Davranışlar Sözlerden Daha Yüksek Sesle Konuşur “Çocuğuma binlerce defa ‘yapma’ diyorum, diyorum, diyorum Yeniden yapıyor, yeniden yapıyor, daha çok yapıyor Sigara paketlerinin üstünde de ‘İçme, öldürür’ yazıyor, ama yaşamayı çok sevenler bile içmeye devam ediyor Hayvan belgesellerini, bakımlı kolutuğumuza kurulur izleriz, tek bir gösterme için kameramanın sırtından kaç yağmur, kaç kar geçtiğini hesapsızca! Kameraman; kendi anadilini haberdar olan hayvanları bulamadığından, hayvanların davranışlarını görüntüleyebilmek için sabırla beklemesini kavramak zorundadır “Sirkteki aslanları edep ediyorlar, ben çocuğumu nezaket edemiyorum diye hayıflanır, dil ile, lisan ile, davranışların yola getirilmesinin adeta imkansız olduğunu anlamayız O aslanların lisan bilmediğini kavrama edemeyiz Onlar yapıyor ben yapamıyorum der de onlar nasıl yapıyorlar diye düşünmeyiz Amerikalı bir annenin, beş yaşındaki kız çocuğu amansız bir hastalığa yakalanır Tedaviler, hastaneler, doktorlar ,hemşireler Çocuk bunları bakmak istemez, hastaneye gitmek istemez Cümbür Cemaat çocuğa tatlı dil dökmek, onu razı etmek için elinden geleni yapar Çocuğun mutsuzluğu hiç aldırmaz Çaresiz anne, çocuğunun hastalığını na mı yansın, tedaviler sırasında acı çektiğine mi, üstelik tedavi öncesi çocuğunun yaşamakta olduğu strese mi, şaşırır Çocuğu ağırlamak için ona bir bez bebek diketr Bez bebek, çocuğun ebatlarındadır Kıyafetlerinden diğer, gözleri, kirpikleri, kaşları, ağzı, burnu, kulakları, saçları vardır Ağzını açtığınızda dili, dişleri, küçük dili vardır Göğsündeki bir fermuarı açtığınızda kumaş bebeğin kaburgaları onların aşağıda akciğerleri ve kalbi vardır Karnını açtığınızda midesi, mideyi açtığınızda içinde en son yediği yumurta vardır Kollarının üzerindeki fermuarı çektiğinizde kasları, kemiği, ve hatta hemşire ablaların serum taktığı damarları vardır Anne ve çocuk bez bebeği benzer doktorların ve hemşirelerin kız çocuğunu tedavi ettikleri gibi evde tedavi ederler Serum takar, boğazını tetkik eder, sırtını dinlerler Çocuğun tedaviye gidişleri ağrısız, tepkisiz, ağırbaşlı olmaya başlar Bu anne, çocuğunu amansız hastalıktan kurtaramamıştır, lakin bez bebek yıllardır hastanelerde çocukları ağlatmadan çare olabilmek için hemşirelerin baş tacı olarak kullanılmakta nice çocuğun mutsuzluğunu dindirmekte rol üstlenmektedir 1548499741 1548499741 davranislarsozlerdendahayuksekseslekonusur5c4c3a8e49000davranislarsozlerdendahayuksekseslekonusur5c4c3a8e49000 http:wwwbebekkokusucomnewstemplatesarticlefiles90022675666 Bez bebeği dikmek, “Çare olurken bir şeycik olmayacak Sakın ağlama, Yavrum demekten fazla daha süre alıcı, fazla daha güç olmuştur Olmuştur, lakin yüzlerce defa ‘Ağlama' demenin yapamadığını yapmış çocuğun hastane ve tedavi endişesini yenmiştir Davranışının altında yatan erek çocuğun tedaviye ağlamadan gidebilmesini sağlamıştır Çocuğun ağlama davranışı, buz dağının sadece su üstünde kalan kısmıdır Lisan bu görünen kısma hitap ettiği sürece başarılı olamamış, kumaş bebek buz dağının su aşağıda kalan koca gövdesindeki endişeyi, anksiyeteyi ortadan kaldırmıştır Davranışların tutum ile tedavisi budur işte Laf yok eylem vardır Laf varsa da, davranışın suyun altında kalan buzdan koca gövdesine hitap edecek boyuttadır Çünkü davranışlar onların dilinden anlayan tavır dilinden anlarlar Tıpkı lisanları değil diye küçümsediğimiz, bizden daha geri canlılar olarak varsaydığımız aslanlar, balinaların tavır dilinden anladığı gibi Canlılar sosyaldir Toplum halinde yaşarlar Lisanları yoktur ama davranışları ile anlaşırlar DoçDr Sabiha Paktuna Bariz Pediatrist, Pediatrik Nörolog