Cumhurbaşkanı Gül'den 'Kürdistan' açıklaması 1549053302 1549053302 cumhurbaskaniguldenkurdistanaciklamasi5c54ad7b1f324cumhurbaskaniguldenkurdistanaciklamasi5c54ad7b1f324 http:staticguncelnetarchive696peeeykEyMFe Cumhurbaşkanı Gül tartışma yaratan 'Kürdistan' sözü ile ilgili olarak Ben o ifadeyi kullanmadımdedi Irak'a tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün burada 'Kürdistan Bölge Yönetimi' ifadesini kullanması kavga yarattı Irak ziyaretinin peşinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, sonradan soruları yanıtladı Gül, bir gazetecinin ''Irak'ın kuzeyindeki yöresel Kürt yönetimiyle ilgili ne vakit bir konu olsa yetkililer anayasada nasıl tanımlanıyorsa o kadar kullanıyorlardı ama Kürdistan ifadesini ilk kullanan siz oldunuz'' sözlerine, ''Aslında ben o söylediğiniz ifadeyi kullanmadım'' diyerek karşılık verdi Irak'ın birlik ve bütünlüğüne en çok önem veren ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Irak'ın içerisinde kendi anayasalarına göre Irak'ın kuzeyinde bir lokal Kürt yönetimi vardır, bunu söyledik Onların başbakanlarıyla da görüşme yaptım Bunlar gayet normal şeylerdir Bu konularda dağıtılmış münakaşalar çıkıyor Çok zorlama konularla uğraşıyoruz Bu konularla uğraşırken hepimiz dikkatli olmak zorundayız ve hele hele böyle terörle mücadele ettiğimiz, kuvvet işlerle uğraştığımız konularda mesafeler de alınmaya başlarken böyle zedeleyici, gereksiz tartışmalara girmenin anlamı değil Hem her ülkenin kendi içinde kullandığı kendi dilleri vardır, kendi terminolojileri vardır, kendi kanunları, anayasaları vardır Bunlar onları ilgilendirir Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi bütünlüğü, bunun için de kendi idare tarzlarına Iraklılar kendileri karar verirler Irak'ın kuzeyinde kendi lokal Kürt bölgesi vardır Onlarla da ilişkilerimiz var İlişkilerimiz özellikle, terör örgütü bu bölgede olduğu için terörün oradan arınmasıyla ilgili beklentilerimiz de çoktur O açıdan böyle bir işbirliği içerisindeyiz Bunu bu şekilde herkesin anlamasını ve bu şekilde görmesini isterim'' MUHALEFETİN TEPKİSİNİ ÇEKTİ Gül'ün 'Kürdistan' ifadesini kullanması muhalefet partilerinin tepkisini çekti CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, (Irak Anayasası böyle dediği için o kadar dedim) diyor Irak Anayasası’nın 7’nci maddesi Irak hükümetinin terörle uğraş sorumluluğunu ortaya koyuyor Acaba Sayın Cumhurbaşkanı onunla ilgili bir atıfta bulunmayı düşünüyor mu?diye konuşurken, MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı da Bağdat’ta fazla korkunç sonuçlar doğuracak bir oyunun birincil perdesi açılmıştır Sayın Cumhurbaşkanı, Irak Anayasası’ndan yeni mi farkında olan olmuştur Irak Anayasası’nda ne yazarsa yazsın, Türkiye’nin tutumu bellidirifadelerini kullandı DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Irak’taki Kürtlerle sıcak ilişkiler kurma ve geliştirme amacını ifade ediyor Gerçeği anlatmak yalnızca dostlukları güçlendirirdedi