ÇÖLYAK MARAZI (GLUTEN ENTEROPATİSİ) VE DİYET TEDAVİSİ
Çölyak marazı ince barsak mukozasının tutulumu ile karekterize olup,duyarlı kimselerde gluten içeren besinlerin alımından sonra glutenin bir kesimi olan gliadine intolerans nedeniyle ortaya çıkar ve bu yüzden ‘’glutene hassas entropati’’ de denilmektedir.Hasarlı ince barsak mukozasından diyetteki birçok besin unsurunun emilimi bozulur.
NEDENLERİ:
Gliadini hidrolize eden bir peptidazın ince barsak mukozası hücrelerinin zarlarında esksikliği sunucun,uzun zincirli peptidler dipeptid ve amino asitlere parçalanamadığı için mukozada toksik peptidler birikir.
Bulgular:
Tartı kaybı,bulantı,kusma,karın ağrısı,halsizlik,ishal,streatore,anemi,prefiral ödem,tetani,riteks,hipoprtrombinemia görülür.
DİYET TEDAVİSİ
Çölyak marazının tedavisinde önerilen glutensiz diyet yüzde %80 başarılıdır.Gluten içeren yiyecekler diyetten çıkarılır.Bunlar buğday,çavdar,arpa ve unlarından elde edilen besinler (makarna,ekmek,bulgur vb.).Bazı hastalarda laktoz içeren besinlere de intolerans geliştiği için o hastaların diyetinden süt ve süt eserleri de çıkartılmalıdır.Diyet yağı ve karbonhidratı sıradan ölçülerde,protein ise birinci günlerde biraz ziyade verilmelidir.(Diyetisyeninizden gerekli diyeti ve beslenme programını alınız.)
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET MÜTEHASSISI
Çölyak marazı ince barsak mukozasının tutulumu ile karekterize olup,duyarlı kimselerde gluten içeren besinlerin alımından sonra glutenin bir kesimi olan gliadine intolerans nedeniyle ortaya çıkar ve bu yüzden ‘’glutene hassas entropati’’ de denilmektedir.Hasarlı ince barsak mukozasından diyetteki birçok besin unsurunun emilimi bozulur.
NEDENLERİ:
Gliadini hidrolize eden bir peptidazın ince barsak mukozası hücrelerinin zarlarında esksikliği sunucun,uzun zincirli peptidler dipeptid ve amino asitlere parçalanamadığı için mukozada toksik peptidler birikir.
Bulgular:
Tartı kaybı,bulantı,kusma,karın ağrısı,halsizlik,ishal,streatore,anemi,prefiral ödem,tetani,riteks,hipoprtrombinemia görülür.
DİYET TEDAVİSİ
Çölyak marazının tedavisinde önerilen glutensiz diyet yüzde %80 başarılıdır.Gluten içeren yiyecekler diyetten çıkarılır.Bunlar buğday,çavdar,arpa ve unlarından elde edilen besinler (makarna,ekmek,bulgur vb.).Bazı hastalarda laktoz içeren besinlere de intolerans geliştiği için o hastaların diyetinden süt ve süt eserleri de çıkartılmalıdır.Diyet yağı ve karbonhidratı sıradan ölçülerde,protein ise birinci günlerde biraz ziyade verilmelidir.(Diyetisyeninizden gerekli diyeti ve beslenme programını alınız.)
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET MÜTEHASSISI