iltasyazilim
FD Üye
Hayatta kalma mekanizmamızın bir parçası olabilir; ama insanın tatlı şeyleri hoşlanmak için doğduğu besbelli Rahimdeyken bile seviyoruz Bir Takım bebekler, gebeliğin 1516 haftalarında, amniyotik istikrarsız tatlı olduğunda daha pozitif yutarak şekerden hoşlandıklarını gösteriyorlar Tuz tatlara olan akıntı de doğuştan olan geliyor Oysa gıda tercihlerimizin çoğunluğu öğreniliyor; hatta gittikçe büyüyen sayıdaki araştırma sonuçlarına tarafından, bu öğrenme süreci, doğumdan önce başlıyor
Tahminlere göre, 21 haftadan itibaren fetüs, koku ve lezzet duyularını kullanarak dağıtılmış tatları ayırt edebiliyor Philadelphia'daki Monell Kimyasal Duyu Merkezi'nden Julie Mennella, amniyotik sıvının tadı ve kokusu olan kimyasallarla dolu karmaşık bir 'birincil gıda' olduğunu söylüyor Birçok bebeğin kalori almaya başlamasından beş ay önce tat farkındalığının gelişmesi, kulağa akla yatkın geliyor; çünkü söz konusu lezzet olduğunda, aşinalık, yakınlığı besler Ahenkli yineleme ile kendinizi birçok gıdadan keyif alacak şekilde eğitebilirsiniz – ve yaş ne dek küçükse, nöral yol oluşumu da öyle kolaydır Dolayısıyla şu şekilde düşünmemizde bir sakınca yok: Fetüs, rahimde sebze tatmaya alıştığında, bebeği besleyici yetişkin gıdalarına alıştırmak çocuk oyuncağı olabilir
h 4Sebze aşkı Mennella göre yapılan bir deneyde, katılımcılardan oluşturulan birinci grupta, anneler hamileliklerinin son üç ayı her tarafında 3 haftahaftada 4 kere 300 ml havuç suyu içti İkinci grupta ise aynı kullanım, emzirmenin birincil iki ayı baştan başa sürdürüldü Denetleme grubu ise havuç suyundan tamamen uzakta durdu Utero ve anne sütü yoluyla yüksek konsantrasyonlarda havuca maruz kalan bebeklerin, sütten kesilme döneminde mutlu bir şekilde havuç yedikleri görüldü Belfast Queens Üniversitesi Fetal Araştırma Merkezi direktörü Peter Hepper'e tarafından, Rahimde sarımsağa maruz kalan bebeklerin hayatlarının ileriki dönemlerinde sarımsak tercih etme olasılıkları yüksek oluyor – araştırmalara kadar en azından sekiz yaşlarına değin
h 4Abur cubur tüketimi Geçen sene yayınlanan bir araştırma ile hamilelikleri sırasında çok abur cubur yiyen annelerin bebeklerinin abur cubur yiyeceklere düşkün olma sebepleri anlaşılmaya çalışıldı Çalışmada, abur cubur gıdalar, oldukça lezzetli, yüksek derecede enerji içerikli ve besleyici maddeler bakımından cılız gıdalar olarak tanımlandı Tanıdık olmasalar da çocukların bu tatları sevme ihtimalleri yüksek; çünkü doğuştan olan gelen tercihlerimize hitap ediyorlar Ama Avustralya Adelaide Üniversitesi'nden araştırmacıların keşfi şu oldu: Rahim ve anne sütü yoluyla abur cubur gıdalarla maruz kalmak, beyin ödül yollarının bunlara duyarsızlaşmasına sebep oluyor – tıpatıp uyuşturucu bağımlılarının istek edilen noktaya gelmek namına gitgide daha pozitif dozlara gereksinim duymaları gibi Yani teoriye göre, bu çocuklar, gittikçe daha fazla cipse veya çikolataya gereklilik duyuyorlar (Anekdot: Deneyler, millet yok, fareler üstünde yapıldı; araştırma hala gelişim aşamasında)
h 4Her şey yeniden yok Eğer şu an keşke hamileliğim her tarafında o cipslerden uzaktan dursaydım diye düşünüp vicdan azabı yaşıyorsanız, durun Artma sürecinde çocuğun ağız tadı zevkini şekillendiren birçok bambaşka faktör var – yaşıt baskısı, kişisel lezzet duyarlılığı gibi Bilim adamları, fetal lezzet öğrenmenin bebeklik ve erken çocukluk dönemleri üzerindeki etkisini araştırmış olabilirler; fakat ergenliği ve yetişkinliği değil, diyor Philadelphia Drexel Üniversitesi'nden Nutrisyonel Bilimler'den Prof Alison Ventura Bu, iyi bir soru: tesir, ne dek güçlü? Ne kadar sürüyor? Zamanla etkiyi zayıflatabilecek muhtemel faktörler neler? Bunun oldukça karışık olduğunu varsayım edebiliyorsunuzdur; fetüsken brokoli yemiş olmanız, yetişkinken brokoliye bayılacağınız anlamına gelmiyor
