iltasyazilim
FD Üye
fakat orada nerede kalınır nereyi öncelikli olarak görmem gerekir 2 jurnal bir sürem var
Cevap:
Çorum gezilecek yerler
Çorumda varolan turizm potansiyelini başta BoğazköyHattuşa, Alacahöyük ve OrtaköyŞapinuva olmak üzere tarih turizmi oluşturmaktadır İlde tarih turizmi yanında; plato turizmi, av turizmi, kongre turizmi, trekking ve bisiklet turizmi yapılması için uygun ortam bulunmaktadır
Çorum Kalesi
Şehrin güneyinde, hain bir tepecik üzerinde, ovaya hakim bir konumda yerleşmiş olan kalenin muhakkak üretim tarihi bilinmemektedir
17 yy da Çoruma gelen Evliya Çelebi kalenin Sultan Kılıç Arslan göre yapı edilmiş bir Selçuklu yapısı olduğunu anlatır
Kale, kare planlıdır Inşa malzemesi olarak akıcı kesme taş, moloz taş ve RomaBizans dönemlerine ait devşirme taşlar kullanılmıştır Kale içinde minik bir cami ile konutlar yer almaktadır
İskilip Kalesi
İlçe merkezinde bulunan ve Osmanlı Dönemine tarihlenen kalenin üç yanı kayalık olup, sadece kuzeybatıdan çıkış mümkündür Kalenin yapı edildiği sarp kayalığın eteklerinde Roma Devrine ait kaya mezarları bulunmaktadır
Osmancık Kandiber Kalesi
İlçe Merkezinde Kızılırmakın kuzey kenarındaki natürel kayalığın üzerine inşa edilmiştir Selçuklu Dönemine tarihlenen kale içinde ikinci bir kapı daha bulunmaktadır Kale, İstanbuldan Amasyaya uzanan ticaret yolu üzerindedir Kalenin güneyinde Roma Dönemi kaya mezarları yer almaktadır
Hacıhamza Kalesi
Hacıhamza Beldesindeki İncesu Deresinin kuzeyinde yer alan kale yamuk planlıdır Şeriye Sicil kayıtlarında III Ahmet göre 1723 yılında yapıldığı görünürde kale, 1940lı yıllara kadar kasaba halkını içinde barındırmıştır
İskilipte Redif Kışlası
Kışla, kuzey güney istikametinde dikdörtgen planlıdır Bodrum kat dahil üç katlıdır Yapı 20 yy başına tarihlenmekte olup, Geç Osmanlı Devri mimari özelliklerini yansıtmaktadır
ÇORUM YÖRESEL YEMEKLER
Çorum Çatalaşı:
Yeşil mercimek, yarma (kırık) ve soğan ile yapılır Soğan tereyağında kavrulur Üstüne nane eklenir Su koyup kaynatılır Mercimek ek edilir 20 dk kaynatıldıktan daha sonra 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir 20 dk kadar kaynatılıp tuzu eklenir sonra bir müddet kısık ateşte bırakılıp servis yapılır
Çorum Nikah Çorbası:
Süzme yoğurt (torba yoğurt) yumurta ve unla ayrıntılarıyla ezilip karıştırılır Üstüne süt, tavuk suyu, tatmin edici miktarda ılık su ilave edilip kaynayıncaya kadar kesintisiz karıştırılır Ayrı bir yerde iki yumurta, alabildiğince un yoğrulup açılır Badem şeklinde kesilip tereyağında kızartılır Pişmiş çorbanın üstüne dökülür Ayrıca tereyağı ve kırmızı biber kızartılıp sos olarak üstüne dökülür ve sıcak servis yapılır
Madımak:
Adının türkülere konu olduğu madımak; Orta Anadolu'nun aşina en eski yemeklerindendirMadımak, soğan, bulgur, tercihe göre pastırma ya da çemen ile yapılır İnce ince kıyılan madımaklar yıkanır Soğanlar tereyağında kavrulur, pastırma ek edilir Sıcak su konulup kaynatılır ve en son madımak ve bulgur konularak pişirilir
Keşkek:
Yarma, et, soğan ile yapılır Yarmalar akşamdan ıslatılır Tencerede soğan, et, kırmızı biber, tuzlu, tereyağı ile kavrulur Bir su bardağı sıcak su ek edilir On beş dakika kaynatılır Yarma on su bardağı sıcak su ile birlikte tencereye ek edilir Kaynayınca kapağı kapatılır kenarları hamur ile çerçevelenir Bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır Kısık ateşte iki saat pişirilir
İskilip Dolması:
