Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da önerdiği bir Anadolu lezzeti olan dut pekmezinin yararlarını sizler için derledik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirleri açıklarken gazetecilerin "Sizin virüslere karşı hususî bir tedbiriniz var mı?" sorusuna, "Ben her sabah bir kaşık dut pekmezi yerim" diye cevap vermişti.
"Bizim birtakım arkadaşlar sağ olsunlar ara sıra dut pekmezi gönderirler" diyen Erdoğan üşütmemeye dikkat edin diyerek tekliflerini sürdürmüştü.
Dut pekmezinin gayri yararları nelermiş gelin bakalım...
1. Virüslere karşı içten savaşan dut pekmezi, kemikleri de güçlendirerek kemik erimesiyle savaşıyor.
Ülser rahatsızlığıyla ilgili haber almak için
3. Özellikle sporcular için tam bir kuvvet deposu!
4. Astım ve bronşit üzere teneffüs yolu hastalıklarında klasik bir ilaç niteliğinde.
5. Öyle yeşil yeşil içeceklere gerek yok! Dut pekmezi vücudu toksinlerden arındırır.
6. Bebek ve evlatların gelişiminde de kıymetli rol oynuyor.
7. Ağızdaki ve boğazdaki rahatsızlıkları iyileştirebilmesinin yanı sıra çocuklardaki pamukçuğa da tahlil olabilir.
8. Ve doğal ki vücut direncini artırarak soğuklarda bulaşıcı marazlara karşı koruyabiliyor.
Bitmedi!
Böbrekleri ve hudut sistemini güçlendirmeyle birlikte karaciğeri temizlediği de biliniyor.
Pekala bu kadar şifası olan dut pekmezi nasıl yapılır?
Materyaller:
4 kg dut
Su
Dutlarımızı ayıklayıp yıkamadan büyük bir tencereye alıyoruz. Sulanırken çok az su ekliyoruz. Suyu düzgünce çıkmış olan dutlarımız bir tülbentten kovaya süzerek katısından ayırıyoruz. Akma süreci bitince torbadaki dutları elek üzerinde hamur yoğurur üzere yoğuruyoruz. Ve alta geçmesini sağlıyoruz. Alta geçen suyu süzgeçle süzüyoruz. Çıkan suyu tencereye alıyoruz. Altını açıp pekmez kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. İsterseniz içine birkaç damla limon suyu damlatabilirsiniz.
Hazır olan dut pekmezinizi günde iki tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. (Miktar kimseden insana değişebilir.)