde 4,1 ile beslenme sebebi ile ortaya meydana çıkan hastalıklar Türkiye ’de çocuklarının sorunları Ayrıca illere göre çocukların sıhhat haritasını çıkartan Beslenme Uzmanı Emre uzun diş sağlığı, deri , göz ve obezite için genç yaşta neler yapılması gerektiğini açıklıyor Listenin en güvenli olmayan bölgesi Marmara Bölgesi iken, sıhhat sorunlarının minimum rastlandığı bölge Akdeniz Bölgesi ’dir
*
Güneydoğu Anadolu Bölgesi ’nin gıda alışkanlıkları içerisinde et ve süt ürünleri geniş yer kaplarken, sebze ve meyveler oldukça sınırlı oranda sofralarda yer buluyor Bu bölgede süt ürünlerinin yeterli şekilde tüketiliyor Bu sebeple diş kaybı fazla sık görülmez oysa tatlı tüketimi sebebi ile diş çürüğü yaygındır Annebabalar tatlı tüketimine dikkat etmelidir, önerim haftalık tatlı tüketiminde önceliği sütlü tatlılardan yana kullanmalarıdır*
*
Haftada 1 gün kendilerine müsade vermeleri hem diş sağlığı keza de obezitenin önüne geçilmesi açısından muavin olacaktır Sebze ve meyvenin eksik tüketimi ile görülen A *ve C vitamini yetersizliği göz ve ciltte hastalıklar oluşmasına sebebiyet verebilir Çocuklar daha pozitif meyve ve sebze tüketimine yönlendirilmelidir Bu bilgilere ek olarak karbonhidrat tüketimi pozitif olduğu olan doğu illerinde obezite epeyce yaygın görülmektedir
*
Çocuklar daha pozitif fiziksel aktiviteye yönlendirilmeli ve besin alışkanlıklarını küçük yaşlardan itibaren değiştirilmeye çalışılmalıdır Pişirme tarzı olarak kavurma,kızartma türü yiyecekler yerine haşlama, fırın ya da ızgara yöntemini tercih edilmelidir Besin kaybı minimuma indirilerek alınan menfaat maksimize edilmiş olur Bunun yanına kanserojen madde alımı minimize edilmiş olur
*
*
KARADENİZ BÖLGESİ
*
0714 yaş çocuklar için tek risk, tereyağı ve kızartma
*
Kırmızı et ve tavuk yerine daha fazla balık tüketilmesi, fazla çeşitli otların yer aldığı sofralar çocukların beslenmesi açısından artı mutfaklar Karadeniz bölgesinde tatmin edici kalsiyum A vitamini, C vitamini ve D vitamini alımı nedeniyle diş, göz ve deri hastalıkları daha nadir görülmektedir Beslenme Uzmanı Emre Uzun 0714 yaş arası çocuklar için tek risk olarak kızartma ve tereyağ tüketimi görülebilir, diyor*
*
Çocukların gelişim süreçlerinde kızartma yerine haşlama, ızgara, fırın pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanan yiyecekler tüketilmesi; yemeklerde tereyağ gibi doymuş yağların yerine doymamış yağ olan nebati ayçiçek veya zeytinyağını seçim etmesi hayat kalitesini arttıracaktır *Emre Uzun somut aktivite sayılabilecek hareketliliğin de Karadenizli çocuklar için *obeziteyi önleyebilecek diğer bir konu olduğunu belirtiyor
*
*
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
*
0714 yaş çocuklar obeziteye yakın…
*
İç Anadolu ’nun gıda alışkanlığı minik yaşlardan itibaren tahıl, Ayrıca bu bölgede, hayvancılık baştan sona et ve et ürünleri tüketimi de yaygın genellikle karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenen İç Anadolu Bölgesi ’nde yetişen çocuklar tüketim sebebi ile obeziteye yakın bir bölge Çocuklar daha pozitif fiziki aktiviteye yönlendirilmeli ve beslenme alışkanlıklarını küçük yaşlardan itibaren değiştirilmeye çalışılmalıdır Bölgenin yetersiz kalsiyum tüketimi diş çürükleri ve kayıplarına yol açabilmektedir*
*
Bu sebeple 0714 yaş arası çocuk gelişimi için mutfaklarda süt, yoğurt, peynir,pekmez, yeşil yapraklı sebzelere, yağlı tohumlar ve kuru baklagiller mutlaka bulunması gerekir Bölgede sebze ve meyvenin eksik tüketimi ile A vitamini yetersizliği göz ve ciltte hastalıklar oluşmasına sebebiyet verebilir Çocuklar daha fazla meyve ve sebze tüketimine yönlendirilmelidir Diyetisyen Emre Uzun özellikle *kayısı, havuç, yumurta, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini öneriyor
