Danimarkanın Yemek kulturu
DANİMARKA MUTFAĞI
Danimarkalılar gune kuvvetli bir kahvaltıyla başlıyor Leziz bir kahve ve tatlı kahveli rulolar oyle guzel, hafif ve gevrek ki dunyanın hicbir yerinde bir eşi daha yok Bizim unlu Danimarka pastalarıdiye bildiğimiz bu rulolara, onlar her nedense Viyana rulolarıadını veriyorlar Saat 1300 gibi, oğle yemeği vakti geldiğinde, Danimarkalılar unlu Smorrebrodlarını yiyorlar Hem goze hem de damağa hitap eden bu yiyecekte, cok az tereyağı surulmuş ekmeğin uzerinde 34 kat lezzetli garnitur yer alıyor Kalın dilimler halinde tutsulenmiş balık veya et, jambon, katı pişmiş yumurta, mayonez, patates, yaban turpu, meyve sosu veya komposto, soğuk balık veya kabuklu deniz mahsulu, kızarmış et, taze sebzeler bu lezzetli garniturlerden bazıları Gorunuşu renkli, tat acısından da şaşırtıcı olduğu surece, hemen hemen herşey Smorrebrodda yer alabiliyor Danimarkalılar akşamları ise sebzeli rosto gibi kuvvetli bir yemek yiyorlar ve oğun, genellikle Danimarka'nın unlu tatlıları arasında sayılan zengin krema ve meyve kombinasyonlarından biri ile son buluyor
Peynirli Pilav
Malzemeler: 200 g pirinc
½ lt sut (kaynamış)
Peynir, gravyer ya da benzeri (rendelenmiş)
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Pirinc tuzlu suda diriliğini kaybetmeden pişirilip suzulur Tencerede sut, peynir, tuz, karabiber orta ısıda karıştırılarak sutu peynire emdirilir Suzulen pirinc sıcak suyla calkalanır, iyice suzulup servis tabağına aktarılır, ustune sutlu peynir yayılarak servis edilir
Danimarka Salatası
Malzemeler:
300 g pirinc
Maydanoz
300 g midye
Sirke
300 g karides
Sıvı yağ
200 g bezelye
Un
1 kucuk soğan
Tarcın
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
6 sap kereviz
Yapılışı:
Pirinci cok diri kalacak şekilde haşlayıp suzun Karidesleri ve midyeleri (dondurulmuş değilse) şeker ve sarımsakla suda haşlayıp kabuklarını soyun ve haşlanmış pirince ilave edin Daha sonra da bu karışıma doğranmış kereviz saplarını ve haşlanmış bezelyeyi katın Maydanozu ince ince kıyıp ustune serpiştirin Diğer yanda rendelenmiş soğanı, sirke, tuz, yağ, biber, tarcın ile karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın uzerine dokup servis yapın
Danimarka Kurabiyesi
Malzemeler: 2,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı badem (kalın cekilmiş)
6 yemek kaşığı margarin
1 yumurta sarısı
Yaklaşık 1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı minik parcalanmış badem
Tarcın
Yapılışı:
Un, cekilmiş badem, yağ ve şekeri karıştırın Elde ettiğiniz hamuru yarım saat bekletin Unlanmış duz bir yerde 3 mm kalınlığında acıp bir rulo yapın Rulolardan yıldız şeklinde parcalar kesin Uzerine yumurta sarısı surup tarcını ve kalın cekilmiş bademi serpiştirin Onceden ısıtılmış fırında 200 derecede ortalama 8 dakika pişirip servis yapın
DANİMARKA MUTFAĞI
Danimarkalılar gune kuvvetli bir kahvaltıyla başlıyor Leziz bir kahve ve tatlı kahveli rulolar oyle guzel, hafif ve gevrek ki dunyanın hicbir yerinde bir eşi daha yok Bizim unlu Danimarka pastalarıdiye bildiğimiz bu rulolara, onlar her nedense Viyana rulolarıadını veriyorlar Saat 1300 gibi, oğle yemeği vakti geldiğinde, Danimarkalılar unlu Smorrebrodlarını yiyorlar Hem goze hem de damağa hitap eden bu yiyecekte, cok az tereyağı surulmuş ekmeğin uzerinde 34 kat lezzetli garnitur yer alıyor Kalın dilimler halinde tutsulenmiş balık veya et, jambon, katı pişmiş yumurta, mayonez, patates, yaban turpu, meyve sosu veya komposto, soğuk balık veya kabuklu deniz mahsulu, kızarmış et, taze sebzeler bu lezzetli garniturlerden bazıları Gorunuşu renkli, tat acısından da şaşırtıcı olduğu surece, hemen hemen herşey Smorrebrodda yer alabiliyor Danimarkalılar akşamları ise sebzeli rosto gibi kuvvetli bir yemek yiyorlar ve oğun, genellikle Danimarka'nın unlu tatlıları arasında sayılan zengin krema ve meyve kombinasyonlarından biri ile son buluyor
Peynirli Pilav
Malzemeler: 200 g pirinc
½ lt sut (kaynamış)
Peynir, gravyer ya da benzeri (rendelenmiş)
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Pirinc tuzlu suda diriliğini kaybetmeden pişirilip suzulur Tencerede sut, peynir, tuz, karabiber orta ısıda karıştırılarak sutu peynire emdirilir Suzulen pirinc sıcak suyla calkalanır, iyice suzulup servis tabağına aktarılır, ustune sutlu peynir yayılarak servis edilir
Danimarka Salatası
Malzemeler:
300 g pirinc
Maydanoz
300 g midye
Sirke
300 g karides
Sıvı yağ
200 g bezelye
Un
1 kucuk soğan
Tarcın
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
6 sap kereviz
Yapılışı:
Pirinci cok diri kalacak şekilde haşlayıp suzun Karidesleri ve midyeleri (dondurulmuş değilse) şeker ve sarımsakla suda haşlayıp kabuklarını soyun ve haşlanmış pirince ilave edin Daha sonra da bu karışıma doğranmış kereviz saplarını ve haşlanmış bezelyeyi katın Maydanozu ince ince kıyıp ustune serpiştirin Diğer yanda rendelenmiş soğanı, sirke, tuz, yağ, biber, tarcın ile karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın uzerine dokup servis yapın
Danimarka Kurabiyesi
Malzemeler: 2,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı badem (kalın cekilmiş)
6 yemek kaşığı margarin
1 yumurta sarısı
Yaklaşık 1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı minik parcalanmış badem
Tarcın
Yapılışı:
Un, cekilmiş badem, yağ ve şekeri karıştırın Elde ettiğiniz hamuru yarım saat bekletin Unlanmış duz bir yerde 3 mm kalınlığında acıp bir rulo yapın Rulolardan yıldız şeklinde parcalar kesin Uzerine yumurta sarısı surup tarcını ve kalın cekilmiş bademi serpiştirin Onceden ısıtılmış fırında 200 derecede ortalama 8 dakika pişirip servis yapın