img 1702maple2src coilwhinebobinsesinedirnasilcozulur5c54bfee18bd4alt 300 237Göçmenler Amerika’ya gelmeden çok önce yerliler ak ağaca hürmet duyarlardı Bahar geldiğinde gövdesini baltayla keserlerdi daha sonra bu deliğin altına tahta bir sopa sokarak ağaçta biriken öz suyu için kanal açarlardı Daha Sonra öz suyu kovaların içinde ateşte kaynatırlardı Günümüzde bu çok üretici kovalar yerine tüpler kullanılıyor Vücuttaki sancı sızıyı kesmede, gözlerin problemlerine, ödeme ve sancıyı emmeye, açık yaraların kısa sürede dinç iyileşmesine, ak ağaç şerbeti çok iyi gelmektedir img 1702maple1src coilwhinebobinsesinedirnasilcozulur5c54bfee78868alt 300 253Baharın başı öz suyu toplama zamanıdır Ak ağaçlar halen uykudadır ve havalar donma sıcaklığının bir kaç derece üzerindedir Donma ve erime ağacın içerisindeki basıncı arttırır ve öz suyu artmaya başlar Üreticiler bu öz suyu kolayca ve çabuk bir şekilde olmak için ilk olarak ağaca 1 cm çapında 5 cm derinliğinde delikler açarlar sonradan bir musluk yavaş yavaş içeri sokulur Gövdeye zarar verilmemesi ve öz suyunun hava almaması sağlanmalıdır Öz suyunun %97’si su ve sadece %2’si şekerdir Öz suyundan şerbet edinmek için öz suyunu kaynatmak gerekmektedir 40 Litre öz suyundan yalnızca 1 litre şerbet elde edilirBazı üreticiler ters osmosla şeker seviyesini 3 katına çıkarırlar Bu sayede daha eksik kaynatarak şerbeti elde ederler Öz suyu kaynatılarak suyun %66’sı buharlaştırılır Suyun çabuk ya da yavaş buharlaştırılması şerbetin dokusuna zarar verebilir ve kalitesini düşürebilir Kaynama süresi muhakkak değildir ve şerbetin hazırlanmış olup olmadığı gözlemlerle tamamen tecrübeye dayalıdır Şeker seviyesi ölçülür Şerbet hazır olduğunda kalıntı maddelerin ayrılması için basınç filtresinden geçirilir Koyu ve açık olarak kalitesi belirlenir koyu renk kalitelidir img 170231E004000414562src coilwhinebobinsesinedirnasilcozulur5c54bfeedee6falt 300 300Şerbetin kalitesi açısından tüketicisi de çeşitlilik gösterir İyi kalite şerbetler markette fakat raflarda terini alırken, düşük kalitede üretilen şerbetler endüstriyel sektörde üretime dahil edilir Şerbet endüstriyel işlemlerden geçtikten daha sonra paketleme aşamasında 82 derecede baştan ısıtılır Bu 4 yıllık bir raf ömrü için gereklidir Ak ağaç şerbeti fazla şekerlidir lakin kalorisi, baldan ve esmer şekerden daha düşüktür %100 Saftır ve 3 önemli gıda olan kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir Tadı kekle beraber harikadır