Pirinç, et, soğan ile yapılır Islatılmış pirinçler tereyağında kavrulur Üzerine sıcak su eklenir, dinlenmeye bırakılır Ayrı bir kapta et yağ ile kızdırılır Soğan ve sıcak su ek edilir Et kaynayınca üstüne sacıyak, bunun üzerine de tepsi yerleştirilir Haşlanan pirinçler bir kumaş torbaya konularak bu tepsinin üstüne konur Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır, herhangi bir yerine bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır ( Buhar çıkması için) Kısık ateşte dört saat pişirilir
Ortalık :
Kuzunun pirzolalık yerinden yapılır Çatala gelecek şekilde kesilir, tereyağında kızartılır Bir tencereye konup yanan közün içerisine yerleştirilip üstüne bir tepsi konur ve saç kapatılır Susuz olarak pişirilir
Çorum Mantısı:
İçleri kıyma konulup kapatılan mantılar tek sıra halinde bir tepsiye dizilir, kısık ateşte kızartılır, yoğrulmuş olan mantının hamurundan ufak bir hamur açılıp kızaran mantıların üstüne kapatılır Salçalı, tereyağlı, et suyu ile hazırlanan sos bu hamurun üstüne dökülür Birazcık kaynadıktan sonradan üzerindeki yufka ters çevrilir daha sonra ocaktan indirilip bıçakla kesilir ve servis yapılır
Tel Tel:
Un ağır ateşte kavrulur Su, şeker ve limon tuzu kaynatılarak ağda yapılır Tepsi tereyağla yağlanıp ağda bu tepsiye yayılır Serin bir ortamda dondurulur Tepsi ocağın üzerinde 2 dakika değin ısıtılır Ağda rulo yapılarak tepsiden kaldırılır İki birey ağdayı ellerine alıp sıkarak yumuşatırlar Yumuşayan ağda elle sıkılarak 65 kere çevrilir Tepsiye kavrulmuş un yayılır Ağda bu tepsinin içine konularak unla birlikte çevrilir Saç teli kıvamına gelince tel tel olmuş demektir Kesilerek servis yapılır
Gül Burma:
Hazırlanan baklava hamurunun üstüne nemli kumaş örtülüp yarım saat dinlendirilir Yumurta şeklinde parçalar alınıp üstüne nişasta serpilerek yufka biçiminde açılır Açılan yufkalar bir kumaş üzerinde hafif kurumaya bırakılır sonradan paralel kesilip içine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir Üzerine kızartılmış yağ dökülüp fırında kızartılır Hazırlanan şerbet sıcak olarak dökülür
Çorum Baklavası (Lüle BaklavaSıkma BaklavaSıyırma):
Baklava hamuru açılıp bilhassa bu tatlı için kullanılan okakonur ve iki tarafından katlanır İki kadar hamur sıkıştırılır ve iç kısım oluk şeklinde abes kalır Tepsiye dizilen baklavaları bir akşam bekletip kurutulur sonra yağı ve şerbeti dökülüp, üstüne ceviz serpilir
Hasıda:
Pekmez, buğday nişastası, sıvıyağ, tereyağından yapılır Su, pekmez, nişasta karıştırılır Sıvıyağ tavada kızdırılır Karıştırılan pekmezli nişasta tavaya yavaş dökülür, karıştırılarak pişirilir Top top olmaya başlayınca üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp tahta karıkla ufaltılarak karıştırılır Soğuk olarak servis yapılır
Karaçuval Helvası:
Un, tereyağı, pekmez şekerden yapılır Un tavada rengi koyulaşıncaya dek karıştırılarak kavrulur, koyulaşınca tereyağı ek edilip tamamen yedirilir Kara pekmez, toz şeker, ceviz içi ve soğuk su birbirine karıştırılıp unun üstüne dökülür Tamamen karıştırılıp yumurta büyüklüğünde parçalar yapılır ve üzerine isteğe göre hindistan cevizi dökülür
Çorumda Konaklama
DALGIÇLAR OTEL
Özelliği : Otel
Kategori : 4 yıldız
Adres : Bahçelievler Mah Bahabey Cad No:15 ÇORUM
Telefon No : (+90364)223 09 09
Faks No : (+90364)223 09 19
Bahşedilen Hizmetler: Standart Hizmet
ANİTTA OTEL
Özelliği : Otel
Kategori : 3 yıldız
Adres : İnönü Cad No: 80 ÇORUM
Telefon No : (+90364)213 85 151617
Faks No : (+90364)212 06 13
Bahşedilen Hizmetler: Standart Hizmet
ÇORUM BÜYÜK OTEL
Özelliği : Otel
Kategori : 3 yıldız
Adres : İnönü Cad No: 90 ÇORUM
Telefon No : (+90364)224 60 9293
Faks No : (+90364)224 60 94
Bahşedilen Hizmetler: Standart Hizmet
MAVİ OCAK
Özelliği : Otel
Kategori : 3 yıldız
Adres : Samsun Karayolu 5Km ÇORUM
Telefon No : (+90364)313 00 33
