Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Destek vermezlerse mülteciler şehrini biz kurarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Destek vermezlerse mülteciler şehrini biz kurarız
0
58

dadaş

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
70
Erdogan%2Din%2Dhedefinde%2DTRT%2Dnin%2Dtoplantisina%2Dsoz%2Dverip%2Dkatilmayanlar%2Dvar%2D226535%2Ejpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerekirse Tel Abyad ile Rasulayn ortasında bir mülteci kentini biz kuracağız." dedi. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'de yalnız bırakıldığını söyledi ve isim vermeden ABD'yi eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, çağın vebası haline dönüşmüş olan kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan teknikleri söz eden bu başlık altında ele alınan hususların her birini kıymetli gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin sıhhat alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden olduğunu söz eden Erdoğan, her muvaffakiyet üzere sıhhat alanında ülkenin geldiği yerin gerisinde de çok büyük emek, fedakarlık ve alın terinin olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, misyona geldiklerinde "Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi" sözüne uygun bir halde sıhhati öncelikleri ortasında birinci sıralara çıkardıklarını lisana getirerek, şöyle devam etti:

"Zira, bir sağlıklı nefes, bir devleti feda etmek için kâfi akçedir. Çabucak kolları sıvayıp tüm dünyada örnek alınan bir sıhhat ıslahatını kısa müddette hayata geçirdik. Hastanelerin birleşmesinden sıhhat sigortası sisteminin geliştirilmesine, altyapı, araç gereç ve işçi eksiğinin giderilmesine kadar her alanda çok büyük yatırımlar yaptık. Hastane ve tedavi kurumlarımızın sayısını 2 bin 825'ten 5 bin 488'e yükselttik. Hastanelerimizin toplam yatak sayısını 239 bine, nitelikli yatak sayısın 145 bine çıkardık. Sıhhat çalışanlarının sayısını 378 binden 1 milyon 24 bine ulaştırdık. Hastanelerimizde teşhis ve tedavi aygıtlarından ambulanslara kadar her alanda sayıyı ve kaliteyi olağanüstü yükselttik. Sıhhatte gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşümde tek gayemiz vardı. O da milletimize en kaliteli sıhhat hizmetini en makul maliyetle sunabilmekti. Ülkede kişi başı yapılan sıhhat harcaması 19 lira seviyesinden 140 liraya yükselirken bireylerin ceplerinden yaptıkları harcama oranı yüzde 20 seviyesinden yüzde 17'ye geriledi".

Sonuçta hedefledikleri seviyede ve en makul maliyetle sıhhat hizmeti vermeyi başardıklarını anlatan Erdoğan, şunları anlattı:

"Bu hizmeti yalnızca kendi vatandaşlarımıza sunmakla kalmadık tıpkı vakitte üç kıtanın kavşak noktasında yer alan ülkemizi sıhhat alanında dünya çapında bir çekim merkezi haline dönüştürdük. Bugün çok sayıda ülkeden gelen heyetler sıhhat sistemimizi inceliyor. Kendilerine uyarlamaya çalışıyorlar, Gelişmiş ülkeler dahi sıhhat sistemindeki tıkanıklıkları çözmekte zorlanıyor. Mesela bir evvelki ABD Lideri Obama, kendi ülkesinde bizim sıhhat ıslahatının çok küçük bir modelini gerçekleştirmeye çalıştı fakat sonuca ulaşamadı. Bana da sordu 'Siz nasıl yaptınız?' diye. Anlattım lakin onu gerçekleştiremediler. Öbür ülkelerin yaşadığı zahmetleri söylemiyorum. Sıhhat ıslahatının birinci adımlarını attığımızda 'Bunu sürdüremezsiniz, batarsınız, bitersiniz' diyerek bizi caydırmaya çalışanlar vardı. Hizmet kalitesi artarken vatandaşımızın üzerine düşen külfetin azalması, bize bu işin yürümeyeceğini söyleyenler başta olmak üzere herkesi şaşırttı".

