Dalton Plânı (Öğretim Yöntemi) dalton planı dalton tekniği Amerikalı Helen Parkhurst kadar Dalton kasabası ortaokulunda uygulandığı için bu adı almıştır Öğrencilerin alaka ve yetenekleri birbirinden farklı olduğu için, bunları bir sınıfa doldurarak karşılıklı ders yerine getirmek içten değildir İnsanların kimi sanata, kimi bilime yatkın olur; benzer konuyu kimi bir saatte öğrenir, kimi iki saatte öte taraftan, insan kendinin de aktif olarak katıldığı konuyu daha ivedi, daha kolay öğrenir Öğrenci, kendi kendine çalışmayı öğrenmelidir Dalton Plânında okulun öğretim ortamları (sınıflar) her ders için ayrı olarak düzenlenmiş ve oraya, o ders ile ilgili kitap ve diğer malzemeler konmuştur Her dersin 10 ay her tarafında öğretilecek konuları önceden hazırdır ve öğrenci bu konuları alır, o dersin laboratuvarındakendi öğrenme hızı ile öğrenir Her laboratuvarda bir rehber öğretmen oturur ve çocuklara yardım eder Öğrenci her konuda her yerde verilmiş sorulara tarafından bir alıştırma plânıhazırlar Bütün çalışmalar laboratuvarda yapılır; evde alıştırma yapılmaz Bir konu öğrenilmeden diğerine geçilmez Bir üniteyi tüketen öğrenci, o ünite ile ilgili bir testten geçer Öğrencinin günlük çalışmaları keza öğrenci ayrıca de hoca kadar izleme kartlarına işlenir Bireysel çalışmaların yanı sıra, bu çalışmaların değerlendirildiği günde bir saatlik toplu egzersiz da yapılmaktadır Ali Özdaş Öğretim Ilke ve Yöntemleri, İstanbul 1997