Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çok sual sormak

Çok sual sormak

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Sual: Çok sual soruyoruz Her suali sormanın sakıncası var mıdır?

CEVAP

Sırf öğrenmek niyetiyle Allah rızası için faydalı olan her suali sormak caizdir (Hz İbrahim’in kestiği koçun etini kim yedi?), (Falanca âlimin anasının adı nedir?), (HzYunus’u yutan balık, erkek miydi) gibi sualler soruluyor İnsanın, bilmesi gerekmeyen şeyleri sorması mekruhtur Âlimler buyuruyor ki: Öğrenilmesi emredilmemiş olan şeyleri sormak caiz değildir Mesela Hz Lokman peygamber midir? Cin, insanlara nasıl görünür gibi şeyler sormamalı, çünkü bunları öğrenmekle emrolunmadık (Tahtavi)

Bugün çok kimse, ehli sünnet itikadını bilmiyor Öğrenmesi farzı ayn olan bilgilerden habersizdir Faiz çeşitlerini, hatta yemeğin farzlarını bile bilmez iken, dünya ve ahirette gerekmeyen şeyleri soruyor Bilinmesi gerekmeyen sorulmamalıdır Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:

(Öğrenmek için sual sorun! Kötü maksatla sual sormayın!) Deylemi

(Allah rızasından başka bir maksatla sual sorup ilim öğrenen veya ilmini dünya menfaatine alet eden Cehenneme gidecektir) Tirmizi

(Âlimlerle yarışmak, cahillerle münakaşa edip susturmak ve itibar kazanmak için ilim öğrenen Cehenneme gidecektir) Tirmizi

(Çok sual sormayın! Sizden öncekiler, bu yüzden helak oldu) İ Maverdi

(Sizi çok sual sormaktan nehyediyorum) Taberani

Kötü niyetle sual sormak
Kötü maksatlılara ilim öğretmek yanlıştır Hadisi şerifte buyuruldu ki:

(İlmi, ehli olmayana öğretmek onu kaybetmek demektir) İbni Ebi Şeybe

Suali de uygun sorabilmek, o kişinin ilmini gösterir Hadisi şerifte, (Güzel sual sormak, ilmin yarısıdır) buyuruldu (Taberani)

Kendisine farzı ayn olan faydalı sualleri sormak gerekir Hadisi şerifte buyuruldu ki:

(İlim hazinedir Anahtarı sual sormaktır Sual sorun ki, Allah sizlere merhamet etsin Çünkü sual sormakla dört kişi mükâfat alır: Soran, cevap veren, dinleyen ve bunları seven) Ebu Nuaym

Faydalı bir sual sorana cevap vermemenin vebali büyüktür Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:

(Âlimin bildiğini söylememesi, cahilin de bilmediğini sormaması helal değildir Çünkü Allahü teâlâ, “Bilmiyorsanız, ilim ehline sorun buyurdu) Taberani

(İlmini başkasına bildirmeyen, hazineyi gömüp kimseye yardım etmeyene benzer) Taberani

(İlmini gizleyene, denizdeki balıklardan, gökteki kuşlara kadar her şey lanet eder) Darimi

(İlmini gizleyen kimseye, kıyamette ateşten gem vurulur) Taberani

İlim sahibi biliyorsa söylemeli, bilmiyorsa bilmiyorum demelidir Fetva vermenin mesuliyeti çok büyüktür Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:

(Bilmiyorum demek ilimdendir) İ Mace

(Âlimim diyen kimse cahildir) Taberani

(Bilmeden fetva verene, yer ve gökteki melekler lanet eder) İ Lal, İ Asakir

(Ehli olmadan yanlış fetva veren, hainlik etmiş olur) Ebu Davud, Hakim

(Ben bilirim) demek doğru değildir Kur’anı kerimde de buyuruldu ki:

(Her ilim sahibinin üstünde daha iyi bilen vardır) Yusuf 76

Âlimler buyuruyor ki:

(Allah rızası için, bilmediği bir hususta susanın aldığı sevap, bildiği hususta konuşanın aldığı sevaptan az değildir Zira cehaleti kabul etmek nefse çok ağır gelir) Şabi

(Bir âlim, “Bilmiyorum derse, şeytan kahrolur ve, “Âlimin susması, konuşmasından daha zararlı oluyor der) İbrahim Edhem