'Gizli bir direniş olduğunu da biliyorum'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, niyet halis olunca akıbetin de hayır olacağını anlatarak, hayatın dinamizminin, kendilerini sıhhat sistemini daima daha da ileriye götürmeye, geliştirmeye ve güncellemeye yönelttiğini lisana getirdi.

Bu anlayışla başta tabipler olmak üzere tüm sıhhat çalışanının niteliğinin yükseltilmesinden yerli ilaç, aşı ve tıbbi aygıt üretilmesine kadar her alanda çok kıymetli çalışmalar içinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yerli ilaç, aşı ve aygıt üretimini o denli yalnızca, ismi yerli kendisi yeniden dışa bağımlı halde değil, formülünün geliştirilmesinden kesin esere kadar tüm basamaklarıyla kendimize ilişkin hale getirmekte kararlıyız. Vatandaşlarımızdan kimilerinin yabancı menşeli ilaçlara ve aşılara aralıklı yaklaştığını görüyoruz. İlaçları ve aşıları halkımızın hassasiyetlerine uygun halde üretip hizmete sunduğumuzda bu sorunu aşmış olacağız. Kamuda ve özel bölümde ilaç, aşı ve aygıt üretimlerinin gerçek manada ulusallaştırılması konusunda bâtın bir direniş olduğunu da biliyorum.Ülkemiz açıdan stratejik öncelik olarak gördüğümüz bu konuda atılan tüm adımları ve yapılan tüm engellemeleri çok daha yakından takip altına alacağımızın bilinmesini istiyorum. İnşallah önümüzdeki devirde milletimizin ve tüm insanlığın şifa vesilesi kurumlarımızla tıkır tıkır işleyen sistemimizle sıhhat alanında ülkemizin yerini çok daha yüksek bir noktaya çıkartacağız".

Erdoğan, bu süreçte elde ettikleri birikimi, tecrübeyi ve altyapıyı dostlarla paylaşmaktan da mutlu olduklarını belirterek, "Hep birlikte hareket edersek her problemimiz üzere sıhhatteki sorunlarımızın üstesinden de daha kolaylıkla geleceğimiz açıktır" diye konuştu.

Bu topraklarda kadim vakitlerden bu yana sıhhat ve tıp konusunda çok farklı ve önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirten Erdoğan, "İnsanın sıhhatinin nasıl bozulduğuna nasıl tedavi edileceğine ait bugün hala karşılığı olan başarılı eserler bırakılmıştır. İbn-i Sina yüzyıllar evvel anatomiye ait olarak çağının çok ötesinde çalışmalar yapmıştır. Tıpkı halde Farabi'den El Razi'ye, Şerafeddin Sabuncuoğlu'ndan İbn Nefis'e kadar pek çok abide isim yapıtlarıyla çığırlar açmışlardır. Coğrafyamızın her köşesinde farklı versiyonlarla anlatılan bir Lokman Tabip öyküsü vardır. Bu efsanenin özünde insanın ölümsüzlük formülünü bulma konusundaki uğraşı yatar. Ortadan geçen binlerce yılda mevte deva bulunamadı lakin tıp ve ilaç biliminin çabalarıyla insanların ortalama hayat müddeti epey uzadı" diye konuştu.

Erdoğan, kimi Afrika ve Güney Asya ülkelerinde hala 50 yaşın altında hayat müddetlerinin var olduğunu anımsatarak, bununla birlikte dünya ortalamasında bu sayının erkeklerde 70'i bayanlarda ise 74'ü bulduğunu lisana getirdi.

