Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çörek Otu

Çörek Otu
0
107

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
86
Puan
48
F-D Coin
0
Çörek Otu Tabii ilaç olarak asırlarca milletimizce aşina ve kullanılan çörekotunun sayısız faydaları Avrupa’da yeni yeni keşfediliyorBiz ayrıca bu çalışmaları ayrıca de bu konu ile ilgili olarak CBÜ Mühendislik Fakültesi Yiyecek Mühendisliği Bölüm Başkanı Sayın Doç DrCevdet Nergiz Bey ile yaptığımız röportajı sunuyoruz Sayın Hocam; Batıda ve bilhassa Almanya’daki yeni araştırmalarda çörekotu hakkında enteresan nitelik ve bulgulardan laf ediliyor Acaba Türkiye’de bu konu hakkında çalışma yapılmış mıdır? Kısaca veri verebilir misiniz? Çörekotu ile ilgili çalışmalar çok fazla değildir Bu konu ile ilgili olarak Darı’da, Hindistan’da, Rusya’da ve Suudi Arabistan’da yapılan araştırmalar bulunmaktadır Amerika’da ve İngiltere’de yayınlanan bazı dergilerde bu konu ile ilgili yayınlara rastladık, fakat çalışmaların yapıldığı yerler yukarıdaki saydığım ülkelerdir Benim tesbit edebildiğim kadarıyla çalışmaların 1880 yıllarına değin gerilere gittiğidir Bu yıllarda Hindistan’da yetişen çörekotunun yağının çıkarılıp fiziki ve kimyevi özelliklerinin araştırıldığına dair kaynaklar vardır Tarihten günümüze dek çörekotunun üç öbür niyet için kullanıldığı ortaya çıkmaktadır: a) Baharat olarak, b) Öbür gıdalarda tat, koku ve çeşni maddesi (flavoring) olarak, c)Tıbbi gayelerle tedavi edici olarak Bunlardan özellikle tıbbi gayelerle kullanımı fazla ilgi çekicidir Örneğin Mısırlılar kadar idrar söktürücü, gaz giderici, solucan düşürücü (antelmintik) ve sesi iyileştirici (diaphonetik) olarak kullanıldığı, yağının ise astım rahatsızlığında tedavi maksadıyla kullanıldığından bahsedilmektedir Türkiye’de ise, çörekotu ile ilgili olarak Türkiye’de Ot Gibi Yaşama ile Tedavi isimli Prof Turhan Baytopun kitabında, çörekotunun türlerinden, yetiştiği bölgelerden, çare alanından ve baharat olarak kullanıldığından bahsedilmektedir başkaca “Şifalı Ot Gibi Yaşama isimli piyasada mevcut kitapların her birinde kısa bilgilere rastlanılmıştır Ama bu bilgiler ilmi olmaktan ziyade tevatür bilgilerdir İslami kaynaklarda sağlam hadis olarak kabul edilen Efendimiz (iddia)’in “Sahiden şu çörekotu, ölümden başka çoğu rahatsızlık için şifadır beyanı ışığında, bu bitkinin bileşiğinde acaba ne gibi değerli vitamin ve mineral maddelerini tespit ettiniz? Bilhassa insan sağlığı ve beslenmesini etkileyen bileşenler hakkında özetle bahseder misiniz? Bu konu ile ilgilenmemdeki esas amillerden birisi bu hadistir İkinci olarak, Türkiye’de yetişmekte olan bu bitkinin kimyevi kompozisyonu ile ilgili detaylı bilgilerin bulunmamasıdır Ama branşım itibariyle tıbbi yönlerini ilmi olarak araştırmak olası olmadığından, kimyevi kompozisyonunu araştırmayı düşündüm Araştırmamız gıda alanında dünyanın birinci derslik dergilerinden biri olan, İngiltere’de yayımlanan “Food Chemfstryde (sene 1993, sayı 48) yayınlanmıştır Araştırma sonucunda çörekotunda yüksek oranda protein (%20), yağ (%30), karbonhidrat (%37) ve potasyum (1180 mgl00gr) tespit edilmiştir Yağında ise vücutta yapılamayan, mutlaka dıştan alınması zorunlu olan Linoleik asidinin yüksek oranda (%61) ihtiva ettiğini bulduk Ayrıca diğer yemeklik yağlarda bulunmayan bir yağ asidi olan ve prostaglandinlerin (bilhassa kadınlarda ovülasyon, menustrasyon ve hamilelikte üreme sistemlerinde işlevsel olup, rahim kaslarının kasılmasını stimule ederler) üretiminde kullanılan Eicosadienoik asidin varlığı tespit edilmiştir (% 17) Tekrar Evitamini aktivitesi ve antioksidan etki gösteren tokoferollerin bulunduğu ve bunların toplam miktarının 340 mgkg gibi manâlı seviyede olduğu bulunmuştur Keza suda çözünen vitaminler olarak tanıdık Bgrubu vitaminlerinden B1, B2, B6, niasin ve folik asidin bulunduğu, bunardan özellikle B1, B6 ve niasinin çok yüksek oranlarda olduğu saptama edilmiştir Mineral maddelerden potasyumun yanında, manâlı miktarlarda kalsiyum, sodyum ve demir elementlerini ihtiva etmektedir Çörekotunda şimdiye değin hiçbir yerde araştırılmamış olan fenolik bileşikleri toplam polifenol olarak tayin ettik Bu bileşikler yemeklik yağlardan yalnızca natürel zeytinyağında manâlı miktarlarda bulunur Çörekotunda yer alan miktarının zeytinyağındakinin 45 katı pozitif olduğu tespit edilmiştirBu bileşiklerin öbür tiplerde olabileceği ve buna alt olarak öbür tesirlere sahip oldukları bildirilmektedir