elektronikci
FD Üye
Corona virüsü salgını nedeniyle hudut kapılarının kapatıldığını ve ihracat yapamadıklarını belirten Konya Yumurta Üreticileri Birliğini (YUM-BİR) Lideri İsmail Saraçoğlu, “Sınıra gönderilen yumurta TIR'larımız geri gönderildi. Bu sebeple üretim fazlası yumurtalar ülke içinde kaldı. Şu an yumurtanın kolisi 6-7 liraya kadar düşmüş durumda. Tavuklar için ithal ettiğimiz yem ve proteinleri de alamıyoruz. Üreticilerimiz tavuklarına bakamadığı için 1 ay içerisinde 6 milyon tavuk bölüme gönderildi, 6 tavuk çiftliği ise kapatıldı” dedi.
Tüm dünyayı tesiri altına alan corona virüsü salgını yurt dışına ihracat yapan yumurta üreticisini vurdu. Virüs salgını nedeniyle İran, Irak, Azerbaycan, Kuveyt, Katar ve Suriye'ye yumurta gönderemediklerini aktaran Konya Yumurta Üreticileri Lideri İsmail Saraçoğlu, bölümde iflasların başladığını aktardı.
“SEKTÖR PERİŞAN OLDU”
Son bir ay içerisinde Türkiye genelinde 6 milyon tavuğun kısma gönderildiğini belirten Saraçoğlu, “Geçtiğimiz yıl Irak Türkiye'den yumurta vb. birtakım besin eserlerinin alımını durdurmuş ve dal daralmaya gitmişti. Artık de corona virüsü nedeniyle ihracat yaptığımız İran, Suriye, Kuveyt, Katar, Azerbaycan ve başka ülkelere yumurta gönderemiyoruz. Haftada yaklaşık 280-300 TIR yumurtayı ihraç ederdik ancak son bir aydır corona virüsünden ötürü sonlar kapatılınca kesim perişan oldu” dedi.
“YUMURTANIN KOLİSİNDEN 3 LİRA ZİYAN EDİYORUZ”
İhracat yapmadıklarından ötürü yumurta kolisinin ülke içinde 6-7 liraya kadar düştüğünü tabir eden Saraçoğlu, “Yurt dışına ihracat yapamadığımız için üretim fazlası yumurta ülkede kaldı. Şu an üreticimiz bir yumurtayı 36 kuruşa üretiyor. İhracatta yaşanan sıkıntılardan ötürü yumurtanın kolisi 6-7 liraya düştü. Şu an yumurtanın kolisinden 3 lira ziyan ediyoruz” halinde konuştu.
SON BİR AY İÇERİSİNDE 6 TAVUK ÇİFTLİĞİ KAPANDI
Kesimde yaşanan problemlerden ötürü yaklaşık 6 milyona yakın tavuğun kısma gönderildiğini aktaran Saraçoğlu, “Yumurtaları ihraç edemememizin yanında tavuklarımız için gerekli besin eserlerini de yurt dışından ithal edemiyoruz. Tavuklarını besleyemeyen üreticimiz Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon tavuğu kesite gönderdi.
Yumurta kesiminde bu sıkıntılar devam ederse 110 milyon olan tavuk varlığımız 100 milyonun altına düşer. Şu an benim bildiğim kadarıyla son bir ay içerisinde 6 büyük tavuk çiftliği kapatıldı. Yüzlerce çalışan işsiz kaldı. Şayet süreç bu halde devam ederse iflasların gerisi ardı kesilmez” sözlerini kullandı.
ACİL EKONOMİK PAKET HAZIRLANMALI
Yumurta ve öbür tarım eserleri için ivedilikle bir ekonomik paketin açıklanması gerektiğine vurgu yapan Saraçoğlu, “Döviz kurunun yükselmesi nedeniyle ithal ettiğimiz birçok eserin maliyeti arttı. Salgın bitse bile bu koşullar altında üretim yapmak çok güç hale geldi. Bu yüzden hem yumurta bölümü hem de tarım eserleri için acil bir ekonomik paket hazırlanmalı” halinde konuştu.
Müslüm Evci/Sözcü