Japonya ve İsviçre üzere kimi ülkelerde ortalama hayat müddetinin 84'e kadar çıktığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Buna karşılık Suriye üzere büyük yıkımlara uğrayan ülkede ortalama hayat mühleti 73'ten 63'e geriledi. Bugün 7,5 milyarı bulan bir dünya nüfusuna sahibiz. Karşımızdaki fotoğraf bize ortalama ömür uzamakla birlikte sıhhat başta olmak üzere çeşitli alanlarda önemli çarpıklıkların da büyüdüğüne işaret ediyor. Bir tarafta yüz milyonlarca insan açlıktan ölme tehdidiyle karşı karşıya, öbür taraftan obezitenin değerli sıhhat sorunu hale dönüştüğü yerler var, başta Amerika. Bu çarpıklığın üzerinde hepimizin uzun uzun düşünmesi gerekiyor. Tıpkı formda silahlanmaya harcanan paranın yalnızca bir kısmıyla dünyada ne aç, ne de pak su problemi çeken kimsenin kalmayacağı gerçeğini de dikkate almalıyız. Günümüzde dev bir iktisat haline dönüşen sıhhat sanayisinin yalnızca maliyeti karşılayabilen ülkeler meskene toplumlara çalışıyor olması da başka bir problemdir. Bu çeşit çarpıklıkların yol açtığı toplumsal, siyasi, ekonomik kırılmaları dünyamızın geleceği için en büyük tehditlerden biri olarak görüyoruz".

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in daha adil, daha hakkaniyetli ve daha aktif bir yapıya kavuşturulması davetinin sebeplerinden birinin de bu olduğuna dikkati çekerek, insanların ve toplumların daha adil bir gelecek konusundaki ümitlerini canlı tutmanın herkesin misyonu olduğunu söz etti.

Sığınmacılara sıhhat hizmeti

Sıkıntının bilim adamlarından evvel siyasetçilerin sorumluluk alanına girdiğine vurgu yapan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Unutulmamalıdır ki siyasetçilere de bilim adamları yol gösterir. Sizlerin çalışmalarının ışığında daima birlikte dünyamızı daha yaşanabilir hale getirebileceğimize inanıyorum. Türkiye hem kendi toprakları içinde hem de bölgesinde ve dünyada yaşanan hadiselere ebediyen insan merkezli yaklaşan bir ülkedir. Bugün ülkemizde kahir ekseriyeti Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4 milyon kişi, sığınmacı hayatını sürdürüyor. Bu büyüklükteki sığınmacı topluluğuna yalnızca istekli kuruluşlar eliyle sıhhat hizmeti verilebilmesi birinci bakışta mümkün değildir. Kurduğumuz sistem sayesinde ülkemizdeki sığınmacıların hepsi de tüm kentlerimizdeki sıhhat kurumlarından vatandaşlarımızla birebir koşullarda hizmet alıyor. Bu vesileyle Sıhhat Bakanlığımıza, sıhhat kurumlarımıza bilhassa şahsım ve milletim ismine şükranlarımı bildiriyorum.

Bu kadar kritik bir devirde her an havan toplarının füzelerin atıldığı bir devirde sağlıkçıların hastanelerde dur durak bilmeden bu hizmeti vermeleri her türlü takdirin üstündedir. Alkışlıyorum, tebrik ediyorum. Hastalarımıza ilaçlarını da fiyatsız olarak veriyoruz. Dünyada bu türlü bir hizmeti verebilen öteki bir ülke yok. Üstelik bu hizmet yalnızca sıhhatle da sonlu değil. Besinden barınmaya, eğitimden istihdama kadar her mevzuda ülkemizdeki sığınmacıları insani kurallarda yaşatmanın uğraşı içindeyiz. Bu hizmetleri paramız çok olduğu için yahut mecbur olduğumuz için veriyor değiliz. Tam bilakis gelir bakımından bizden kat be kat ilerde olan ülkelerin sığınmacıları nasıl bir sefalete mahkum ettiğini sizler de görüyorsunuz."