Faks No : (+90364)313 00 34
Verilen Hizmetler: Standart Hizmet *
Cevap:
Çorum gezilecek yerler
Çorumda varolan turizm potansiyelini başta BoğazköyHattuşa, Alacahöyük ve OrtaköyŞapinuva olmak üzere tarih turizmi oluşturmaktadır İlde tarih turizmi yanında; plato turizmi, av turizmi, kongre turizmi, trekking ve bisiklet turizmi yapılması için uygun ortam bulunmaktadır
Çorum Kalesi
Şehrin güneyinde, hain bir tepecik üzerinde, ovaya hakim bir konumda yerleşmiş olan kalenin muhakkak üretim tarihi bilinmemektedir
17 yy da Çoruma gelen Evliya Çelebi kalenin Sultan Kılıç Arslan göre yapı edilmiş bir Selçuklu yapısı olduğunu anlatır
Kale, kare planlıdır Inşa malzemesi olarak akıcı kesme taş, moloz taş ve RomaBizans dönemlerine ait devşirme taşlar kullanılmıştır Kale içinde minik bir cami ile konutlar yer almaktadır
İskilip Kalesi
İlçe merkezinde bulunan ve Osmanlı Dönemine tarihlenen kalenin üç yanı kayalık olup, sadece kuzeybatıdan çıkış mümkündür Kalenin yapı edildiği sarp kayalığın eteklerinde Roma Devrine ait kaya mezarları bulunmaktadır
Osmancık Kandiber Kalesi
İlçe Merkezinde Kızılırmakın kuzey kenarındaki natürel kayalığın üzerine inşa edilmiştir Selçuklu Dönemine tarihlenen kale içinde ikinci bir kapı daha bulunmaktadır Kale, İstanbuldan Amasyaya uzanan ticaret yolu üzerindedir Kalenin güneyinde Roma Dönemi kaya mezarları yer almaktadır
Hacıhamza Kalesi
Hacıhamza Beldesindeki İncesu Deresinin kuzeyinde yer alan kale yamuk planlıdır Şeriye Sicil kayıtlarında III Ahmet göre 1723 yılında yapıldığı görünürde kale, 1940lı yıllara kadar kasaba halkını içinde barındırmıştır
İskilipte Redif Kışlası
Kışla, kuzey güney istikametinde dikdörtgen planlıdır Bodrum kat dahil üç katlıdır Yapı 20 yy başına tarihlenmekte olup, Geç Osmanlı Devri mimari özelliklerini yansıtmaktadır
ÇORUM YÖRESEL YEMEKLER
Çorum Çatalaşı:
Yeşil mercimek, yarma (kırık) ve soğan ile yapılır Soğan tereyağında kavrulur Üstüne nane eklenir Su koyup kaynatılır Mercimek ek edilir 20 dk kaynatıldıktan daha sonra 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir 20 dk kadar kaynatılıp tuzu eklenir sonra bir müddet kısık ateşte bırakılıp servis yapılır
Çorum Nikah Çorbası:
Süzme yoğurt (torba yoğurt) yumurta ve unla ayrıntılarıyla ezilip karıştırılır Üstüne süt, tavuk suyu, tatmin edici miktarda ılık su ilave edilip kaynayıncaya kadar kesintisiz karıştırılır Ayrı bir yerde iki yumurta, alabildiğince un yoğrulup açılır Badem şeklinde kesilip tereyağında kızartılır Pişmiş çorbanın üstüne dökülür Ayrıca tereyağı ve kırmızı biber kızartılıp sos olarak üstüne dökülür ve sıcak servis yapılır
Madımak:
Adının türkülere konu olduğu madımak; Orta Anadolu'nun aşina en eski yemeklerindendirMadımak, soğan, bulgur, tercihe göre pastırma ya da çemen ile yapılır İnce ince kıyılan madımaklar yıkanır Soğanlar tereyağında kavrulur, pastırma ek edilir Sıcak su konulup kaynatılır ve en son madımak ve bulgur konularak pişirilir
Keşkek:
Yarma, et, soğan ile yapılır Yarmalar akşamdan ıslatılır Tencerede soğan, et, kırmızı biber, tuzlu, tereyağı ile kavrulur Bir su bardağı sıcak su ek edilir On beş dakika kaynatılır Yarma on su bardağı sıcak su ile birlikte tencereye ek edilir Kaynayınca kapağı kapatılır kenarları hamur ile çerçevelenir Bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır Kısık ateşte iki saat pişirilir
İskilip Dolması:
