Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çölyak Hastaları Neler Yiyebilir

Çölyak Hastaları Neler Yiyebilir
0
101

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Çölyak, diyet tedavisinin iyi sonuç verdiği bir hastalıktır Çölyak teşhisi konmuş hastalar, hekimler tarafından beslenme ve diyet uzmanına yönlendirilir
Beslenme tedavisi, kişinin kan değerlerindeki; demir ve B grubu vitaminlerin düzeyine göre ayarlanır Ayrıca kişinin yaş, boy, kilo, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre, beslenme ve diyet uzmanı tarafından kişiye özel beslenme tedavisi planlanır

Gluten içeren besinleri bilmek ve bunları tüketmemek, hem çok kolay hem de zordur Özellikle küçük çocuklarda bu durum, hastalığın tekrarlamasına neden olur Çocuklarını sıkı diyetten geçiren aileler, belirtilerin ortadan kalktığını görünce, hastalığın geçtiğini düşünerek, sakıncalı yiyecekleri çocuklarına vermeye devam ederler Veya çocuklar, içinde gluten olan besinleri gizlice tüketirler Bu durumda çoğunlukla Karın Ağrısı ile başlayan belirtiler, hastalığı yeniden gündeme getirir

Artık ülkemizde çocukların tercih edeceği, glutensiz unlar, makarnalar, kekler, gofretler ve bisküviler bulunuyor Hatta bazı belediyeler, özellikle glutensiz ekmek üretiyor Eğer glutensiz besinlere ulaşmanız zorsa, saf mısır ve pirinç unundan yapılan ekmek, kek, börek ve çorba tüketebilirsiniz Evin dışında yemek yediğiniz zaman da, mutlaka yemeklerin içeriğini kontrol edin

Neler tüketebilirsiniz?
· Et, balık, kümes hayvanları, deniz ürünleri,
· Kahve, çay, ayran, meyve suları, gazozlar, ıhlamur, Kuşburnu bazı şaraplar, rom, bira gibi malt edilmiş içecekler,
· Yumurta, peynir,
· Süt, süt tozu, yoğurtlar, peynir,
· Patates, pirinç, pirinç unu, mısır, mısır unu, nişasta,
· Kuru baklagillerin tümü,
· Bütün sebze ve meyveler,
· Şeker, bal, reçel, pekmez, komposto, güllaç,
· Tuz, biber, nane, turşu, ev salçası, sirke, salamura turşu

Nelerden uzak durmalısınız?
· İçerisine ekmek katılmış köftelik unla pane edilmiş et, balık, tavuk, kadınbudu köfte, sosis,
· Çikolatalı sütler, boza,
· Buğday, yulaf, arpa, çavdar, bulgur, makarna, erişte, şehriye, bisküvi, simit, kağıt helva, dondurma külahı, waffle, ekmek, tarhana, yarma, irmik, börek, kurabiye, kek, pasta, buğday, arpa, çavdar ve Yulaf unları,
· Hazır salça, ketçap, salata sosları, bira mayası, hazır çorba,
· Pane sebzeler, patates köftesi,
· Fındık, fıstık, badem, ceviz,
· Unlu ve hamurlu tatlılar (baklava, un helvası, irmik helvası, yufka, kadayıf gibi) çikolata, puding


Mutlaka dikkat edilmesi gerekenler
· Çölyak hastaları yemeklerini tüketmeden önce mutlaka etiketlerini okumalıdır İçinde gluten olan besinleri kesinlikle tüketmemelidirler
· Çölyak teşhisi konulan kişilerin mutlaka aile taraması yapılmalı ve diyet tedavisi ömür boyu sürmelidir
 
858,496Konular
982,164Mesajlar
30,105Kullanıcılar
jactellerSon üye
Üst Alt