Erdoğan, sonları bu mağdurlara açma konusunda kimsenin Türkiye'yi zorlamadığını belirterek, şunları tabir etti:

"Tarihimizden, kültürümüzden tevarüs ettiğimiz hasletlerimizin gereği olarak bu insani duruşu gösterdik, göstermeyi sürdürüyoruz. Asıl hüzün verici olan ise bu çaba tek başına bırakılmamızdır. Şu anda AB başta olmak üzere tümüyle bizim yalnızca sivil toplum kuruluşlarımıza STK'lar vasıtasıyla AB'den gelen dayanak bizim ulusal bütçemize değil, 3 milyar avro. Pekala bizim yaptığımız yatırım 8,5 yılda yaptığımız harcama 40 milyar doları aşmıştır. AB'den biz daha mı zenginiz? Bu türlü bir durum mu var? İşte bu, bizim medeniyetimizin bize yüklemiş olduğu misyondur. Suriye krizi boyunca neredeyse attığımız her adımda yalnız bırakıldık. Uzun uğraşlar ve fedakarlıklar sonucunda Suriye'de oluşturduğumuz inançlı bölgeler bugün ülkedeki en huzurlu ve yaşanabilir yerlerdir''.

'Paraya gelince ses yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'yla Suriyelilere huzur-u kalple geri dönecekleri yeni alanlar kazandırdıklarını tabir ederek, şunları anlattı:

"Planlarımızı yaptık, projelerimizi hazırladık. Bunları BM Genel Heyetinde önderlerle yaptığım görüşmelerde kendilerine takdim ettim. Bakıyorlar kitapçığa 'Gayet hoş diyorlar.' Pekala para? Paraya gelince ses yok. Bunlar parasız olmaz. Bunu birlikte yapacağız. Yarın BM Genel Sekreteri konuğum olacak. Sabah birlikte bir kahvaltımız var. Kendisine motamot bu programı, bu planı takdim edeceğim. Projeleri takdim edeceğim. Diyeceğim ki, 'Uluslararası donörler toplantısı davetini siz yapın.' Yaptınız yaptınız, yapmadığınız takdirde bu çağrıyı ben yapacağım. Oldu oldu, olmadı Tel Abyad'la Rasulayn ortasında mülteciler kentini yahut kentlerini biz kuracağız. Ben o vakit Adnan Polat'ın kapısını çalarım. 'Sayın Polat sen de burada bir şeyler üstlen.' deriz. O da hayrına... Bakın 'Tamam' dedi. Bizim insanımız böyledir, bu çeşit adımları atar. Bu işleri bu türlü yürüttük, bu türlü yürütüyoruz. Yıllardır milyonlarca sığınmacıyı topraklarımızda barındırmak için bu mesken sahipliğini yaptık. Memleketler arası toplumdan aldığımız takviye maalesef yalnızca nasihat. Bir damla petrolü bir damla kandan daha kıymetli kabul eden zihniyetin gözü Suriye'de ve dünyanın her yerinde kendi çıkarından öteki bir şey görmüyor. Biz etrafımıza baktığımızda yalnızca insan, can, hayat görüyoruz. Başkalarıyla en büyük farkımız budur".

'Mazlumların ve mağdurların ümit kapısı olmayı sürdüreceğiz'

Erdoğan, son 8 yıldır Suriyeli sığınmacılar için sonlarına dikenli tel örgü çekmekten diğer hiçbir iş yapmayanların sığınmacıların vatan hasretini dindirecek gayretlere mani olduklarını vurgulayarak, "Türkiye'nin çabalarına yönelik sergilenen ikili standardın takdirini ben sizlere bırakıyorum. Sizler, 4 milyonu aşkın beşere yalnızca sıhhat hizmeti vermenin nasıl bir mali yüke karşılık geldiğini en düzgün bilen şahıslarsınız. Türkiye olarak bunun yanında hudutlarımız dışındaki 3 milyon şahsa de hayatlarını sürdürmeleri için dayanak sağlıyoruz. Biz tüm bu hizmetleri rastgele bir beklentiyle değil, insani ve ahlaki sorumluluklarımızın gereği olarak yaptık. Kimin ne dediğine ve yaptığına bakmadan sonlarımız içinde ve dışında bu hizmetleri vermeyi, mazlumların ve mağdurların ümit kapısı olmayı sürdüreceğiz. Böylelikle yalnızca kendi sorumluluklarımızı yerine getirmekle kalmayıp, birebir vakitte tüm insanlığın onurunu da kurtarmış olacağımıza inanıyorum" diye konuştu.