Tahminlere göre, 21 haftadan itibaren fetüs, koku ve lezzet duyularını kullanarak dağıtılmış tatları ayırt edebiliyor Philadelphia'daki Monell Kimyasal Duyu Merkezi'nden Julie Mennella, amniyotik sıvının tadı ve kokusu olan kimyasallarla dolu karmaşık bir 'birincil gıda' olduğunu söylüyor Birçok bebeğin kalori almaya başlamasından beş ay önce tat farkındalığının gelişmesi, kulağa akla yatkın geliyor; çünkü söz konusu lezzet olduğunda, aşinalık, yakınlığı besler Ahenkli yineleme ile kendinizi birçok gıdadan keyif alacak şekilde eğitebilirsiniz – ve yaş ne dek küçükse, nöral yol oluşumu da öyle kolaydır Dolayısıyla şu şekilde düşünmemizde bir sakınca yok: Fetüs, rahimde sebze tatmaya alıştığında, bebeği besleyici yetişkin gıdalarına alıştırmak çocuk oyuncağı olabilir
h 4Sebze aşkı Mennella göre yapılan bir deneyde, katılımcılardan oluşturulan birinci grupta, anneler hamileliklerinin son üç ayı her tarafında 3 haftahaftada 4 kere 300 ml havuç suyu içti İkinci grupta ise aynı kullanım, emzirmenin birincil iki ayı baştan başa sürdürüldü Denetleme grubu ise havuç suyundan tamamen uzakta durdu Utero ve anne sütü yoluyla yüksek konsantrasyonlarda havuca maruz kalan bebeklerin, sütten kesilme döneminde mutlu bir şekilde havuç yedikleri görüldü Belfast Queens Üniversitesi Fetal Araştırma Merkezi direktörü Peter Hepper'e tarafından, Rahimde sarımsağa maruz kalan bebeklerin hayatlarının ileriki dönemlerinde sarımsak tercih etme olasılıkları yüksek oluyor – araştırmalara kadar en azından sekiz yaşlarına değin
h 4Abur cubur tüketimi Geçen sene yayınlanan bir araştırma ile hamilelikleri sırasında çok abur cubur yiyen annelerin bebeklerinin abur cubur yiyeceklere düşkün olma sebepleri anlaşılmaya çalışıldı Çalışmada, abur cubur gıdalar, oldukça lezzetli, yüksek derecede enerji içerikli ve besleyici maddeler bakımından cılız gıdalar olarak tanımlandı Tanıdık olmasalar da çocukların bu tatları sevme ihtimalleri yüksek; çünkü doğuştan olan gelen tercihlerimize hitap ediyorlar Ama Avustralya Adelaide Üniversitesi'nden araştırmacıların keşfi şu oldu: Rahim ve anne sütü yoluyla abur cubur gıdalarla maruz kalmak, beyin ödül yollarının bunlara duyarsızlaşmasına sebep oluyor – tıpatıp uyuşturucu bağımlılarının istek edilen noktaya gelmek namına gitgide daha pozitif dozlara gereksinim duymaları gibi Yani teoriye göre, bu çocuklar, gittikçe daha fazla cipse veya çikolataya gereklilik duyuyorlar (Anekdot: Deneyler, millet yok, fareler üstünde yapıldı; araştırma hala gelişim aşamasında)
h 4Her şey yeniden yok Eğer şu an keşke hamileliğim her tarafında o cipslerden uzaktan dursaydım diye düşünüp vicdan azabı yaşıyorsanız, durun Artma sürecinde çocuğun ağız tadı zevkini şekillendiren birçok bambaşka faktör var – yaşıt baskısı, kişisel lezzet duyarlılığı gibi Bilim adamları, fetal lezzet öğrenmenin bebeklik ve erken çocukluk dönemleri üzerindeki etkisini araştırmış olabilirler; fakat ergenliği ve yetişkinliği değil, diyor Philadelphia Drexel Üniversitesi'nden Nutrisyonel Bilimler'den Prof Alison Ventura Bu, iyi bir soru: tesir, ne dek güçlü? Ne kadar sürüyor? Zamanla etkiyi zayıflatabilecek muhtemel faktörler neler? Bunun oldukça karışık olduğunu varsayım edebiliyorsunuzdur; fetüsken brokoli yemiş olmanız, yetişkinken brokoliye bayılacağınız anlamına gelmiyor