Afyon mutfağının meşhur lezzetleri ortasında yer alan Çullama köftenin pratik tanımını sizlerle paylaşıyoruz. Hem lezzeti hem de sunumuyla binlerce seveni olan çullama köfte, akşam yemeklerinde yanında bir patates püresi ile ikram edebilirsiniz. İşte çullama köftenin tanımı...
UNESCO'nun "Yaratıcı Kentler Ağı"na dahil ettiği Afyonkarahisar'da, ailesiyle işlettiği restoranında müşterilerine yöresel lezzetler sunan Ayşe Safkurşun, geçmişi uzun yıllara dayanan kentin eşsiz damak tadı "çullama köfte"nin lezzetini geleceğe taşıyor. Uzun yıllar eşiyle kentte çok sayıda kamu kurumu ve özel firmalara yemek hizmeti veren 48 yaşındaki Safkurşun, daha sonra Burmalı Mahallesi Basın Caddesi'nde yöresel lezzetler sunan bir restoran açtı. Eşi ve kızlarının takviyeleriyle de işletmede, coğrafik işaret tescilli lezzetler keşkek ve ekmek kadayıfı başta olmak üzere, Afyonkarahisar'ın geçmiş kültürünü yansıtan çok sayıda çorba çeşidi, et ve zerzevat yemekleri ile damak çatlatan tatlılarını hazırlayarak müşterine sunuyor.
Akşam yemeği için tıpkı vakitte birbirinden farklı köfte tanımlarını sofralarınıza getirmek istiyorsanız sizler için hazırladığımız çullama köftesini deneyebilirsiniz. Lezzetli iç harcı ve enfes sosuyla birleşen çullama köfte Afyon yöresine ilişkin. Pekala nasıl yapılır bu çullama köfte? Tanımı yazımızda...
ÇULLAMA KÖFTE TANIMI:
GEREÇLER
500 gram kıyma
1 adet soğan
1 çay bardağı ince bulgur
8 kısım maydanoz
Tuz, kimyon, karabiber, yenibahar
Sosu için;
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı yoğurt
YAPILIŞI
Öncelikle kıymayı bir kaba alıp, soğanları rendeleyerek içerisine ek edin. Akabinde ince bulgur, kıyılmış maydanoz, tuz, kimyon, karabiber ve yenibaharı ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Yoğururken biraz da su ekleyebilirsiniz. Yoğurma süreci bittikten sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar alıp kaynayan suyun içerisinde haşlayın.
Bu sırada bir kasede sos materyallerini karıştırın.
Haşlanan köfteleri sosa uygunca bulayıp kızgın yağda kızartın.
Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...