nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Çocukluk çağında başlayarak ekseriyet döneminde aralıksız obezitenin en tehlikeli nesil olduğuna dikkat çeken uzmanlar, obezİteyle mücadelenin önemine dikkat çekiyor “Çocukluk çağında başlayan obeziteye mutlaka müdahale edilmesi gerekir diyen Köse kayda değer uyarılarda bulunuyor
Beslenme ve Perhiz Uzmanı Dr Gizem Köse, obezitenin önlenen kronik bir rahatsızlık olduğunu söyledi
Dünya sıhhat Örgütü ’nün obezite ve şişmanlığı “afiyet için risk oluşturan anormal veya aşırı yağ depolanması olarak tanımladığını bildiren Dr Gizem Köse, 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü ’nde obezitenin önlenmesinin önemine dikkat çekti
Obeziteyi atamak için Dünya Afiyet Örgütü'nün obezite sınıflamasının kullanıldığını ve genel olarak Gövde Kütle İndeksi ’nin (BKİ) başlıca alındığını gösteren Köse, “BKİ, ceset ağırlığının (kg), yükseklik uzunluğunun (m) karesine (BKİ kgm2 ) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir BKİ değeri yetişkinlerde 18,5 ile 24,9 değerleri arasında olmalıdır BKİ tepe uzunluğuna göre karoser ağırlığını değerlendiren bir gösterge olup, vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi vermez Bu yüzden yapılan son çalışmalarda bel çevresi daha fazla tartma kazanmıştır dedi*
Çocukluk çağında başlayan obeziteye uyarı!
Çocukluk çağından gelen obezite ile başlayan, yetişkinlikte devamlı obezitenin en tehlikeli grup olarak karşımıza çıktığını ifade eden Dr Gizem Köse, böylece çocukluk çağında başlayan obeziteye mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini söyledi
Dr Gizem Köse, şunları söyledi: “Yağ hücrelerinin sayısının fazlalaşma süreci çocukluk çağında gerçekleşir ve yetişkinliğe geçişte müdahalede bulunulmadığı takdirde hayatına obez bir kişi olarak sürdürmek zorunda kalabilir Bu yüzden obezite çocukluk çağında önlenmesi gereken bir hastalıktır
Çocukluk, çoğaltma ve gelişmenin çabuk olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir Vücut ağırlığındaki yükselme takriben 20 yaşına dek devam eder Doruk uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genelde durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder Bu yükselme süreci manâlı miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha artı miktarda protein, vitamin ve mineralleri gerektirir
Tüm enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengelenmiş karşılanabilmesi için çocukların tüketmeleri gereken besinlerin nitelikli ve tatmin edici miktarlarda olması önemlidir Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise besinlerin içeriğidir Ayakta hazırlanmış gıda yeterli enerjiyi sağlarken kalitesizliği ile obeziteye sebep olmaktadır
Yeterli ve dengeli beslenme obeziteyi önler
“Obezitenin önlenmesi için atılacak en büyük adım yeterli ve dengeli beslenmenin yaşam tarzı haline getirilmesidir diyen Dr Gizem Köse, “Yeterli ve dengelenmiş beslenmenin tanımına baktığımızda; büyüme, gelişme, dinç ve verimli olarak uzun vakit yaşamak için zorunlu olan besin ögelerinin her birini tatmin edici miktarda almaktır Ayrıca çocuklukta ayrıca de yetişkinlikte uygulanacak besin programı, günlük en düşük 5 öğünlük ahenkli ve sık aralıklarla uygulanmalıdır
Ana öğünlerde 4 beslenme grubundan da tüketilmesi gerekir Et, süt, tahıl ve meyvesebze grubu olarak ayrılan gıda gruplarına baktığımızda bir öğünde her gıda grubundan eksik miktarda tüketim yapılmalıdır
Örneğin; kahvaltıda et grubundan yumurta, süt grubundan peynir, tahıl grubundan bütün tahıllı ekmek ve meyvesebze grubundan domates ile yeşillik olabilir Her öğünde sebze tüketilmelidir Meyveler ise ara öğünde tüketilebilir dedi
Yapılan çalışmalara bakıldığında her gün düzenli çalışma yürüyüş yapılmasının obezite riskini azalttığına uyarı çeken Dr Gizem Köse, “Günde 3060 dk yürüyüş yeterlidir Manâlı olan yapacağınız aktivitenin düzenli olarak haftanın 4 günü uygulanmasıdır Jurnal somut aktivitenizi arttırmanız vücut sağlığınız için olumlu geri dönüş sağlayacaktır dedi
Bu önerilere kulak verin
Dr Gizem Köse, obeziteyi durdurmak için şu önerilerde bulundu:
“Göz önünde yiyecek bulundurmamak,
Mutfakta pozitif zaman harcamamak, en kısa surede işi bitirip yürüyüp gitmek,
Yüksek enerjili ve yenilmemesi gereken besinleri evde bulundurmamak,
Serviste küçük yükseklik kepçe uygulamak,
Yemek Yemek biter bitmez sofradan kalkmak,
Servis yaptıktan sonra servis kabını sofradan uyandırmak,
Lokmalar arasında çatal ve kaşığı elinden ele vermek,
Muhtemel olduğunca iyi çiğneyerek yavaş yemek yemek
*
Beslenme ve Perhiz Uzmanı Dr Gizem Köse, obezitenin önlenen kronik bir rahatsızlık olduğunu söyledi
Dünya sıhhat Örgütü ’nün obezite ve şişmanlığı “afiyet için risk oluşturan anormal veya aşırı yağ depolanması olarak tanımladığını bildiren Dr Gizem Köse, 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü ’nde obezitenin önlenmesinin önemine dikkat çekti
Obeziteyi atamak için Dünya Afiyet Örgütü'nün obezite sınıflamasının kullanıldığını ve genel olarak Gövde Kütle İndeksi ’nin (BKİ) başlıca alındığını gösteren Köse, “BKİ, ceset ağırlığının (kg), yükseklik uzunluğunun (m) karesine (BKİ kgm2 ) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir BKİ değeri yetişkinlerde 18,5 ile 24,9 değerleri arasında olmalıdır BKİ tepe uzunluğuna göre karoser ağırlığını değerlendiren bir gösterge olup, vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi vermez Bu yüzden yapılan son çalışmalarda bel çevresi daha fazla tartma kazanmıştır dedi*
Çocukluk çağında başlayan obeziteye uyarı!