*
*
AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ
*
Çocuklar diş sorunları yaşıyor
*
Bu bölgelerin en sağlıklı bölgele arasında yer aldığını bildiren Emre Uzun, bu iki alan sebze ve meyvelerin oldukça çok tüketilmesi sebebiyle vitamin ve mineral açısından tatmin edici tüketime sahiptir, diyor *Bu da göz, deri ve diş eti hastalıkları görülme insidansını oldukça düşürmektedir *öte taraftan yetersiz süt ve süt ürünleri tüketimi diş çürüklerine yol açma ihtimali bu bölgede de risk oluşturabilmektedir *Akdeniz ve Ege Bölgesi perhiz beslenmeyi barındırdığı için obezite riskinin düşük olduğu bölgelerdendir
*
*
MARMARA BÖLGESİ
*
En Güvenli Olmayan Alan
*
Bu alan yoğun göç nedeniyle diş, göz ve deri hastalıkları ve obezite açısından büyük tehlike barındırmaktadır Yoğun tempo 0714 *yaş aralığındaki çocukların dikkatsizlik edilmesine niçin olabilmektedir Bölge çocuklarının fast food ve abur cubur tüketimine yönelmesi, buna ek olarak fiziki aktivitenin yetersizliği obeziteye davetiye çıkarabilmektedir*
*
Yine yetersiz vitamin ve mineral alımı ile görülen A ve C vitamin yetersizliği deri ve favori sağlık durumu sorunlarının ortaya çıkmasına niçin olabilir 0714 yaş aralığında çocukları daha fazla sebze, meyve süt tüketimine yönlendirilmelidir Bunun yanında somut aktiviteyi hayat tarzlarına katması sağlanmalıdır Bu Nedenle daha sağlıklı cins yetiştirilmesine katkıda bulunmuş olunacaktır
Türkiye sağlık Araştırması verilerine tarafından 0714 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 24,5 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ilk sırada yer alıyor Yüzde 11,5 ile göz ve enfeksiyöz hastalıklar, yüzde 4,7 ile deri hastalıkları ve yüzde 4,1 ile beslenme sebebi ile ortaya meydana çıkan hastalıklar Türkiye ’de çocuklarının sorunları Ayrıca illere göre çocukların sıhhat haritasını çıkartan Beslenme Uzmanı Emre uzun diş sağlığı, deri , göz ve obezite için genç yaşta neler yapılması gerektiğini açıklıyor Listenin en güvenli olmayan bölgesi Marmara Bölgesi iken, sıhhat sorunlarının minimum rastlandığı bölge Akdeniz Bölgesi ’dir
*
Güneydoğu Anadolu Bölgesi ’nin gıda alışkanlıkları içerisinde et ve süt ürünleri geniş yer kaplarken, sebze ve meyveler oldukça sınırlı oranda sofralarda yer buluyor Bu bölgede süt ürünlerinin yeterli şekilde tüketiliyor Bu sebeple diş kaybı fazla sık görülmez oysa tatlı tüketimi sebebi ile diş çürüğü yaygındır Annebabalar tatlı tüketimine dikkat etmelidir, önerim haftalık tatlı tüketiminde önceliği sütlü tatlılardan yana kullanmalarıdır*
*
Haftada 1 gün kendilerine müsade vermeleri hem diş sağlığı keza de obezitenin önüne geçilmesi açısından muavin olacaktır Sebze ve meyvenin eksik tüketimi ile görülen A *ve C vitamini yetersizliği göz ve ciltte hastalıklar oluşmasına sebebiyet verebilir Çocuklar daha pozitif meyve ve sebze tüketimine yönlendirilmelidir Bu bilgilere ek olarak karbonhidrat tüketimi pozitif olduğu olan doğu illerinde obezite epeyce yaygın görülmektedir
*
Çocuklar daha pozitif fiziksel aktiviteye yönlendirilmeli ve besin alışkanlıklarını küçük yaşlardan itibaren değiştirilmeye çalışılmalıdır Pişirme tarzı olarak kavurma,kızartma türü yiyecekler yerine haşlama, fırın ya da ızgara yöntemini tercih edilmelidir Besin kaybı minimuma indirilerek alınan menfaat maksimize edilmiş olur Bunun yanına kanserojen madde alımı minimize edilmiş olur
