demir eksikliği ve kansızlık Metabolizmanın canlılığı için zorunlu olan vitamin ve mineraller içinde en önemlilerinden biri demirdir Sağlıklı, erişkin bir bireyin vücudunda sıradan 35 gram değin bulunan demirin en önemli görevi kanda oksijenin taşınmasına yardım etmesidir Ayrıca bağışıklık sistemi ve bilişsel performans için de gerekli bir elementtir Bireyin bir günde kaybettiği demir ortalama 09 mg olarak hesaplanmıştır Sıradan bir gıda programındaki demirin % 10'unun emildiği düşünülecek olursa jurnal alınması gereken demir miktarı 9 mg değin olmalıdır Bu gereksinimin karşılanamadığı ve vücutta yeteri dek demir kalmadığı zaman demir yetersizliği anemisiadını verdiğimiz bir koşul gözlenir Ayrıca kansızlık diye cümle parçası edilen durum görülmektedir Kansızlık durumunda baş dönmesi, bitkinlik, iştahsızlık, sindirim sisteminde bozukluklar, kısa nefes alıp verme gibi belirtiler görülmektedir Anemi, çocuklarda büyümeyi olumsuz etkilemekte, zihinsel yetenekleri zayıflatmakta ve enfeksiyonlara aleyhinde direnci azaltmaktadır Pika tehlikesi Pika asgari 1 ay süreyle yenilebilir olmayan maddeleri aralıksız yeme eğilimi içinde olma hali olarak tanımlanabilir Pikada çocuk; çivi, madeni para gibi maddeleri yemeye çalışır Pika görülen çocuklar ile ilgili olarak demir eksikliği anemisinden de şüphelenilmesi uygun olacaktır Kırmızı et Kırmızı et yüksek oranda protein içeren, bununla birlikte da yapısındaki gövde göre emilebilme özelliği yüksek olan demir sayesinde bizi kansızlığa aleyhinde koruyan önemli bir besindir Kırmızı etin içerdiği proteinler manâlı bir enerji kaynağı olmalarının yanı sıra vücutta önemli görevlerde rol alırlar Doku yapımı, doku onarımı ve büyüme ve gelişme açısından da en temel inşa taşlarıdır Kırmızı et içerdiği demir bir uçtan bir uca vücudu kansızlığa aleyhinde korur Ama bu etkisini daha da artırabilmek amacıyla C vitamini açısından varlıklı besinlerle tüketilmesi önemlidir Pişirirken bilhassa yağda kızartmak yerine fırın, ızgara veya haşlama tarzında tüketilirse daha yararlı olacaktır Demir eksikliği anemisinden korunabilmek için: Demirin iyi kaynağı olan besinler (karaciğer, kırmızı et, balık vb) tüketilmelidir Demirin emilimini arttırmak amacıyla, bilhassa yemeklerle birlikte domates, mandalina, maydanoz, kivi, portakal tarzında bir C vitamini kaynağı harcamak gerekir Çünkü C vitamini demir emilimini arttırmaktadır