Çürük oluşumunda 3 temel faktör vardır: Tercih ettiğimiz gıdalar, bu gıdaları tüketme sıklığımız ve diş fırçalama alışkanlığımızın etkinliği ve sıklığı. Ayrıca tükürük yapısı (tükürüğün asit ya da baz özellikte oluşu) da önmeli bir faktördür. Ancak tükürük yapımızı sadece bol su tüketerek daha koruyucu hale getirebiliriz. Oysa tükettiğimiz gıdaları değiştirerek çürükten tamamen korunabiliriz.
Şimdi birlikte yeme alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklerin nasıl büyük farklar oluşturduğunu birlikte görmek için aşağıda yazanları uygulamaya ne dersiniz ?
-
Ana öğünlerinizi bir dilim peynirle bitirebilirsiniz böylece peynirin çürük önleyici etkisi sizi çürüklerden koruyacaktır. -
Çürük yapan gıdalardan; yani asitli içecekler, yapışkan şekerli gıdalar ve dişlerin arasında sıkışıp kalan kraker, bisküvi gibi hazır (paketli) ürünlerden UZAK DURUN! -
Meyve ya da bal gibi doğal şeker içeren ürünlerde de dahil tüm şekerli gıdalardan sonra bir kaç yudum su içmeyi alışkanlık haline getirin. -
Bebeklerin ilk dişleri çıktığı andan itibaren ağzında biberon ile yani süt içerek uyumasına izin vermeyin. Gece emzirdikten sonra ya da biberon ile süt verdikten sonra mutlaka mutlaka bir kaç yudum su verin. Böylece sütün şekeri dişlerin üzerinde kalmayacak ve çürük oluşmayacaktır. -
Meyveleri meyve suyu şeklinde değil lifleri ve posaları ile birlikte yani yiyerek tüketmeyi tercih edin. -
Florlu Diş Macunu Kullanın. -
Havuç ve çiğ kuruyemişler gibi özellikle çocukların çene gelişimini destekleyen ve aynı zamanda dişlerin üzerindeki gıda artıklarının uzaklaşmasını sağlayan sert gıdaları yemeyi alışkanlık haline getirin. -
Şekersiz çay ve doğal kakao gibi çürük önleyici gıdaları beslenme rutininize dahil edin. -
Her gece yatmadan önce sizin ve çocuklarınızın dişlerini fırçalaması gerektiğini unutmayın. Günde 2 kez diş fırçalamayı unutursanız çürüksüz bir ağız hayal olur unutmayın. -
Siz dişlerinizi fırçalamazsanız çocuklarınız da fırçalamaz! unutmayın çocuklar duyduklarını değil gördüklerini TAKLİT EDER.