Bileşiminde A, B (B1, B2, B6), C vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, selenyum, fosfor, demir, sodyum üzere minerallerin bulunduğu ve tesirleri saymakla bitmeyen çörek otu hakkında yapılmış birçok çalışma mevcuttur.
Yapılan deneysel araştırmalarda; çörek otu yağının ve ekstraktların çoklu antibiyotiğe dirençli bakteriler üzerinde antimikrobiyal aktiflik gösterdiği,
Lipit profili üzerindeki olumlu tesirleri olduğu, HDL-kolesterol konsantrasyonunu arttırdığı, toplam kolesterol, LDL ve trigliserid seviyelerini manalı bir biçimde azalttığı,
Kanda glukoz oranını düşürdüğü ve insülin ölçüsünü arttırdığı bu nedenle çörekotunun şeker hastalığının tedavisine yardımcı olarak antidiyabetik tesir gösterdiği.
Diyetlerine eklenen çörek otunun ağır yüzme sonrasında yorgunluk aktivitesine karşı faydalı tesirleri olduğu,
Çörekotunun bağışıklık sistemini güçlendirici tesiri olduğu, yardımcı T- hücrelerinin ortalama %72, doğal savaşçı hücrelerin ise %74 oranında arttığı,
Antiinflamatuar özelliği sayesinde nefes borusu kaslarını genişlettiği ve böylelikle nefes darlığı tedavisine yardımcı olacağı,
Alerji ve astım semptomlarını güzelleştirdiği saptanmıştır.
Not: Çörekotu tohumlarının havanda dövülüp, balla karıştırılıp yenildiğinde kuvvet verdiği, bronşları açtığı, astıma güzel geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtilmektedir.
Çörek otu yağı ve oral asetaminofenin uygulamasının osteoartritli yaşlılarda ağrıyı azalttığı gösterilmiş; çörek otu yağı kullanıldıktan sonra ağrı azalmasının daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Çörekotu yağı, Antimikrobiyal ve antioksidan tesirlerin yara düzgünleşmesini hızlandırdığı görülmüş ve ciltte dökülme üzere tedavisi güç birçok sıkıntıya, ağızda yara ve dudakta uçuklara güzel gelmektedir.
Peptik ülser oluşumunda agresif faktörlerden biri olan histamin oranını azaltırken, hami bir faktör olan müsin oranını arttırdığı bildirilmiştir birebir vakitte kabızlık,mide ağrılarına yeterli geldiğini ve ziyanlı bakterilerin üremesine karşı tesirli olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.