(Hakiki âlim, suale cevap verirken, kıyamette “Bu cevabı hangi kitapta buldun diye sorulacağından korkan zattır) HNişapuri

Suali, muteber eserlerden nakledenlere sormalı, kendi anladığını din kabul eden sapıklara sormamalıdır Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:

(İlim de, namaz da dindir Bunun için ilmi kimden aldığınıza, namazı nasıl kıldığınıza iyi bakın Kıyamette bunlardan sorguya çekileceksiniz) Deylemi

(Ahir zamanda, âlim azalır, cahillik artar Âlim kalmayınca da, cahil ve sapık din adamları, yanlış fetva vererek fitne çıkarır, hem kendilerini, hem de başkalarını saptırırlar) Buhari

(Bir zaman gelecek, o zamanın fakihleri, ince ve karışık meseleleri ele alıp, halkı şaşırtacaklardır İşte bunlar, ümmetimin en kötüleridir) Taberani

(Cehennem zebanileri, günahkâr hafızlara, puta tapanlardan daha çok azap yapar Çünkü bilerek yapılan günah, bilmeyerek yapılan günahtan daha kötüdür) Taberani

(Ümmetim, kötü din adamlarından çok zarar görecektir) Hakim

Şu halde, lüzumsuz sual ve başka maksatlarla sual sormak doğru değildir İmtihan gayesiyle karşısındakini sıkıştırmak için sual sormak da uygun değildir Hadisi şerifte, (Öğrenmek için sual sorun! Kötü maksatla sual sormayın!) buyuruldu (Deylemi)

Mahrem konuları edeple sormak lazım
Bir kız, mahrem konuları annesine sorar O da bilmezse, annesine, (Babamdan öğren) der Babası da bilmezse, babasının, bilen birisine sorması gerekir Babası yoksa, ağabey, amca, dayı gibi mahrem akrabalarından öğrenir Bunlar da öğrenip bildirmezse, o zaman mektupla veya telefonla, kendinden değil de, (Bir kadının muayyen hâli şu kadar devam edip kesilse, ne gerekir) şeklinde sormak daha uygun olur Bir kadının kocası, bu bilgileri öğrenip hanımına anlatmazsa, kadın, en uygun bir yolla bunları öğrenebilir Bilenlerden bu konuları edep dairesinde sorması ayıp olmaz

Hz Esma’nın Peygamber efendimize nasıl gusledileceğini sorarken utanması üzerine, Hz Âişe, (Ensar kadınları ne iyidir; utanmaları, dinlerini öğrenmekten men etmiyor) buyurdu (Buhari)

Demek ki, ayıp olur diye kendisine farz olan bilgileri öğrenmemek yanlıştır Peygamber efendimiz, mahrem konuları anlatırken, (Allahü teâlâ, hakkın anlatılmasından çekinmez) buyurmaktadır (Tirmizi)

Aynı anlamda âyeti kerime de vardır:

(Allahü teâlâ, gerçeği söylemekten çekinmez) Ahzab 53

Sual sormanın sevabı

Sual: Gazetelerdeki veya radyolardaki hocalara sual sormanın vebali var mıdır?

CEVAP

İşe yaramayan lüzumsuz suallerin vebali olur Ama lüzumlu sual sormak çok sevaptır Çünkü hadisi şerifte buyuruluyor ki:

(İlim, hazinedir Anahtarı sual sormaktır Sual sorun ki, rahmete kavuşun Sual sormakla dört kişi sevap alır:

1 Sual soranlar

2 Cevap verenler

3 Dinleyenler Gazetelerde, maillerde bunları okuyanlar, Radyolarda ise dinleyenler

4 Bunları sevenler Adam gazete alamıyordur, yahut bilgisayarı maili yoktur, okuyamıyordur Radyoyu o saatte dinleyemiyordur Ama gazete alsaydım veya benim de bilgisayarım olsaydı da bu sual cevapları okusaydım, yahut radyoda konuşulurken o saatte müsait olsaydım da dinleseydim diyenler diğerleri gibi sevaba kavuşur Mesela Osman Ünlü hoca konuşuyor, dinleyemiyorsak, ama (Ne iyi nakle uygun suallere cevap veriliyor, Osman hocadan ve Osman hocaya o imkanı verenlerden Allah razı olsun) denirse, sevapta ortak olur

858,507Konular
982,808Mesajlar
30,620Kullanıcılar
atos3534Son üye
Üst Alt