Mesela kan serumundaki düşük yoğunluklu Lipoproteinlerin (LDL) oksidasyonunu önledikleri, kan basıncı düşürücü (hypotensiv) etkilerinin olduğu, iyileştirici ve ateş düşürücü (antiinflammatory) etki yaptıkları ve tabii antibiyotik etki gösterdikleri son yıllarda yapılan uluslararası yayınlarda bahsedilmektedir Vitaminlerin ise organizmada mutlaka bulunması gerekli maddeler olduğu, eksikliğinde değişik rahatsızlıkların ortaya çıktığı bilinmektedir Vitaminler ve mineral maddeleri bununla beraber aaaabolik faaliyetlerde bioregulatör görevi de yaparlar Literatür bilgilerine göre çörekotundaki proteinlerin 15 ayrı amino asitten meydana geldiği, bunların 9 tanesinin ise esansiyel olduğu (vücutta senaaalenemeyen) kaydedilmektedir Literatür taraması esnasında çörekotu ile ilgili ilgi çekici bir saptama dikkatinizi çekti mi? Yapılan çalışmaların daha ziyade çörekotunun kimyevi yapısı ile ilgili ve fazla eksik sayıda olduğunu tespit ettik Çörekotunun çok önemli tıbbi etkilerinden bahsedilmesine rağmen, ayrıntılı ve önemli olarak bunların araştırılmadığı, bu konudaki yayınlardan anlaşılmaktadır Bilhassa kimyevi yapısında bulunan bir takım maddelerin fonksiyonel özellikleri göz önüne alınarak tıbbi etkileri yönünden önemli çalışmalar planlanabilir, düşüncesindeyim Bu konu hakkında kıymetli bilgiler sunarak bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim hocam Çalışmalarınızın muvaffakiyetle devamını diliyoruz Ben teşekkürler id BÜYÜK BİR HAZINE Çörekotu vefat haricen her hastalığa şifadır Bu sözü yüzyıllar önce İs1am Peygamberi Hz Muhammed (say) söylemiş İfadenin özünde yatan mana ve bilimsel hakiki bizim aklımıza henüz düştü Bilim adamlarımızın zihninde yeni yeni canlanan bu tarihi laf ile birlikte bugün Avrupa’da çörekotunun (Nigella sativa) sayısız faydaları da keşfedilmeye başlandı Düğünçiçeğigiller familyasının Niggella cinsi olan çörekotu, Alman halkı arasında “yeşillik içindeki nikah çiçeğiolarak tanınır, ancak şifalı oluşundan o kadar çoğunun halen haberi değil gibidir Hz Muhammed (sav)’den ‘bu yanlamasına Asya ülkeleri ve Uzaktan Doğuda “her derde derman olarak kabul edilen bu nazenin bitkinin yağı da tohumu değin şifa kaynağıdır Özellikle sedef hastalığı, yüz felci ve iltihaplanmalarda etkilidir Enteresandır fakat, çörekotunda parazitler barınamamaktadır Bu özelliğinden nedeniyle tütsüsü yapılarak haşaratın eve girmesi önlendiği bilinir yaklaşık olarak 2030 cm yüksekliğe erişebilen ,otsu,yaz aylarında (Haziran, Temmuz) mavi, yeşil renkli çiçekler açan, güzel kokulu bir bitkidir Yol kenarları ve ekin tarlalarında oldukça çok rastlamak mümkündür Elde ettiğimiz Doğu kaynaklarında çörekotunun, kısaca şu faydaları görülmektedir: Başta acımsı maddesi ile iştah açıcıdır bununla birlikte uyarıcı, süt artırıcı, idrar ve adet söktürücü yönü vardır Alaca hastalığı, ateşli hastalıklar, mide rahatsızlıkları, nefes darlığı, başdiş ağrıları, amnezi, bağırsak parazitleri, böbrek rahatsızlıkları, mayasıl gibi hastalıkları tedavide etkilidir Yeni yeni incelemeler ise çörekotunun antibakteriyel, parazit koyucu ve mantar önleyici özelliklerinin varlığını teyit ediyor ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinin Cancer ImmunoBiology araştırma merkezi uzmanlarınca, Nigella sativa’nın bileşiğinde kemik iliği ve bağışıklık hücrelerini artırıcı bir maddenin varlığını tesbitle, kansere aleyhinde da etkin olduğu anlaşılmıştır Araştırmacıların deyimiyle yüksekliğe erişebilen, otsu, yaz ürününü çoğalttığı, virüslere karşısında hücreleri koruduğu, tümör hücrelerini parçalayıp, yok ettiği ve antikor imal merkezi olan Blenfositlerinin (antikor yapıcı) miktarını artırdığı anlaşılmıştır Çörekotundaki bu bileşim, kanseri önleme ve tedavide başrol oynamaktadır Çörekotu yağı içinde yer alan doymamış yağ asitleri sayesinde, bağışıklık sistemini düzenleyen kayda değer bazı maddeler senaaalenir Dolayısıyla bu yağ ile çiçek tozu alerjisi gibi birçok alerjik rahatsızlıklar, iltihaplanma, sinire bağlı cilt hastalıkları ve astım çare edilebilmektedir Ayrıca saç dökülmesine ve kepeğe aleyhinde etkilidir Çörekotunun bileşiminde özet olarak tanen, saponinler, şekerler ve nigellin ile connigellin alkaloidleri bulunmaktadır Yüzyıllar önce Doğu’dan yükselen bu gibi anlamlı ve layık açıklayan sözlerin dikkate alınması, değerlendirilmesi dileğiyle diyorum alıntı  
 
858,496Konular
981,606Mesajlar
29,708Kullanıcılar
beytoo7kSon üye
Üst Alt