*
*
KARADENİZ BÖLGESİ
*
0714 yaş çocuklar için tek risk, tereyağı ve kızartma
*
Kırmızı et ve tavuk yerine daha fazla balık tüketilmesi, fazla çeşitli otların yer aldığı sofralar çocukların beslenmesi açısından artı mutfaklar Karadeniz bölgesinde tatmin edici kalsiyum A vitamini, C vitamini ve D vitamini alımı nedeniyle diş, göz ve deri hastalıkları daha nadir görülmektedir Beslenme Uzmanı Emre Uzun 0714 yaş arası çocuklar için tek risk olarak kızartma ve tereyağ tüketimi görülebilir, diyor*
*
Çocukların gelişim süreçlerinde kızartma yerine haşlama, ızgara, fırın pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanan yiyecekler tüketilmesi; yemeklerde tereyağ gibi doymuş yağların yerine doymamış yağ olan nebati ayçiçek veya zeytinyağını seçim etmesi hayat kalitesini arttıracaktır *Emre Uzun somut aktivite sayılabilecek hareketliliğin de Karadenizli çocuklar için *obeziteyi önleyebilecek diğer bir konu olduğunu belirtiyor
*
*
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
*
0714 yaş çocuklar obeziteye yakın…
*
İç Anadolu ’nun gıda alışkanlığı minik yaşlardan itibaren tahıl, Ayrıca bu bölgede, hayvancılık baştan sona et ve et ürünleri tüketimi de yaygın genellikle karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenen İç Anadolu Bölgesi ’nde yetişen çocuklar tüketim sebebi ile obeziteye yakın bir bölge Çocuklar daha pozitif fiziki aktiviteye yönlendirilmeli ve beslenme alışkanlıklarını küçük yaşlardan itibaren değiştirilmeye çalışılmalıdır Bölgenin yetersiz kalsiyum tüketimi diş çürükleri ve kayıplarına yol açabilmektedir*
*
Bu sebeple 0714 yaş arası çocuk gelişimi için mutfaklarda süt, yoğurt, peynir,pekmez, yeşil yapraklı sebzelere, yağlı tohumlar ve kuru baklagiller mutlaka bulunması gerekir Bölgede sebze ve meyvenin eksik tüketimi ile A vitamini yetersizliği göz ve ciltte hastalıklar oluşmasına sebebiyet verebilir Çocuklar daha fazla meyve ve sebze tüketimine yönlendirilmelidir Diyetisyen Emre Uzun özellikle *kayısı, havuç, yumurta, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini öneriyor
*
*
AKDENİZ VE EGE BÖLGESİ
*
Çocuklar diş sorunları yaşıyor
*
Bu bölgelerin en sağlıklı bölgele arasında yer aldığını bildiren Emre Uzun, bu iki alan sebze ve meyvelerin oldukça çok tüketilmesi sebebiyle vitamin ve mineral açısından tatmin edici tüketime sahiptir, diyor *Bu da göz, deri ve diş eti hastalıkları görülme insidansını oldukça düşürmektedir *öte taraftan yetersiz süt ve süt ürünleri tüketimi diş çürüklerine yol açma ihtimali bu bölgede de risk oluşturabilmektedir *Akdeniz ve Ege Bölgesi perhiz beslenmeyi barındırdığı için obezite riskinin düşük olduğu bölgelerdendir
*
*
MARMARA BÖLGESİ
*
En Güvenli Olmayan Alan
*
Bu alan yoğun göç nedeniyle diş, göz ve deri hastalıkları ve obezite açısından büyük tehlike barındırmaktadır Yoğun tempo 0714 *yaş aralığındaki çocukların dikkatsizlik edilmesine niçin olabilmektedir Bölge çocuklarının fast food ve abur cubur tüketimine yönelmesi, buna ek olarak fiziki aktivitenin yetersizliği obeziteye davetiye çıkarabilmektedir*
*
Yine yetersiz vitamin ve mineral alımı ile görülen A ve C vitamin yetersizliği deri ve favori sağlık durumu sorunlarının ortaya çıkmasına niçin olabilir 0714 yaş aralığında çocukları daha fazla sebze, meyve süt tüketimine yönlendirilmelidir Bunun yanında somut aktiviteyi hayat tarzlarına katması sağlanmalıdır Bu Nedenle daha sağlıklı cins yetiştirilmesine katkıda bulunmuş olunacaktır