bilgisayarci
FD Üye
Bodrum Gündoğan’da ‘kaçak’ kısımları Etraf ve Şehircilik Bakanlığı’nın teşebbüsleri sonrasında yıktırılan The Bo Viera Projesi’nin işvereni Salih Bezci’den itiraf üzere açıklamalar geldi. Evvelki gün projenin geldiği noktayı dinlemek için buluştuğumuz Bezci’ye niçin emsali aştığını sorduk. Bezci’nin karşılığı şu oldu:
“Yaptığımız binalar ortasında 6 metrelik aralık kelam konusuydu. Bu kısımlar toprak olacaktı. ‘Oralara da oda yapalım, geçer gider’ diye düşündüm. Basiretim bağlandı. Yanılgı benim.”
REZİDANS SAYISI YARIYA İNDİRİLDİ
Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine nazaran normal ölçüleri aşan iskelesi, emsal fazlası inşaatıyla Etraf ve Şehircilik Bakanlığı’nın durdurma ve yıkım kararı verdiği The Bo Viera Projesi’nin sahibi Besa Küme. Şirketin İdare Konseyi Lideri Salih Bezci ve oğlu İdare Heyeti Başkanvekili Efe Bezci ile buluşmamızda projenin son durumunu canlı ilişki ile izledik. Salih Bezci’nin verdiği bilgilere nazaran, projenin rezidans kısmındaki toplam 108 konut 54’e indirilmiş. Binalar 3 katlıdan 2 katlıya dönüştürülmüş. Villa ve rezidans kısmındaki toplam 330 konut ise 300’e indirilmiş, Salih Bezci, “Rezidans kısmındaki 54 konuttan vazgeçerken, 700 metrekare olan villaları 2’ye, 3’e böldük. Böylelikle, son analizde azalan konut sayısı 30 oldu” dedi.
BAKAN DENETLEDİ YIKIM KARARI ÇIKTI
ETRAF ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 20 Ağustos’ta Bodrum’a giderek Kıyı Güvenlik Komutanlığı’na ilişkin tekneyle Tilkicik, Küçükbük ile Demirbükü koylarında kaçak yapılaşmaya ait kontroller yaptı.
Bu kontrollerden sonra Bodrum Belediyesi’nin daha evvel imar planına karşıtlıklar bulunduğunu tespit ettiği The Bo Viera Projesi’nin de içinde olduğu 1611 konut ve 4 otelin inşaatı durdurulmuştu. Bakan Kurum ve grubunun kontrolleri sonrasında devam etmiş mühürlenen otel sayısı 11’e 19 projedeki konut sayısı ise 2 bin 100’e ulaşmıştı. Belediye takımları, 24 Ağustos’ta, tartışmaların merkezindeki 365 villa ve 80 odalı oteli içeren The Bo Viera Projesi’nin inşaatının olduğu Gündoğan’a gitmişti. Şirket evvel kendi takımlarıyla yıkıma girişse de sonrasında araçlarının yetersiz olduğu için bakanlıktan yardım istemiş ve yıkım gerçekleşmişti. ERDOĞAN: PROJENİ UYGUN HALE GETİR
BİR mühlet evvel bir ortaya geldiklerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Salih Bezci’ye niçin emsali aşan işler yaptığını sormuş. Bezci’nin “Yaptık bir kez efendim” karşılığı üzerine Erdoğan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ne diyorsa git ona uygun hale getir projeni” demiş. Bezci’nin karşılığı kısa ve net olmuş: “Elbette efendim.”
Efe Bezci, “Bodrum’da durdurulan projeler ortasında birinci yıkımı yapan biz olduk. Projemizi değiştirdik. Emsali Bakanlığın verdiği müsaadenin bile altına indirdik” dedi.
YIKIMIN MALİYETİ 15 MİLYON LİRA
EFE Bezci, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11 Kasım 2019’daki rekor denemesini gündeme getirdi ve “Bodrum’daki projenin olduğu alana 5 bin 500 ağaç diktik. Proje bittiğinde oraya 100 bin ağaç dikilmiş olacak. İçinde bir de otel bulunan projemiz orada 200 milyon dolarlık kıymete ulaşacak” dedi. Yıkımın maliyeti 15 milyon lirayı bulmuş, prestij kaybı da gayreti... Bakalım yaşananlar benzeri durumdaki projelere ders olacak mı, birtakım müteahhitler etrafa ziyan verme kıymetine daha fazla yarar için kanunları hiçe saymaya devam edecek mi?
Sefer Levent/Hürriyet
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.