Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çok üşüyenler için kilo almadan enerji artırma yolları

Çok üşüyenler için kilo almadan enerji artırma yolları
0
131

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Soğuk, yağmurlu ve kasvetli günlerde canımız hamur işi ve tatlı üzere yüksek karbonhidratlı besinleri daha çok istiyor. Bunun nedeni havalar soğudukça vücut ısımızı koruyabilmek için daha çok güce muhtaçlık duymamız. Tahlil ise hem iç ısıtacak hem de vücudu yağlandırmayacak azıklara yönelmekte. Aile Tabibi Prof. Dr. İsmet Tamer bu azıkları açıklıyor. İşte kış günlerinde kilo almadan içinizi ısıtacak 10 lezzet önerisi! 


soguga-karsi-beslenme-onerileri.jpg

Soğuk, yağmurlu ve kasvetli günlerde canımız hamur işi ve tatlı üzere yüksek karbonhidratlı azıkları daha çok velev. Bilhassa karbonhidrat açısından varlıklı azıkları yeme eğilimimiz artar. Lakin dikkat etmezsek bu besinler süratle kilo aldırabiliyor. Tahlil ise hem iç ısıtacak hem de vücudu yağlandırmayacak azıklara yönelmekte. Aile Hekimliği Kompetanı Prof. Dr. İsmet Tamer, Pudra.com okuyucuları için bu besinleri açıklıyor.

kirmizi-biber.jpg
1) Kapasisin ile metabolizma hızlandırma: Al biber

Al ya da acı biber yemeklerimize lezzet katmakla kalmaz, içerdiği kapsaisin sayesinde metabolizma hızlandırıcı tesiriyle vücut ısısını da yükseltir.

Önemli bir mide-bağırsak probleminiz yoksa kahvaltıdaki yeşilliklerden başlayarak akşam çorbasına kadar her öğünde azar azar tüketmeniz içinizi ısıtmaya yardımcı olur.

zencefil-tarcin-yesil-cay.jpg
2) Antimikrobiyal özellikli baharatlar: Zencefil ve tarçın

Enfeksiyonlardan korunmada, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve kilo denetiminde önerilen zencefil ve tarçın münhasıran metabolizma hızlandırıcı tesirleri sayesinde vücudunuzu soğuk havaların tesirlerinden müdafaaya destek sağlar. Bu iki baharatın antimikrobiyal özelliği vardır ve teneffüs yolu enfeksiyonlarının neredeyse salgın haline geldiği bu günlerde gün uzunluğu çaya katılarak marazlardan korunmak mümkün olabilir.

ihlamur-cayi.jpg
3) Vücut ısısını müdafaaya yardımcı: Ihlamur çayı

Sıcak bir bardak çay soğuk günlerde iç ısıtmaya birebirdir. Aslında analarımızın yaptığı üzere ıhlamur da çok âlâ masraf. Üstelik ıhlamur sıcak sıcak içildiğinde vücut ısısının korunmasına yardımcıdır.

Boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığında limonlu ıhlamur önerilmesinin bir nedeni de içerdiği etken hususlar sayesinde viral enfeksiyonları güzelleştirici özelliği olmasıdır.

zerdecal-karabiber.jpg
4) Bağışıklık güçlendirici "kurkumin" kaynağı: Zerdeçal

Hint safranı olarak bilinen ve artık devletimizde de çok yaygın bulunan zerdeçal, içerdiği kurkumin sayesinde hem bağışıklığı güçlendirir hem de antioksidan tesirlere sahiptir. Vücut ısısını muhafazaya güçlü bir halde yardımcı olur.

Soğuk kış günlerinde mutfağımızın bir bucağında kesinlikle biraz zerdeçal bulundurmakta yarar vardır.

5) Piperin kaynağı: Karabiber 

Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra antioksidan özelliğe de sahip olan karabiber, içerdiği piperin sayesinde kış aylarında vücudumuzu uyararak vücut ısısının korunmasına yardımcı olur.

kisin-cildi-canlandiracak-10-besin-portakal.jpg
6) C vitamini kaynakları: Turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler

Ne hengam nezle grip olsak C vitamini alıp güzelleşmeye çalışırız. Lakin bağışıklık sistemimiz o denli çalışmaz. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması vücudumuzun marazlara karşı direncini elbette artırır lakin bunun için yalnızca hastalanınca değil sistemli olarak her gün gereksinimimiz olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar almamız gerekir.

Vücut direncini artırmak için başta mandalina ve portakal üzere turunçgiller olmak üzere, taze meyve ve bol yeşil yapraklı sebzeler birebirdir.

