elektronikci
FD Üye
25 Temmuz 2018'de 7'si çocuk 25 kişinin hayatını kaybetmesi ve 340 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Çorlu Tren Katliamı'na ait davanın 4. Duruşması Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Duruşma geniş iştirak hasebiyle Çorlu Halk Eğitimi Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
Duruşma öncesi katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve çok sayıda kişi Çorlu Santral Parkı'ndan duruşmanın görüleceği yere hakikat adalet yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında ölenlerin isimleri ve yaşları okunarak "Burada" denildi. Yürüyüşte sık sık "Adalet İstiyoruz" ve "Hak Hukuk Adalet" sloganları atıldı.
Duruşmanın yapılacağı yerin önünde aileler ismine katliamda kızı Bihter Alım ve 3 yakınını kaybeden Zeliha Alım açıklama yaptı. Alım, "Tek isteğimiz bu davada en alt kademeden en üst kademeye kadar bu ihmal zincirinde kimin imzası varsa hepsi yargılansın. Kimse korunmasın." sözlerini kullandı.
Duruşmaya basın mensuplarının bilgisayar vb. gereçlerinin alınmamasına ait avukatların yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedildi.
Sanık Turgut Kurt, mahkeme liderinin "Mahal listelerinde tüm menfezler var lakin kazanın olduğu menfez neden yok" diye sorması üzerine "Mühendislerimiz gerek görmemiştir." karşılığını verdi.
Sanık Turgut Kurt'un avukatının "TCDD'ye ilişkin köprü tünel ve menfezlerin yüzde 90'ı olması gerektiği üzere değil. Keşifte bunları göreceğiz." kelamları dikkat çekti.
Avukat Can Atalay, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitelerinin eksper olarak görevlendirecek kimsenin olmadığını beyan etmelerinin ve kamu misyonundan kaçınmalarının kabul edilebilir olmadığını tabir etti. Mahkeme lideri İTÜ'ye tenkit yazıldığını belirtti.
Olay sırasında trende olanlardan şahit Coşkun Yıldız, olayın yaşandığı saat 17'den 21'e dek orada kaldığını ve o sırada vagonlara tekraren girip çıkan bir bayanın kazazedelerin eşyalarını çaldıklarını belirtti.
Emekli TCDD makinisti olduğunu belirten Yıldız, "Alpullu'da trene bindiğimizde hiç yağmur yoktu. Kaza aslında 1 saat sonra oldu. Daha öncesinde yerde ıslaklık olduğu söyleniyor fakat bu türlü bir kazayı doğal afete bağlamak çok yanlış." diye konuştu.
Ellerinde olay gününe ilişkin manzaraların de olduğunu belirten Yıldız, "Ne olayın 1 saat, 2 saat sonrasında ne de öncesinde ah vahlık bir yağmur yok." tabirlerini kullandı.
Şahitlerden Nihal Akçakan,"Ambulans bir buçuk iki saat sonra geldi." diyerek ağabeyinin İstanbul'dan ambulanslardan daha süratli geldiğini belirtti. Akçakan, olay günü havanın da ağır yağışa sahip olmadığını belirtti.
Olayda iki kızını ve iki torununu kaybeden Remzi Güvenç, "Dört yavrumu toprağa verdim geldim. Ben size ne anlatayım. Canlı mıyım, meyyit müyüm bilmiyorum ki." tabirlerini kullandı.
Şahit İsmail İstikrarlı, "Gözümü bir kapatıyorum açana kadar imaj değişiyor. Tren o derece süratliydi." diye konuştu.
Oğuz Arda Sel'in babaannesi Remziye Sel, "Bakanından mühendisine, eksperine hepsinden şikayetçiyim. Bu türlü dört şahısla bu iş olmaz. Hatalılar gelsin buraya." dedi.
Kardeşini, iki teyzesini ve yeğenini kaybeden Batuhan Alım, olay yerine ulaşmaya çalışırken "3-4 dakika ambulansın gerisinden gittim. Ambulans bir anda tarafını değiştirdi. Ambulanslar ortasında da pozisyon meçhullüğü vardı." diye konuştu.
Olayda babasını kaybeden 11 yaşındaki Gölgem Gülsüm Erbil, "Orda 4 kişi rahat rahat oturuyor. Biz niçin ağlıyoruz? 25 kişinin katili kim? Benim babamı kim öldürdü? Biz bu yaşta her gün psikologa gidiyoruz. Sizin bu yaşta hiç babanız öldü mü? Ölmedi." tabirlerini kullandı.
Erbil'in annesi "Babanızın kanını hakim amcanıza emanet ettim dedim ancak dinlemediler. Kendimiz gelip soracağız dediler. Biz 500 küsür gündür bunları daima yaşıyoruz." diye konuştu.
Zeliha Alım, "Ben kızımı, iki kardeşimi, 6 aylık gün yüzü görmemiş yeğenimi kaybettim. Birilerinin ihmalkarlığı yüzünden biz bunları yaşamak zorunda mıydık?" dedi.
Olayda kızı Sena Köse'yi kaybeden Aysun Köse,
olaydan bir gün evvel ablasının da tıpkı trenle birebir menfezden geçtiğini söyleyerek "O menfezden tren duracak derecede yavaşlayarak geçiyor. Hatta ablam yeğenime 'Kızım burada durak var mıydı, niçin durdu?' diye soruyor. Lakin birebir menfezden sonraki gün hiç yavaşlamadan çok süratli biçimde geçiyor." tabirlerini kullandı.
Köse, "Yasalar, evraklar, sisteminiz beni ilgilendirmiyor. Ben kaybettiklerimin kaygısındayım. Bakanların tabir vermesi gerekiyor. Sizin mahkeme makamınız buna yetiyor mu?" diye konuştu.
Berfin Şengil - Birgün
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.