Aldığımız besinler (şekerli, unlu, nişastalı besinler, süt, meyve suları, kolalı içecekler, meyve ve sebzeler vb) tüketilirken dişlerimizin üzerinde bir ölçü artık bırakırlar. Bilhassa nişastalı ve şekerli besinlerin artıkları ağzımızda doğal olarak bulunan bakteriler tarafından aside dönüştürülür. Bu asit ise hengam içerisinde dişin dış yüzeyini kaplayan hami mine tabakasını eriterek (demineralizasyon) dişi zayıflatır ve çürüğün başlamasına sebep olur.
Aldığımız azıklar ve beslenme biçimimiz yalnızca ağız florasını değil bağırsak florasını da bozar.Antibiyotik tasarrufu ve gerilim de bağırsak florasını bozucu etkenlerdendir.Bağırsak florasının ve ağız florasının % 99'unu anaerob bakteriler oluşturur.Bunun yanısıra az ölçüde patojen bakteri ve candida albicans da vardır. Sıradan floradaki bifit bakteriler bu patojen bakterilerin üremesini ve beslenmesini pürüzler.Şayet bir sebepten ötürü bifit bakteri ölçüsü azalırsa patojen bakteri ölçüsü artar. bu da floranın ph'ında bir değişikliğe neden olur.Bu değişiklik asidikse hastanın ağzında bir anda birkaç çürük birden oluşabilir.
Çürük Nasıl Önlenir?
Dişlerin üzerindeki azık artıklarının ve bakterilerden oluşan ( plak ) tabakanın ürettiği asitler bazen yalnızca tükürük tarafından nötralize edilebilir. Bu nedenle şekersiz sakız çiğneyerek tükürük akışını arttırmanız yararlıdır. Ama birden fazla vakit tükürük çürüklerle tek başına savaş edemez.Bunun sebebi bağırsak florası bozulduğunda tükürüğün içinde bulunan ve patojen bakterilerle savaş eden IgA ölçüsünün ve tükürüğün tamponlayıcı tesirinin değişmesidir.
Bağırsak florası düzgün olan bir kişinin çürüklerle uğraş etmesinin en yeterli yolu nizamlı diş fırçası ve diş ipi tasarrufudur. Minenin zayıfladığı ancak daha çürüğün oluşmadığı durumlarda florid tatbikleri da mineyi tekrar kuvvetlendirerek remineralizasyonu sağlamaktadır.
Çocuklarda kullanılan ve sealent denilen kollayıcı cilalar da çürüğü engellemede kıymetli bir bölge tutmaktadır.
Kimler çürüğe daha eğilimlidir?
İçme suları florlanmayan ve beslenmesi daha çok unlu, şekerli, nişastalı besinlere dayanan memleketimizin kişileri çürük açısından önemli bir risk altındadır. Zira şeker candida albicansın besinidir.Nişastalı ve unlu besinler da şekere dönerler.Candida albicansın bol olduğu bir ağızda ortam ph'ı asidiktirve çürüğe meyil artar.Ağzında çok ölçüde dolgu ve protez olanlarda, (özellikle bunlar çok kusursuz yapılmamışsa) bakterilerin ve besinlerin tutunabileceği daha çok girinti oluşacağından çürüğe daha eğilimlidir. Evlatlar ve yaşlılar en çok kavite oluşma ihtimali olan iki kümedir.
Dişlerimi Çürükten Nasıl Korurum?
Şekerli ve nişastalı azık alımını mahsusen öğün aralarında külliyen durdurun.BAĞIRSAK FLORANIZIDÜZGÜN TUTUN.
Her öğünden sonra dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin. Çürükler birçok hengam temizlenmesi daha güçlükle olan diş aralarında başlar.
Hakikat diş fırçalamayı ve ip kullanmayı öğrenin.
Altı ayda bir dişhekiminize giderek dişlerinizi denetim ettirin ve doktorunuzun tekliflerine harfiyen uyun