Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

‘Corona’yla çakılan imalat endeksi mayısta yükseldi ama daralma devam ediyor

‘Corona’yla çakılan imalat endeksi mayısta yükseldi ama daralma devam ediyor

teknolojiuzmani

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
99
Sanayi%2Duretimi%2Dbeklentileri%2Dasti%2D207888%2Ejpg

Endeks'te 50 eşik bedel olarak kabul ediliyor, bu düzeyin üzerine çıkıldığında iktisatta canlanma, altında sakinliğin aktif olduğu kabul ediliyor. Endeks, nisanda 33.4 olarak 2008'den beri en düşük düzeye gerilemişti.

Hem üretim hem de yeni siparişler mayısta da sert yavaşlama kaydederken, buna karşılık birtakım firmaların operasyonlarını mayısta tekrar başlatmasıyla düşüşler daha sonlu gerçekleşti. Bu data ikinci çeyrekte nisana nazaran toparlanma olsa da iktisatta sert daralmanın devam ettiğinin de işareti.

Takip edilen 10 kesimin birçoklarında bariz yavaşlama sürdü. Giysi ve deri eserleri en besbelli sürat kaybının gerçekleştiği bölüm oldu. Üretimin dengelenme noktasına ulaştığı kimyasal, plastik ve kauçuk bölümünde ise istihdam, bilgi serisinin başladığı Ocak 2016’dan beri en güçlü seviyede arttı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI dataları hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit İktisat Yöneticisi Andrew Harker, son PMI bilgilerine nazaran Türk imalat bölümü mayıs ayında Covid-19 salgınının tesirleri ile çaba etmeyi sürdürdüğünü belirterek “Bu tesirler, aktivitenin nisan ayındaki sert yavaşlamadan sonra mayısta güçlü bir geri dönüş yapmasına mani oldu. Yeniden de yavaşlamanın daha ölçülü gerçekleşmesi, dalın toparlanma yolunda olduğuna işaret etti. Virüsün denetim altına alınma sürecinin devam etmesi halinde, aktivite önümüzdeki aylarda büyüme bölgesine geçebilecektir” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Twitter’dan yayınladığı açıklamada PMI’ın mayısta taban düzeyden döndüğünü söyledi. Varank, şu tabirleri kulandı: “Düşüşün sürat kesmesi, sektörel toparlanma ve beklentilerin uygunlaşması, üretim için epeyce sevindirici. Kovid önlemlerine uyulması ve salgının azalmasıyla son iki çeyrekte güçlü toparlanma bekliyoruz.”

858,505Konular
982,720Mesajlar
33,057Kullanıcılar
yaramaz61Son üye
Üst Alt