Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının akabinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hafta sonlarında sokağa çıkma yasağını sürdürme kararı aldık. 17 Nisan 24:00'dan 19 Nisan gecesine kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak" dedi.
Erdoğan, başkanlığında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının akabinde gündeme ait açıklamalarda bulundu.
Görüntü konferans metoduyla gerçekleştirilen 3. toplantının akabinde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin koronavirüs salgınıyla çabasını kararlılıkla sürdürdüğünü belirterek bireysel sıhhat ve paklık gereci temininde dert yaşanmadığını söyledi.
Geçen haftasonu alınan sokağa çıkma yasağının akabinde sokaklarda yaşanan kalabalığa işaret eden Erdoğan, bunun tekrarlanmaması için gereken önlemlerin alınacağını belirterek gelecek haftasonu da sokağa çıkma yasağını sürdürme kararı alındığını duyurdu.
Erdoğan ayrıyeten kabine toplantısına katılan ve dün istifasını açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ilişkin ise "İçişleri bakanımızın bu mevzudaki sorumluluğu üstelenerek gösterdiği hassasiyeti takdirle karşılıyorum. İstifasını kabul etmeyerek, kendisinden misyonunu sürdürmesini istedim. Terörle gayret, alışılmış afetler sonrası yürütülen çalışmalar ve son olarak koronavirüs salgınında kamu güvenliğini sağlamadaki başarılarına yakinen şahit olduğumuz Bakanımız, misyonuna devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu halde:
- Toplantımızda koronavirüs salgını başta olmak üzere gündemimizdeki mevzuları değerlendirdik. Türkiye koronavirüs salgınıyla mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Ülkemiz bu süreçte olumlu istikamette bir ayrışma içindedir. Hastalığın tespitinden tedavisine kadar yeterli durumdayız. Hiçbir eksiğimiz yoktur. Fiyatsız maske dağıtımını çeşitli kanallardan sürdürüyoruz. Kimi aksaklıklar olabilir lakin kıymetli olan bu aksaklığın yokluktan olmamasıdır.
- Her vatandaşa ücretsiz maske dağıtımı uygulamamız sürüyor. Kurumlarımız maske üretimine sürat veriyor. Sıhhat kurumlarımız salgınla uğraş edecek kapasitededir. Pek çok ülkede maske üzere en kolay eserlerin sıhhat işçisi için bile temininde zorluk çekiliyor. Vatandaşlarımızın ferdî sıhhat ve paklık materyali temininde külfet yaşamıyoruz.
HASTANE İNŞAATLARI SÜRÜYOR
- Yeşilköy ve Sancaktepe'de biner yataklı hastane kuracağımızı söz etmiştik. Bunların çalışmalarına başladık. Başakşehir Şehir Hastanemizin birinci kısmını 20 Nisan'da ikinci kısmını ise 15 Mayıs'ta açıyoruz. 1518 hastanemizde 100 bini tek kişilik olmak üzere 240 bin yatağa sahibibiz, ağır bakım yatağı sayımız da 40 bini buluyor.
- Hadise oranımız aşağı istikametli. Şu ana kadar taburcu olan hasta sayımız 5 bine yaklaştı.
- DSÖ başta olmak üzere uluslararsı kuruluşlar ülkemizi örnek gösteriyorlar. Yalnızca kendi vatandaşlarımızın muhtaçlıklarını karşılamakla kalmıyor, diğer ülkelerin yardım çağrısına imkanlarımız dahilinde takviye olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar 34 ülkeye yardım ulaşırdık. BU dayanağı devam ettireceğiz.
'İçişleri bakanımızın hassasiyetini takdirle karşılıyorum'
- Yasağının açıklandığı birinci saatlerde yaşanan düzensizliğin tekrarlanmaması için gereken önlemleri alacağız. İçişleri bakanımızın bu mevzudaki sorumluluğu üstelenerek gösterdiği hassasiyeti takdirle karşılıyorum. İstifasını kabul etmeyerek, kendisinden vazifesini sürdürmesini istedim. Terörle uğraş, alışılmış afetler sonrası yürütülen çalışmalar ve son olarak koronavirüs salgınında kamu güvenliğini sağlamadaki başarılarına yakinen şahit olduğumuz Bakanımız, misyonuna devam ediyor.
- Ülkemizin içinden geçtiği bu kritik devirde verdiği takviye için Cumhur İttifakının tarafı olarak Sayın Bahçeli'ye bir kez daha şahsım, milletim ismine teşekkür ediyorum
HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMAK YASAK
- Bu haftasonu cumartesi pazar da sokağa çıkmak yasak. Hafta sonlarında sokağa çıkma yasağını sürdürme kararı aldık. 17 Nisan 24:00'dan 19 Nisan gecesine kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Hafta sonu sokağa çıkma yasağını önümüzdeki devirde de gereksinim duyuldukça sürdürme kararı aldık. Yasağın açıklandığı birinci saatlerde kimi yerlerde yaşanan gereksiz düzensizliğin bir daha tekrar etmemesi için gereken önlemleri alacağız.
- 'Kararlar yetkisiz kurumlarda mı alıyor' üzere sorularla şeffaflığı bozmaya çalışanların maksadı bozgunculuk yapmaktır. Milletimizin gözüne bakarak kin kusmak salgından daha tehlikelidir. Bu şeffaflığı bozmak istemelerinin emeli bozgunculuk yapmak istemeleridir. Milletimizin moralini bozmak için çalışanlar gün gelecek kendi nefret çukurlarında boğulup gideceklerdir. Bu hastalıklı zihniyete sahip olanlara diyorum ki, düşün artık milletin yakasından. Ülkemiz yalnızca koronavirüsten değil bu medya ve siyaset virüslerinden de kurtulacaktır.
- CHP genel liderinin dün bir TV kanalında ne dünyadan ne Türkiye'den ne kendi belediyelerinden bir haber olduğunu gösterdiği kelamlarının takdirini milletimize bırakıyorum. Milletin gözünün içine bakarak bu kadar palavrası art geriye söylemek mitomani hastalığıdır. Bunu bir araştırsın, öğrensin. Umarım doktorlarımız bu hastalığa da tez vakitte, kurduğu bir bilim şurası var esasen. Heralde o bilim konseyiyle karşılığını bulur.
- Evde kalın, sabredin, kurallara uyun' derken nasıl zorluklarla karşı karşıya kaldığınızı elbette biliyoruz. İnşallah az kaldı, atalarımızın dediği üzere 'Kara gün kararıp kalmaz.