iltasyazilim
FD Üye
DANİMARKA MUTFAĞI VE KÜLTÜRÜ
Danimarkalılar güne kaslı bir kahvaltıyla başlıyor Leziz bir kahve ve tatlı kahveli rulolar pek hoş, hafif ve gevrek oysa dünyanın hiçbir uygun bir eşi daha değil Bizim ünlü Danimarka pastalarıdiye bildiğimiz bu rulolara, onlar her nedense Viyana rulolarıadını veriyorlar Saat 1300 gibi, öğle yemeği vakti geldiğinde, Danimarkalılar meşhur Smorrebrodlarını yiyorlar Hem göze keza de damağa hitap eden bu yiyecekte, çok eksik tereyağı sürülmüş ekmeğin üzerinde 34 kat lezzetli garnitür yer alıyor Kalın dilimler halinde tütsülenmiş balık veya et, jambon, katı pişmiş yumurta, mayonez, patates, yaban turpu, meyve sosu ya da komposto, soğuk balık veya kabuklu deniz mahsulü, kızarmış et, taze sebzeler bu lezzetli garnitürlerden bazıları Görünüşü renkli, lezzet açısından da hayret verici olduğu sürece, hemen hemen herşey Smorrebrodda yer alabiliyor Danimarkalılar akşamları ise sebzeli rosto gibi kaslı bir yemek yemek yiyorlar ve öğün, çoğunlukla Danimarka'nın ünlü tatlıları arasında sanılan zengin krema ve meyve kombinasyonlarından biri ile son buluyor
Peynirli Pilav
Malzemeler: 200 g pirinç
½ lt süt (kaynamış)
Peynir, gravyer veya sözde (rendelenmiş)
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Pirinç tuz suda diriliğini kaybetmeden pişirilip süzülür Tencerede süt, peynir, tuzlu, karabiber orta ısıda karıştırılarak sütü peynire emdirilir Süzülen pirinç sıcak suyla çalkalanır, en ince ayrıntısına kadar süzülüp servis tabağına aktarılır, üzerine sütlü peynir yayılarak servis edilir
Danimarka Salatası
Malzemeler:
300 g pirinç
Maydanoz
300 g midye
Sirke
300 g karides
Sıvı yağ
200 g bezelye
Un
1 küçük soğan
Tarçın
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
6 sap kereviz
Yapılışı:
Pirinci fazla diri kalacak şekilde haşlayıp süzün Karidesleri ve midyeleri (dondurulmuş değilse) şeker ve sarımsakla suda haşlayıp kabuklarını soyun ve haşlanmış pirince ilave edin sonra da bu karışıma doğranmış kereviz saplarını ve haşlanmış bezelyeyi katın Maydanozu ince ince kıyıp üzerine serpiştirin Diğer yanda rendelenmiş soğanı, sirke, tuz, yağ, biber, tarçın ile karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine döküp servis yapın
Danimarka Kurabiyesi
Malzemeler: 2,5 su bardağı un
1 yemek yemek kaşığı badem (kalın çekilmiş)
6 yemek kaşığı margarin
1 yumurta sarısı
Yaklaşık 1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı ufak parçalanmış badem
Tarçın
Yapılışı:
Un, çekilmiş badem, yağ ve şekeri karıştırın Elde ettiğiniz hamuru yarım saat bekletin Unlanmış düz bir yerde 3 mm kalınlığında açıp bir rulo yapın Rulolardan yıldız şeklinde parçalar belli Üstüne yumurta sarısı sürüp tarçını ve kalın çekilmiş bademi serpiştirin Evvelden ısıtılmış fırında 200 derecede sıradan 8 dakika pişirip servis yapın *
Danimarkalılar güne kaslı bir kahvaltıyla başlıyor Leziz bir kahve ve tatlı kahveli rulolar pek hoş, hafif ve gevrek oysa dünyanın hiçbir uygun bir eşi daha değil Bizim ünlü Danimarka pastalarıdiye bildiğimiz bu rulolara, onlar her nedense Viyana rulolarıadını veriyorlar Saat 1300 gibi, öğle yemeği vakti geldiğinde, Danimarkalılar meşhur Smorrebrodlarını yiyorlar Hem göze keza de damağa hitap eden bu yiyecekte, çok eksik tereyağı sürülmüş ekmeğin üzerinde 34 kat lezzetli garnitür yer alıyor Kalın dilimler halinde tütsülenmiş balık veya et, jambon, katı pişmiş yumurta, mayonez, patates, yaban turpu, meyve sosu ya da komposto, soğuk balık veya kabuklu deniz mahsulü, kızarmış et, taze sebzeler bu lezzetli garnitürlerden bazıları Görünüşü renkli, lezzet açısından da hayret verici olduğu sürece, hemen hemen herşey Smorrebrodda yer alabiliyor Danimarkalılar akşamları ise sebzeli rosto gibi kaslı bir yemek yemek yiyorlar ve öğün, çoğunlukla Danimarka'nın ünlü tatlıları arasında sanılan zengin krema ve meyve kombinasyonlarından biri ile son buluyor
Peynirli Pilav
Malzemeler: 200 g pirinç
½ lt süt (kaynamış)
Peynir, gravyer veya sözde (rendelenmiş)
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Pirinç tuz suda diriliğini kaybetmeden pişirilip süzülür Tencerede süt, peynir, tuzlu, karabiber orta ısıda karıştırılarak sütü peynire emdirilir Süzülen pirinç sıcak suyla çalkalanır, en ince ayrıntısına kadar süzülüp servis tabağına aktarılır, üzerine sütlü peynir yayılarak servis edilir
Danimarka Salatası
Malzemeler:
300 g pirinç
Maydanoz
300 g midye
Sirke
300 g karides
Sıvı yağ
200 g bezelye
Un
1 küçük soğan
Tarçın
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
6 sap kereviz
Yapılışı:
Pirinci fazla diri kalacak şekilde haşlayıp süzün Karidesleri ve midyeleri (dondurulmuş değilse) şeker ve sarımsakla suda haşlayıp kabuklarını soyun ve haşlanmış pirince ilave edin sonra da bu karışıma doğranmış kereviz saplarını ve haşlanmış bezelyeyi katın Maydanozu ince ince kıyıp üzerine serpiştirin Diğer yanda rendelenmiş soğanı, sirke, tuz, yağ, biber, tarçın ile karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine döküp servis yapın
Danimarka Kurabiyesi
Malzemeler: 2,5 su bardağı un
1 yemek yemek kaşığı badem (kalın çekilmiş)
6 yemek kaşığı margarin
1 yumurta sarısı
Yaklaşık 1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı ufak parçalanmış badem
Tarçın
Yapılışı:
Un, çekilmiş badem, yağ ve şekeri karıştırın Elde ettiğiniz hamuru yarım saat bekletin Unlanmış düz bir yerde 3 mm kalınlığında açıp bir rulo yapın Rulolardan yıldız şeklinde parçalar belli Üstüne yumurta sarısı sürüp tarçını ve kalın çekilmiş bademi serpiştirin Evvelden ısıtılmış fırında 200 derecede sıradan 8 dakika pişirip servis yapın *