Çocukluk çağından gelen obezite ile başlayan, yetişkinlikte devamlı obezitenin en tehlikeli grup olarak karşımıza çıktığını ifade eden Dr Gizem Köse, böylece çocukluk çağında başlayan obeziteye mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini söyledi
Dr Gizem Köse, şunları söyledi: “Yağ hücrelerinin sayısının fazlalaşma süreci çocukluk çağında gerçekleşir ve yetişkinliğe geçişte müdahalede bulunulmadığı takdirde hayatına obez bir kişi olarak sürdürmek zorunda kalabilir Bu yüzden obezite çocukluk çağında önlenmesi gereken bir hastalıktır
Çocukluk, çoğaltma ve gelişmenin çabuk olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir Vücut ağırlığındaki yükselme takriben 20 yaşına dek devam eder Doruk uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genelde durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder Bu yükselme süreci manâlı miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha artı miktarda protein, vitamin ve mineralleri gerektirir
Tüm enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengelenmiş karşılanabilmesi için çocukların tüketmeleri gereken besinlerin nitelikli ve tatmin edici miktarlarda olması önemlidir Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise besinlerin içeriğidir Ayakta hazırlanmış gıda yeterli enerjiyi sağlarken kalitesizliği ile obeziteye sebep olmaktadır
Yeterli ve dengeli beslenme obeziteyi önler
“Obezitenin önlenmesi için atılacak en büyük adım yeterli ve dengeli beslenmenin yaşam tarzı haline getirilmesidir diyen Dr Gizem Köse, “Yeterli ve dengelenmiş beslenmenin tanımına baktığımızda; büyüme, gelişme, dinç ve verimli olarak uzun vakit yaşamak için zorunlu olan besin ögelerinin her birini tatmin edici miktarda almaktır Ayrıca çocuklukta ayrıca de yetişkinlikte uygulanacak besin programı, günlük en düşük 5 öğünlük ahenkli ve sık aralıklarla uygulanmalıdır
Ana öğünlerde 4 beslenme grubundan da tüketilmesi gerekir Et, süt, tahıl ve meyvesebze grubu olarak ayrılan gıda gruplarına baktığımızda bir öğünde her gıda grubundan eksik miktarda tüketim yapılmalıdır
Örneğin; kahvaltıda et grubundan yumurta, süt grubundan peynir, tahıl grubundan bütün tahıllı ekmek ve meyvesebze grubundan domates ile yeşillik olabilir Her öğünde sebze tüketilmelidir Meyveler ise ara öğünde tüketilebilir dedi
Yapılan çalışmalara bakıldığında her gün düzenli çalışma yürüyüş yapılmasının obezite riskini azalttığına uyarı çeken Dr Gizem Köse, “Günde 3060 dk yürüyüş yeterlidir Manâlı olan yapacağınız aktivitenin düzenli olarak haftanın 4 günü uygulanmasıdır Jurnal somut aktivitenizi arttırmanız vücut sağlığınız için olumlu geri dönüş sağlayacaktır dedi
Bu önerilere kulak verin
Dr Gizem Köse, obeziteyi durdurmak için şu önerilerde bulundu:
“Göz önünde yiyecek bulundurmamak,
Mutfakta pozitif zaman harcamamak, en kısa surede işi bitirip yürüyüp gitmek,
Yüksek enerjili ve yenilmemesi gereken besinleri evde bulundurmamak,
Serviste küçük yükseklik kepçe uygulamak,
Yemek Yemek biter bitmez sofradan kalkmak,
Servis yaptıktan sonra servis kabını sofradan uyandırmak,
Lokmalar arasında çatal ve kaşığı elinden ele vermek,
Muhtemel olduğunca iyi çiğneyerek yavaş yemek yemek
*