Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti hakkında kısa bilgi

Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti hakkında kısa bilgi
0
124

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti hakkında kısa veri

Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti

Rusya ’ya bağlıdır
Yüzölçümü: 18300 km2
Nüfusu: 1520000
Başkenti: Çeboksarı

Çuvaş, Rusya Federasyonu ’nun federe cumhuriyetidir Cumhuriyetin adını aldığı Çuvaşlar, Türk halklarından biridir Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti, Rusya ’nın orta kesiminde yer alır ve Haziran 1920 ’de kurulmuştur

Tarih

Çuvaşların, XXVI yy ’larda eski Türk boylarının (İdil Bulgarı ’nın) karışmasından meydana geldikleri yazılmıştır Hem Çuvaş ’ın Suvar ya da Suvaz adlı Türk adından geldiği de öne sürülmektedir Çuvaşların yaşadığı alan 16 yy ’da Rusların eline geçmiş, bölgede 1920 ’de özerk yönetim birimi oluşmuş, Nisan 1925 ’te de özerk Cumhuriyet haline gelmiştir SSCB ’nin dağılmasından daha sonra da (1991) Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti adını almıştır Çuvaşların % 15 Başkurt ve Tatar bölgesindedir

Çuvaşlar Orta Volga bölgesinde, kapalı bir toplum olarak yaşarlar Ülkenin üçte biri ormanlarla kaplıdır Nüfusun %60 ’ı şehirlerde yaşamaktadır Dinleri Hıristiyan Ortodoks ’tur Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti Moskova zaman dilimindedir (MSKMSD) UTC ’e tarafından saat farkı +0300 (MSK)+0400 (MSD)

Ekonomi

Çuvaş ekonomisi sanayi ve tarıma dayalıdır Sanayi kolunda makine, dokuma, elektrik, alkol, kağıt, kereste, kimyadır Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti ’nde yaklaşık 300 sanayi kuruluşu bulunmaktadır

ürünleri tahıl, kenevir, patates, sebze, keten, şeker pancar ve tütündür Bölgede büyük ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra domuz yetiştiriciliği de kayda değer yer tutar Tarım kolhoz ve sovhozlarda yapılır Et, süt, yumurta üretimi yüksektir

Eğitim

Ilk Olarak 1872 ’de Çuvaş alfabesi yapılmıştır Çuvaşlarda eğitim düzeyi diğer cumhuriyetlerde olduğu gibi yüksektir Halen ülkede: 24 anaokulunda 22000 öğrenci, 702 ortaokulda 280000 öğrenci, 3 üniversitede 19000 öğrenci bulunmakta olup, eğitim Çuvaş diliyle yapılmaktadır Fakat halkın % 77 ’si Çuvaş dilini kullanmaktadır Ülkede Türk girişimcilerin açmış olduğu okullar bulunmaktadır Hem, Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti ’nde 801 kütüphane, 1200 kulüp bulunurken, yılda 3 milyon kitap basılmakta ve 30 gazete çıkarılmaktadır

Ulaştırma

Ülkenin ulaştırma ağı kara ve deniz aracılığıyla yapılır Demiryolları ve karayolları Moskova, Gorki, Kazan, Ulyanovsk ve başkent Çeboksarı ile bağlantılıdır

Coğrafi Konum

Rusya ve Tataristan ’la komşu olan Çuvaş Muhtar Cumhuriyeti, Orta Volga ’nın sağ kıyısında ve onun kolları olan batıdaki Sura ve doğusundaki Svigiya arasındadır Güney ve doğusunda Volga ve Çuvaş platosu uzanmaktadır Batısı ormanlık ve bataklıktır Ülkenin üçte biri ormanlarla kaplıdır Güneydoğusunda ise bozkırlar vardır Ülkede ılıman kara iklimi egemendir Yazlar ılık, kışlar uzun ve soğuktur *

858,475Konular
981,251Mesajlar
29,550Kullanıcılar
rastgeleSon üye
Üst Alt