Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Dana etinin bölümleri nelerdir? Hangi et, hangi bölgeden kesiliyor?

Dana etinin bölümleri nelerdir? Hangi et, hangi bölgeden kesiliyor?
0
109

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,427
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
95
dana_etinin_bolumleri_nelerdir_hangi_et_hangi_bolgeden_kesiliyor_1594973034_3861.jpg

Kurban bayramı yaklaşmışken herkes kırmızı et ve kurbanlıklarla ilgili araştırma yapıyor. Kesilen kurbandan alınan parçalarla nerede ne yapılır diye sizlerde merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Yediğimiz etin hayvanın hangi bölümünden elde edildiğini ve hangi şekillerde pişirmenin onun lezzetini doruk noktasına ulaştıracağını yazımızın detaylarından öğrenebilirsiniz.

Protein kaynağımız olan et, beslenme kaynaklarımızın temel yapı taşlarından biridir. Uzmanlar vücut sağlığı açısından oldukça faydalı olan kırmızı et ızgara, yemeklik, köftelik, lahmacunluk ve sotelik olarak birden fazla şekilde mutfaklarda yerini alıyor. Türk mutfağında binlerce etli yemek çeşidi vardır. Hangi yemekte etin neresi kullanılacağını da kasabınıza sorarak alabilirsiniz. Örneğin haşlama et yapacaksanız etin hem yağlı hem de kemikli olan yerlerinden almalısınız. Dünyaca ünlü aşçılar da her yemek için farklı et bölümlerinin kullanılmasından yanadır. Lezzetli yemekler için şimdi sizlerle dana eti kısımları ve pişirme önerilerini paylaşıyoruz. 

DAN ETİNİN BÖLÜMLERİ

GERDAN

1zNgN_1594973396_2601.jpg

Dananın sırt bölümünden alınır ve kuşbaşı için önerilmez.

ANTRİKOT

K82dN_1594973465_5236.jpg

Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için mangalda pişirmeye uygundur.

KONTRFİLE

IzAQp_1594973598_3601.jpg

Kaliteli ızgaralık ettir. Kuşbaşı yemeklerinde tercih edildiğinde de damaklarda iz bırakır. Yağsız ve bifteklik bir parça olan kontrfile, bonfileye göre biraz daha sıkı yapıda ve serttir. 

TRANÇ

4keaR_1594973757_5219.jpg

Dananın kalça kısmında bulunan bir parçadır. Oldukça kırmızı bir rengi vardır. Yağsız et yemek isteyenler tranç kısmından et alabilir. Kıpkırmızıdır

BONFİLE

sXrJ4_1594973824_2232.jpg

Dananın sırt ve arka kısmında bulunan bir parçadır. Hayvanın sağ ve sol olmak üzere her iki yanında birer adet bulunan kas dokusudur. Toplam ağırlığı 1,5-2,5 kilogram arasında değişir. Hayvanın arka kısmında bulunan ve oldukça çalışan bir kas dokusu olduğu için yağ barındırmaz.

DÖŞ

uU96Q_1594973885_6343.jpg

Hem yağlı hem de yumuşacık bir et arayanlar, döş etini kullanmalıdır. Kemiksiz bir göğüs eti parçasıdır. Kıyma için tavsiye edilir.

T-BONE

7MNkz_1594973972_5158.jpg

T harfine benzeyen bir kemikten alındığı için bu isimle anılmaktadır. Izgara pişirimleri için lezzetli bir et seçimidir. Bonfile ve kontrfile birlikteyken fileto diye adlandırılırken t-bone olabilmesi için; sırt kısımlarındaki kapak 2-3 cm. kadar yağlı olmalıdır. Kesimden sonra kurutma dolabında 3 haftadan uzun süre dinlendirildikten sonra ızgara ya da döküm tavada yüksek ısıda pişirmeye uygundur.

PİRZOLA

hrhnC_1594974080_7172.jpg

Dana pirzola, t-bone gibi hayvanın sırt kısmından çıkartılır. Yağlı olması ve yağın damar şeklinde etin içine işlemiş olması nedeniyle tercih edilir. Antrikot kaburgadan sıyrılmadığı ve kemiklerin düzgün bir şekilde kesilmesiyle pirzola halini alır.

İNCİK

mcsWF_1594974145_6275.jpg

Dananın ön ayaklarında, butlarına yakın yerde bulunur. Haşlama tarifler için dana incik önerilir.
 
858,496Konular
981,692Mesajlar
29,769Kullanıcılar
GuidingSon üye
Üst Alt