Bilindiği üzere çölyak illeti gluten dediğimiz buğday içerisindeki proteine karşı allerjik reaksiyon sonucu gelişen ince bağırsağın daha çok üst kısımlarını tutan bir hastalık olup bağırsakta olan ve emilimi sağlayan küçük tüycüklerin yıkımıyla sonuçlanan bir hastalıktır.
Burada esas sorun gluten ile karşılaşmak olduğu için hayatımızdan gluteni büsbütün çıkarmak isteriz.
Takibe gelen hastalarımızda diyete uymama karşın şikayetim devam ediyor kelamını duyarız yada denetimlerde tetkik sonuçlarından diyete tahlili sorgularız.
Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar olmalıdır:
· ?Yemek hazırlığı sırasında gluten ile temas etmiş ve yeterlice yıkanmadan kullanılmış kaşık, süzgeç vb malzeleri kullanmamalıyız.
· ?Fırında birebir tezgahta üretilmiş ekmekte gluten bulaşı olabilir.
· ?Yulaf vb eserlerde gluten yoktur lakin eserin yetiştirilmesi,hasat ve sonraki süreçte bulaş mümkün olabilir. Bu yüzden hastalık bulgularının devam ettiği hastalarda bu eserlerde sonlandırılabilir.
· ?Mısır, patates, pirinç, soya ve karabuğdaydan yapılan eserler çölyak hastalarında inançla kullanılır.
· ?Kestane, nohut, bezelye, bakla, soya ve patates kıvam ve lezzet açısından buğday unu mahalline kullanılabilir.
· ?Buğday unu birçok eserde kıvam artırıcı olarak kullanıldığı için çölyak hastaları bir dedektif edası ile aldığı eserlerin içindekiler kısmını okumalıdır.
· ?Çölyak hastalarının emilim bozukluğu olduğu için birinci devirde eksik vitaminler kesinlikle noktasına konmalıdır.
· ?Çölyak illeti ile birlikte gayrı organlardaki otoimmun hastalık sıklığı artabilir. Bu yüzden incelemelerde kesinlikle değerlendirilmelidir.
?Özellikle illete birinci tanı konduğu devirde mütehassıs denetimlerini aksatmamalılar.
Burada esas sorun gluten ile karşılaşmak olduğu için hayatımızdan gluteni büsbütün çıkarmak isteriz.
Takibe gelen hastalarımızda diyete uymama karşın şikayetim devam ediyor kelamını duyarız yada denetimlerde tetkik sonuçlarından diyete tahlili sorgularız.
Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar olmalıdır:
· ?Yemek hazırlığı sırasında gluten ile temas etmiş ve yeterlice yıkanmadan kullanılmış kaşık, süzgeç vb malzeleri kullanmamalıyız.
· ?Fırında birebir tezgahta üretilmiş ekmekte gluten bulaşı olabilir.
· ?Yulaf vb eserlerde gluten yoktur lakin eserin yetiştirilmesi,hasat ve sonraki süreçte bulaş mümkün olabilir. Bu yüzden hastalık bulgularının devam ettiği hastalarda bu eserlerde sonlandırılabilir.
· ?Mısır, patates, pirinç, soya ve karabuğdaydan yapılan eserler çölyak hastalarında inançla kullanılır.
· ?Kestane, nohut, bezelye, bakla, soya ve patates kıvam ve lezzet açısından buğday unu mahalline kullanılabilir.
· ?Buğday unu birçok eserde kıvam artırıcı olarak kullanıldığı için çölyak hastaları bir dedektif edası ile aldığı eserlerin içindekiler kısmını okumalıdır.
· ?Çölyak hastalarının emilim bozukluğu olduğu için birinci devirde eksik vitaminler kesinlikle noktasına konmalıdır.
· ?Çölyak illeti ile birlikte gayrı organlardaki otoimmun hastalık sıklığı artabilir. Bu yüzden incelemelerde kesinlikle değerlendirilmelidir.
?Özellikle illete birinci tanı konduğu devirde mütehassıs denetimlerini aksatmamalılar.