Pirinç, et, soğan ile yapılır Islatılmış pirinçler tereyağında kavrulur Üzerine sıcak su eklenir, dinlenmeye bırakılır Ayrı bir kapta et yağ ile kızdırılır Soğan ve sıcak su ek edilir Et kaynayınca üstüne sacıyak, bunun üzerine de tepsi yerleştirilir Haşlanan pirinçler bir kumaş torbaya konularak bu tepsinin üstüne konur Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır, herhangi bir yerine bir parmak sığacak şekilde delik bırakılır ( Buhar çıkması için) Kısık ateşte dört saat pişirilir
Ortalık :
Kuzunun pirzolalık yerinden yapılır Çatala gelecek şekilde kesilir, tereyağında kızartılır Bir tencereye konup yanan közün içerisine yerleştirilip üstüne bir tepsi konur ve saç kapatılır Susuz olarak pişirilir
Çorum Mantısı:
İçleri kıyma konulup kapatılan mantılar tek sıra halinde bir tepsiye dizilir, kısık ateşte kızartılır, yoğrulmuş olan mantının hamurundan ufak bir hamur açılıp kızaran mantıların üstüne kapatılır Salçalı, tereyağlı, et suyu ile hazırlanan sos bu hamurun üstüne dökülür Birazcık kaynadıktan sonradan üzerindeki yufka ters çevrilir daha sonra ocaktan indirilip bıçakla kesilir ve servis yapılır
Tel Tel:
Un ağır ateşte kavrulur Su, şeker ve limon tuzu kaynatılarak ağda yapılır Tepsi tereyağla yağlanıp ağda bu tepsiye yayılır Serin bir ortamda dondurulur Tepsi ocağın üzerinde 2 dakika değin ısıtılır Ağda rulo yapılarak tepsiden kaldırılır İki birey ağdayı ellerine alıp sıkarak yumuşatırlar Yumuşayan ağda elle sıkılarak 65 kere çevrilir Tepsiye kavrulmuş un yayılır Ağda bu tepsinin içine konularak unla birlikte çevrilir Saç teli kıvamına gelince tel tel olmuş demektir Kesilerek servis yapılır
Gül Burma:
Hazırlanan baklava hamurunun üstüne nemli kumaş örtülüp yarım saat dinlendirilir Yumurta şeklinde parçalar alınıp üstüne nişasta serpilerek yufka biçiminde açılır Açılan yufkalar bir kumaş üzerinde hafif kurumaya bırakılır sonradan paralel kesilip içine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir Üzerine kızartılmış yağ dökülüp fırında kızartılır Hazırlanan şerbet sıcak olarak dökülür
Çorum Baklavası (Lüle BaklavaSıkma BaklavaSıyırma):
Baklava hamuru açılıp bilhassa bu tatlı için kullanılan okakonur ve iki tarafından katlanır İki kadar hamur sıkıştırılır ve iç kısım oluk şeklinde abes kalır Tepsiye dizilen baklavaları bir akşam bekletip kurutulur sonra yağı ve şerbeti dökülüp, üstüne ceviz serpilir
Hasıda:
Pekmez, buğday nişastası, sıvıyağ, tereyağından yapılır Su, pekmez, nişasta karıştırılır Sıvıyağ tavada kızdırılır Karıştırılan pekmezli nişasta tavaya yavaş dökülür, karıştırılarak pişirilir Top top olmaya başlayınca üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp tahta karıkla ufaltılarak karıştırılır Soğuk olarak servis yapılır
Karaçuval Helvası:
Un, tereyağı, pekmez şekerden yapılır Un tavada rengi koyulaşıncaya dek karıştırılarak kavrulur, koyulaşınca tereyağı ek edilip tamamen yedirilir Kara pekmez, toz şeker, ceviz içi ve soğuk su birbirine karıştırılıp unun üstüne dökülür Tamamen karıştırılıp yumurta büyüklüğünde parçalar yapılır ve üzerine isteğe göre hindistan cevizi dökülür
Çorumda Konaklama
DALGIÇLAR OTEL
Özelliği : Otel
Kategori : 4 yıldız
Adres : Bahçelievler Mah Bahabey Cad No:15 ÇORUM
Telefon No : (+90364)223 09 09
Faks No : (+90364)223 09 19
Bahşedilen Hizmetler: Standart Hizmet
ANİTTA OTEL
Özelliği : Otel
Kategori : 3 yıldız
Adres : İnönü Cad No: 80 ÇORUM
Telefon No : (+90364)213 85 151617
Faks No : (+90364)212 06 13
Bahşedilen Hizmetler: Standart Hizmet
ÇORUM BÜYÜK OTEL
Özelliği : Otel
Kategori : 3 yıldız
Adres : İnönü Cad No: 90 ÇORUM
Telefon No : (+90364)224 60 9293
Faks No : (+90364)224 60 94
Bahşedilen Hizmetler: Standart Hizmet
MAVİ OCAK
Özelliği : Otel
Kategori : 3 yıldız
Adres : Samsun Karayolu 5Km ÇORUM
Telefon No : (+90364)313 00 33
Faks No : (+90364)313 00 34
Verilen Hizmetler: Standart Hizmet *