Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Demirhindi (tamarind) nedir ve demirhindi hangi yemeklerde kullanılır? Demirhindili yemekler

Demirhindi (tamarind) nedir ve demirhindi hangi yemeklerde kullanılır? Demirhindili yemekler
0
82

yasuo

FD Üye
Katılım
Şub 14, 2021
Mesajlar
21,219
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
75
demirhindi_tamarind_nedir_ve_demirhindi_hangi_yemeklerde_kullanilir_demirhindili_yemekler_1613725245_1411.jpg

Son periyotta ismini daha sık duymaya başladığımız demirhindi, meşhur Worcestershire sosunun da hammaddesi. Demirhindi ağacı, Afrika'nın tropikal bölgelerine, bilhassa de Sudan'a has olduğu için ülkemizde çok fazla kullanılmıyor. Biz de sizler için demirhindi nedir, demirhindi nasıl yenir üzere soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.

Osmanlı'da bilhassa ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan şerbetin imalinde kullanılan tamarind'in Türkçe ismi demirhindi, Arapça "temr-i Hindi" yani "Hint hurması" tabirinin değişe değişe günümüze gelmiş hali. Son periyotta yine keşfedilmiş olsa da aslında demirhindi, Osmanlı'da mutfaklarda en sık kullanılan baharatlardan biriydi. Marco Polo'dan Evliya Çelebi'ye gezginlerin yapıtlarında ismi sık sık karşımıza çıkan demirhindi Orta Çağ'dan bu yana hem lezzeti hem de şifası nedeniyle dikkatleri üzerine çekmiş.  Asıl doğal ortamı Afrika kıtası olan ve Sudan, Kamerun, Nijerya, Kenya, Zambiya, Somali ve Tanzanya üzere ülkelerde bizatihi yetişen demirhindi ağacı, buradan Arap ülkelerine ve Asya'ya, 16'ncı yüzyıldan itibaren de İspanyol ve Portekizli sömürgecilerin tesiriyle Meksika'ya ve Orta Amerika'ya taşındı. Günümüzde en büyük üretici Hindistan'ken tüketimde de Hindistan ve etraf ülkeleri ile Güneydoğu Asya ve Meksika başta olmak üzere Amerika ülkeleri önde gidiyor. 

DEMİRHİNDİ MUTFAKTA NASIL KULLANILIR?

Demirhindi ağacı, baklagiller ailesinin bir üyesi ve tıpkı fasulyeye benzeyen bir kabuk içinde tanecikli bir meyve veriyor. Bu meyveler kabuklarından ve çekirdeklerinden ayıklandıktan sonra püre haline getirilerek kullanılıyor. (Hindistan mutfağında ayrıyeten ağacın taze yaprakları da yemeklere katılıyor.)

Epey ekşi bir tadı olan demirhindi püresini şeker üzere tatlı bir materyalle harmanlayıp kullanmak gerekiyor. Demirhindi püresinin ekşiliği narenciyeyi andırıyor. Tıpkı formda hafif karamelimsi ve isli bir tada da sahip.



Tatlılardan et yemeklerine, turşulardan üstte da bahsettiğimiz şerbete birçok farklı tanımda kullanılabilen demirhindi püresi ya da demirhindi meyvesi, Türkiye'de de aktarlarda ve büyük marketlerde bulunabiliyor.
 
858,497Konular
981,924Mesajlar
29,940Kullanıcılar
Üst Alt