iltasyazilim
FD Üye
http:img180**************img1808510imperiaflex000624e819yt
Çürüyen meyve neden kahverengiye dönüşür?
Kimyasal tepkimelerin yarattığı değişimler
Bu durum, meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden kaynaklanıyor Meyvelerdeki renk değişimi ve kararmalardan polifenoloksidaz enzimleri sorumlu Bu enzimler, meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine neden oluyor ve kahverengi lekeler beliriyor Meyvenin hücre yapısı bir bütün olarak korunduğunda, enzim ve fenoller birbirinden ayrı duruyor Ancak meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde ya da zamanla bozulduğunda, meyvenin hücre duvarları yıkılıyor ve kimyasal karışma başlıyor Meyvenin yüzeyindeki bu bozulma, oksijenin diğer organik bileşenlerle temasına yol açıyor Meyvelerin çoğu kahverengiye dönüşerek oksitleniyor Ancak limon ve turunçgiller kahverengiye dönmüyor, çünkü içerdikleri sitrik asit nedeniyle oksitlenme renksiz gerçekleşiyor
kaynak:ntvmsnbc
Çürüyen meyve neden kahverengiye dönüşür?
Kimyasal tepkimelerin yarattığı değişimler
Bu durum, meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden kaynaklanıyor Meyvelerdeki renk değişimi ve kararmalardan polifenoloksidaz enzimleri sorumlu Bu enzimler, meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine neden oluyor ve kahverengi lekeler beliriyor Meyvenin hücre yapısı bir bütün olarak korunduğunda, enzim ve fenoller birbirinden ayrı duruyor Ancak meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde ya da zamanla bozulduğunda, meyvenin hücre duvarları yıkılıyor ve kimyasal karışma başlıyor Meyvenin yüzeyindeki bu bozulma, oksijenin diğer organik bileşenlerle temasına yol açıyor Meyvelerin çoğu kahverengiye dönüşerek oksitleniyor Ancak limon ve turunçgiller kahverengiye dönmüyor, çünkü içerdikleri sitrik asit nedeniyle oksitlenme renksiz gerçekleşiyor
kaynak:ntvmsnbc
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.