Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Değerli Konut Vergisi’nde erteleme kararı halen Meclis’e sunulmadı!

Değerli Konut Vergisi’nde erteleme kararı halen Meclis’e sunulmadı!

bilgisayarci

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
63
Bogaz%2Din%2Dsato%2Dgorunumlu%2Dyalisina%2Dkac%2Dmilyon%2Distiyorlar%2D223130%2Ejpg

Geçen yıl 7 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlandığı andan itibaren çok tartışılan Kıymetli Konut Vergisi'nin (DKV) akıbeti belirsizliğini koruyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile yine gözden geçirileceği ve erteleneceği müjdelenen ‘Değerli Konut Vergisi'nde (DKV) beyanname müddeti başladı.

Fakat, beyannamesi verme müddetinde son gün 20 Şubat 2020 olmasına karşın, hala Meclis'e ertelemeyi içeren bir kanun teklifi sunulmadı. Öteki yandan, belirsizlik sürse de kanun hala yürürlükte bu nedenle beyanname vermek gerekiyor. 

Aksi takdirde usulsüzlük cezası gelebilir. Lakin, Gelir Yönetimi Başkanlığı (GİB) İnternet Vergi Dairesi'nden e-beyanname vermek isteyen mükellefler, DKV'ye ait dokümanlara ulaşamıyor.

1-20 Şubat tarihleri ortasında beyanname verilmesi gerekiyor, birinci taksit şubat, ikinci taksit ise ağustosta. Yani ortada, ismi muhakkak olup da akıbeti bilinmeyen ve beyannamesi olmayan bir vergi cinsimiz var.

‘YETKİSİZLİK' KARARI VERİLDİ

Kıymetli Konut Vergisi, kıymeti 5 milyon lira ve üzerinde olan 103 bin konutu ilgilendiriyor. Konutlarına gelen tebligatlarına itiraz eden binlerce vatandaş Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne dava açmak üzere idari mahkemelerin yolunu tuttu.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün tespit ettiği pahalar için genel müdürlüğün bulunduğu Ankara Yönetim Mahkemeleri'nde dava açan binlerce vatandaş, mahkemenin “yetkisizlik” kararı ile şok geçirdiler.

Yönetim mahkemesi gayrimenkulün bulunduğu yerdeki yönetim mahkemelerini işaret etti. Bu kararın akabinde davalar; örneğin gayrimenkul İstanbul'da ise dava İstanbul Yönetim Mahkemeleri'ne taşınacak. İstanbul'da yetkisizlik kararı verilirse, olayı Danıştay çözecek. Kısacası, Pahalı Konut Vergisi mükellefleri mahkemeler ortasında pinpon topuna dönecek.

‘Kanun hala yürürlükte!'

Sözcü Yazarı ve Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, Meclis'in açılmasıyla birlikte, bu düzenlemenin yürürlüğünün 1 yıl ertelenip, tartışma yaratan mevzularının ve Anayasa'ya karşıtlığının ortadan kaldırılmasının beklendiğini belirtti. 20 Şubat'a kadar erteleme kanunu çıkmazsa, Kıymetli Konut Vergisi beyannamesinin kesinlikle verilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkmen, rastgele bir erteleme ve düzenleme kararı alınmadığı için kanunun hala yürürlükte olduğunu kaydetti. Türkmen, “Hükümet bu yıl 3 milyar lira Kıymetli Konut Vergisi almayı hedefliyordu. Reaksiyon çekince erteleme kararı alındı. Ertelenmedi lakin uygulamaya ait olarak da bir şey söylenmiyor. Bu hususta önemli bir kaos var” dedi. CHP'nin Pahalı Konut Vergisi'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu hatırlatan Türkmen, Pahalı Konut Vergisi'nin Anayasa'nın ‘ödeme gücü ve vergi adaleti', ‘hukuk devleti' ve ‘eşitlik' prensiplerine alışılmamış olduğunu, kanunu ertelemenin değil iptal etmenin tahlil olacağını savundu.

Mehtap Özcan Ertürk/Sözcü

858,510Konular
982,891Mesajlar
30,666Kullanıcılar
masteryi33Son üye
Üst Alt