çöven (Gipskrau Gypsophile Gypsophila Sabunotu Helvacikökü Saponaia officinalis) Hazirantemmuz aylarinda beyaz çiçekler açan, 5060 cm yüksekliginde fazla dalli, fazla yıllık, kazik köklü, otsu bir bitki Yapraklari sapsiz, solgun yesil renklidir Çiçekler ufak pembe ve beyaz renklidir Tohumlar küçük, hemen hemen böbrek seklinde esmer renkli ve üzeri pürtüklüdür Köklerinin dövülmesinden çöven elde edilir Memleketimizde 27 dek türü bulunur Türkiye’de yetistigi yerler: Orta ve Dogu Anadolu Kullanildigi yerler: Bitkinin kullanilan kisimlari kökleridir Konya ve Beysehir havâlisinde bu bitkiye disi çöven ismi verilmektedir Idrar söktürür Terletir Vücuda rahatlik verir Kusturur ve balgam söktürür Çöven köklerinde saponin, reçine ve seker vardir Eskiden beri temizleyici olarak, lekeleri çikarmak için kullanilir Memleketimizde ve Yakin Dogu’da “tahin helvasi yapiminda da kullanildigi için buna, helvaci çöveni ismi de verilmektedir Bâzi yörelerimizde ve Kibris’ta, pisirilerek salamura edilen hellim tipi peynirin bozulmamasi için suyuna çöven kökü birakilir Trakya bölgesinde çöven otundan “köpük helvasi ismiyle beyaz, köpüksü helva yapilir alıntıdır