bilgisayarci
FD Üye
Kırmızı et ve tavuğa çok yakışan lezzeti damağınızda kalacak enfes bir sos hazırlamak ister misiniz? Demi Glace Sos tam size göre. Lezzetinden damaklarda iz bırakacak olan bu sos Fransız mutfağından geliyor. Kıvamı ve parlaklığıyla göz kamaştıran demi glace sos tarifi yazımızda.
Fransız mutfağına özgü yapılan Demi Glace Sos, tek başına veya diğer soslar için bir üs olarak kullanılan zengin bir kahverengi sostur.Lezzetiyle bütünleşen ünü sınırları aşarak tüm dünyaya yayılmış ve bugün en lüks restoranların, usta şeflerin sırrı haline gelmiş. İçindekiler bakımından oldukça besleyici ve vitaminli bir sos olan demi glace, yapımı da bir o kadar uzun ve zahmetli. Bu nedenle günümüzde paketlenmiş halini market raflarında bulmak mümkün. Kırmızı et ve tavuk yemeklerine çok yakışan bu sosu evde de kolayca hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? İşte tarifi:
DEMİ GLACE SOS TARİFİ:
MALZEMELER
2 su bardağı İspanyol sosu
2 su bardağı et suyu
YAPILIŞI
Orta boy bir sos tenceresine İspanyol sosunu ve et suyunu koyup iyice karıştırın.
Ardından ocağın altını açın ve et suyu ile İspanyol sosunu yaklaşık 1.5 saat kaynatın.
Tencereyi ara ara kontrol etmeyi ihmal etmeyin. İlk etapta koyduğunuz sıvı miktarı yarı yarıya azaldığında ocağın altını kapatabilirsiniz.
Afiyet olsun...
DEMİ GLACE SOSUN PÜF NOKTALARI
İlk aşamadaki kavurma işlemi doğru şekilde yapılmalı; kemik, sebze ve un iyice kavrulmalıdır. Çünkü sosun kahverengi olması buna bağlıdır.
Demi glace sos ile tatlandırmak istediğiniz et yemeğini pişirdiğiniz tavaya sosunuzu alın, böylelikle pişen etin kalıntıları sosa geçecektir.
Demi glace sosun rengi kahverengi olmalı. Kıvamı akıcı ve yoğundur. Yani koyu kıvamlı, parlak görünümlü bir sostur.