iltasyazilim
FD Üye
Bozulma olayı, gıdalarda meydana gelen kimyasal yani geri dönüşü olmayan bir olaydır Çürüme gerçekleştikten sonradan yiyecek eski haline getirilemez ve kimyasal değişiklik yaşandığı için tekrardan tüketilemez
Çürüyen meyvelerde bozulmalar meydana gelir Ahali çürümüş bir gıda gördüğünde onun bozulmuş olduğunu gözleri ile gözlemlerken, bununla beraber fena bir koku yaydığı için de bozulduğunu düşünerek uzaktan dururlar Böyle bir meyvenin tüketilmesi insan sağlığı açısından olumsuz bir tesir yaratacağı için bu gıda atılır ve yenilmez
Çürüyen meyveler üzerinde kahverengi bir renk değişimi meydana gelir Bunun sebebi de belirtildiği gibi bir dizi kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır Bu kimyasal reaksiyonlar, yani renk değişimi ve ardından ağırlaşan bir kahverengileşmeleri ortaya meydana çıkan polifenol oksidaz enziminin çalışması ve yiyecek üstünde parçalanma reaksiyonlarını meydana getirmesinden oluşur Bu enzim, adından da anlaşılacağı üzere, gıdalarda yer alan fenol bileşiklerin oksitlenmesine, yani bir nevi parçalanmasına niçin olmaktadır Fenol bileşiklerin oksitlenmesi, tıpkı bir demirin oksijen teması doğruca yıllar içerisinde paslanması gibi kimyasal bir başkalaşım gösterir ve gıda üstünde kahverengi lekeler meydana kazanç
Bu oksitlenme olayı, meyvenin genel tekstür yapısının uygun koşullarda korunması ile engellenebilir Eğer meyvenin hücre yapısı bütünselliğini koruyabilirse, fenol bileşikler ile bu fenol bileşikleri parçalayan enzimler birbirinden ayrı ayrı yapılarını korur Oysa, meyvelere dışardan bakıldığında da kolayca gözlemleneceği gibi, meyve dilimlendiğinde de bekletilirse kahverengi lekelenmeler oluşur, çürüdüğünde de ve emrindeki ki uzun zaman tüketilmeyip zaman içerisinde bozulmaya başladığında da…
Meyvelerin üstünde meydana gelen bu bozulmalar sonucunda, oksijen diğer organik bileşenlerle temasa girer ve zaman içerisinde bozulma bir domino taşı etkisi yaratarak tüm bileşenlere ulaşarak gıdayı tüketilmez ayla getirir
Gıdaların çoğunda farklı deformasyon şekilleri meydana kazanç Her meyvede kahverengi lekelenmeler görülmeyecektir Bir elma kahverengi bozulmalar yaşarken, bir portakal ve limon gibi gıdalar kahverengileşmez Meyvelerin çoğu kahverengileşme yani fenol bileşiklerin bozulması reaksiyonunu gösterirken, turunçgiller gibi içeriği asitli gıdalarda bu renk gözlenmez Çünkü bu gıdalar içerisinde yer alan asit bileşimi, oksitlenmenin renksiz olarak meydana gelmesine neden olur Bu tür gıdalarda bambaşka deformasyon şekilleri ve farklı enzim sistemleri devir yapacaktır
Kaynakça:
http:wwwfoodinfonettrqaqafp138htm
Çürüyen meyvelerde bozulmalar meydana gelir Ahali çürümüş bir gıda gördüğünde onun bozulmuş olduğunu gözleri ile gözlemlerken, bununla beraber fena bir koku yaydığı için de bozulduğunu düşünerek uzaktan dururlar Böyle bir meyvenin tüketilmesi insan sağlığı açısından olumsuz bir tesir yaratacağı için bu gıda atılır ve yenilmez
Çürüyen meyveler üzerinde kahverengi bir renk değişimi meydana gelir Bunun sebebi de belirtildiği gibi bir dizi kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır Bu kimyasal reaksiyonlar, yani renk değişimi ve ardından ağırlaşan bir kahverengileşmeleri ortaya meydana çıkan polifenol oksidaz enziminin çalışması ve yiyecek üstünde parçalanma reaksiyonlarını meydana getirmesinden oluşur Bu enzim, adından da anlaşılacağı üzere, gıdalarda yer alan fenol bileşiklerin oksitlenmesine, yani bir nevi parçalanmasına niçin olmaktadır Fenol bileşiklerin oksitlenmesi, tıpkı bir demirin oksijen teması doğruca yıllar içerisinde paslanması gibi kimyasal bir başkalaşım gösterir ve gıda üstünde kahverengi lekeler meydana kazanç
Bu oksitlenme olayı, meyvenin genel tekstür yapısının uygun koşullarda korunması ile engellenebilir Eğer meyvenin hücre yapısı bütünselliğini koruyabilirse, fenol bileşikler ile bu fenol bileşikleri parçalayan enzimler birbirinden ayrı ayrı yapılarını korur Oysa, meyvelere dışardan bakıldığında da kolayca gözlemleneceği gibi, meyve dilimlendiğinde de bekletilirse kahverengi lekelenmeler oluşur, çürüdüğünde de ve emrindeki ki uzun zaman tüketilmeyip zaman içerisinde bozulmaya başladığında da…
Meyvelerin üstünde meydana gelen bu bozulmalar sonucunda, oksijen diğer organik bileşenlerle temasa girer ve zaman içerisinde bozulma bir domino taşı etkisi yaratarak tüm bileşenlere ulaşarak gıdayı tüketilmez ayla getirir
Gıdaların çoğunda farklı deformasyon şekilleri meydana kazanç Her meyvede kahverengi lekelenmeler görülmeyecektir Bir elma kahverengi bozulmalar yaşarken, bir portakal ve limon gibi gıdalar kahverengileşmez Meyvelerin çoğu kahverengileşme yani fenol bileşiklerin bozulması reaksiyonunu gösterirken, turunçgiller gibi içeriği asitli gıdalarda bu renk gözlenmez Çünkü bu gıdalar içerisinde yer alan asit bileşimi, oksitlenmenin renksiz olarak meydana gelmesine neden olur Bu tür gıdalarda bambaşka deformasyon şekilleri ve farklı enzim sistemleri devir yapacaktır
Kaynakça:
http:wwwfoodinfonettrqaqafp138htm