Her zaman ve her durumda salavat getirilebilir Ama Efendimizden nakledilen hadislere, eserlere, fiillere ve tavsiyelere baktığımızda, Cuma gununun diğer zamanlara gore ozel bir yeri vardır bu konuda İmamı Sehavi, “elKavlu’lbedi’ fi’ssalat ale’lHabibi’şŞefi adlı eserinde değişik tariklerden pek cok hadis rivayet etmiştir ki bunların hepsi Cuma gunu salavat getirmenin onem ve faziletini anlatmaktadır Mesela, Evs b Evs (ra)’dan rivayet edildiğine gore Efendimiz şoyle buyurmuştur:
“Gunlerinizin en değerlisi Cuma gunudur O gunde Adem yaratılmış ve o gunde ruhu kabzedilmiştir SUra ufurme o gundur, kıyamet o gundur O gunde bana cokca salavat getirin Zira sizin salavatınız bana arzolunur Ashap Efendilerimiz buyurdular ki: Ya Resulallah! Sen curumuş olacaksın, bizim salavatımız sana nasıl arzolunur? Buyurdu ki: “Allah peygamberlerin cesetlerini yemeyi toprağa haram kılmıştır
Aişe (ra)’dan rivayet edildiğine gore:
“Kim Cuma gunu bana salavat getirirse, kıyamet gununde ona şefaatim hak olur
Enes’den rivayet edildiğine gore:
“Cuma gunu bana bolca salavat getirin Cunku Cebrail bana az once geldi ve Rabbisinden şu bilgileri getirdi: Yeryuzunde bir musluman sana bir kez salavat getirirse, ben ve meleklerim ona on kez salat ederiz
“Cuma gunu bana cokca salavat getirin Cunku, Cuma, meleklerin şehadet ettiği şahitli bir gundur Bana salavat getiren bir kulun sesi, nerede olursa olsun bana ulaşır
“Gunlerinizin en değerlisi Cuma gunudur O gunde Adem yaratılmış ve o gunde ruhu kabzedilmiştir SUra ufurme o gundur, kıyamet o gundur O gunde bana cokca salavat getirin Zira sizin salavatınız bana arzolunur Ashap Efendilerimiz buyurdular ki: Ya Resulallah! Sen curumuş olacaksın, bizim salavatımız sana nasıl arzolunur? Buyurdu ki: “Allah peygamberlerin cesetlerini yemeyi toprağa haram kılmıştır
Aişe (ra)’dan rivayet edildiğine gore:
“Kim Cuma gunu bana salavat getirirse, kıyamet gununde ona şefaatim hak olur
Enes’den rivayet edildiğine gore:
“Cuma gunu bana bolca salavat getirin Cunku Cebrail bana az once geldi ve Rabbisinden şu bilgileri getirdi: Yeryuzunde bir musluman sana bir kez salavat getirirse, ben ve meleklerim ona on kez salat ederiz
“Cuma gunu bana cokca salavat getirin Cunku, Cuma, meleklerin şehadet ettiği şahitli bir gundur Bana salavat getiren bir kulun sesi, nerede olursa olsun bana ulaşır