7) A vitamini kaynakları: Yumurta, balık ve süt

ketojenik-diyet-keto-yiyecekler-ketojenik-beslenme.jpg
A vitamini bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici tesire sahiptir ve bunu içeren havuç, yumurta, balık, ıspanak, mercimek, lahana ve süt eserleri tüketmek vücut direncimizi artırmamıza yardımcı olur.

Yumurta ve balık tıpkı vakitte güçlü omega-3 kaynaklarıdır. Bugün omega-3’ün tertipli ve yerinde ölçüde alındığında vücudun pek çok sistemi üzere bağışıklık sistemine de destek olduğu araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Gelgelelim omega-3’ün etkin formu bitkisel besinlerde maatteessüf mevcut değil, semizotu üzere besinlerdeki etkin olmayan formu da vücutta etkin forma çok az dönüşüyor. O nedenle şayet gezen tavuk yumurtası ve haftada 3-4 porsiyon sağlıklı deniz balığı yiyerek omega-3 alamıyorsanız, muteber markaların omega-3 eserlerini kullanabilirsiniz.

kefir-probiyotik.jpg
8) Probiyotikten yana güçlü azıklar: Konut prodüksiyonu yoğurt, kefir ve turşu

Başta kefir ve hane imalatı yoğurt üzere fermente süt eserleri olmak üzere probiyotik zengini azıkları menülerinizden eksik etmeyin. Tüm doğal probiyotik besinler öncelikle bağırsak mikrobiyotasını güçlendirerek bağışıklık sistemini enfeksiyonlara dirençli hale getirir. Örneğin tuz ölçüsüne dikkat edilerek konut imalatı turşu tüketmek grip ve nezleden değerli nispette korur.

9) Bağırsak sıhhati için: Su
Bağırsak sıhhati için probiyotik besinler yanı sıra kabızlık probleminin yaşanmaması için her gün ehil su ve lifli, posalı azık tüketilmesi de çok değerlidir. Günde ortalama 8-10 bardak su için.

10) Lif kaynağı: Yulaf kepeği
Son yıllarda güçlü bir lif kaynağı olan yulaf kepeğinin içerdiği beta-glukan sayesinde hem bağırsak sıhhatine hem de bağışıklık sistemine destek olduğuna dair araştırmalar yayınlanıyor. Yulaf kepeğinin kolay kolay tüketilmesi için hazır formları mevcut.

11) Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için: Et ve bakliyat

Vücudumuzdaki pek çok enzim ve hormonlar ile marazlardan koruyan antikor üzere unsurlar için protein olmazsa olmaz. Bu nedenle kış günlerinde bağışıklık sistemimizin düzgün çalışması için her gün ehliyetli protein almak gerekir. Başta sağlıklı deniz balıkları ve yüksek protein içeren bakliyatlar olmak üzere her gün vücut yükümüzün kilosu başına yaklaşık 1 gr protein almak ülküdür. Yağsız al et ve derisi alınmış beyaz et de çoka kaçılmadan ve dönüşümlü olmak üzere tüketilebilir.
 

Similar threads

KALİTELİ BESLENEREK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİREBİLİRİZ. Bağışıklı sistemi; vücudumuzu enfeksiyonlara yol açan virüs,bakteri ve parazit üzere mikroorganizmaların zararlı tesirlerine karşı koruyan sistemdir.Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak,pandemik yada mevsimsel grip yada soğuk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Bağışıklık sistemi, vücuda giren yahut verilen yabancı substratlara (bakteri, virüs, mantar vb. ) karşı vücudun bütün savunma mekanizmaları ile vücudu koruyan ve zararlı hususları yok eden sistemdir. Timus, dalak, lenf düğümleri ve kişisel bağışıklık hücrelerinden oluşan bir yapıdır. Bağışıklık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
163
İmmün sistem olarak da bildiğimizi bağışıklık sistemi vücudun savunma mekanizmasını oluşturur. Vücudumuzu bakteri, virüs ve hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korur. Bağışıklık sistemi marazlara karşı bir kalkan oluşturur. Bu sistem karmaşık ve bir o kadar da kompleks bir yapıdır. Bu sebep...
Cevaplar
0
Görüntüleme
157
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini unutmamalıyız sahih ve sağlıklı beslenme sistemleriyle enfeksiyon illetleri ve kansere karşı değerli avantajlar sağlanabiliriz birtakım tekliflerden bulunmak istiyorum: Bağışıklık sistemi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
233
~~Bahar devrinde sağlıklı beslenin, Illetler kapınızı çalmasın. • Güneşli günlere ağır ağır veda edilen bu günlerde sıhhatiniz için beslenmenize dikkat edin. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ile marazlara yakalanma riski artıyor. Vücut direncini yükseltmek için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
858,497Konular
982,564Mesajlar
30,309Kullanıcılar
khanjarSon üye
Üst Alt