Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

''Demokrasi var diye her isteyene otomobil üretme izni verdiler''

''Demokrasi var diye her isteyene otomobil üretme izni verdiler''
0
60

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
''Demokrasi var diye her isteyene otomobil üretme izni verdiler'' Iş hayatına Türkiye’nin ikinci büyük devalüasyonunun yapıldığı 1958 yılında başlayan Koç Holding Haysiyet Başkanı Rahmi Koç, egzersiz hayatında 50’nci yılını doldurdu 1549042566 1549042566 demokrasivardiyeheristeyeneotomobiluretmeizniverdiler5c54838b11d6ddemokrasivardiyeheristeyeneotomobiluretmeizniverdiler5c54838b11d6d http:wwwhurriyetcomtrnp42095764209 Yarım yüzyıllık kariyer öyküsünü Capital Dergisi’ne anlatan Rahmi Koç, Türkiye’nin en büyük holdingini uzun yıllar başarıyla yönetmesini kariyer hayatına ilk başladığı Otokoç’taki deneyimlerine borçlu olduğunu söylüyor Rahmi Koç, efsane yönetici Bernar Nahum’un kanatları altında otomotiv sektöründe işi öğrenmiş Koç, Otokoç’ta Nahum’un yanında adım adım üç sene boyunca garajdan yerine koyma parça deposuna kadar şirketin her departmanında çalışmış Rekabet edemeyiz Otokoç’ta yaklaşık 3 sene çalışan Rahmi Koç, şunları söylüyor: Biz otomotiv işine girdiğimizde Türkiye’de bağlı sanayi yoktu Biz Türkiye’de emrindeki sanayi kurmak mecburiyetinde kaldık Bugün dünya otomotiv sektöründe çok üretici var Türkiye’de de otomotiv sanayinde yoğunlaşma olacak Kalanlar daha fazla adet yapacaktır, bazıları da ortadan kalkacaktır Gümrük vergileri indirilirse hiçbirimiz dışarıyla rekabet edemeyizKore gibi yapamadık Rahmi Koç, bugün dünyada rekabet olabilmek için tek markadan, tek modelden 200 bin tane gerçekleştirmek gerektiğini belirterek, şöyle konuşuyor: Bundan eksik ürettiğiniz vakit şansınız değil Dolayısıyla iş hükümetin elinde Biz maalesef Kore gibi yapamadık Kore hükümeti, orada diktatörlük olduğu için dedi ki, ’Samsung sen elektronik yapacaksın Hyundai otomobil yapacak Falanca gemi yapacak’ Bizde ise demokrasi var dediler ve her isteyene araba üretme izni verdiler Hiçbirimiz iyice yapamadıkRekabet yoğun, alıcı açıkgöz Türkiye’nin farklı dönemlerine şahitlik etmiş bir lider olan Rahmi Koç, Otokoç’un yeni yöneticilerinin işi daha şiddet Çünkü otomotiv sektöründe rekabet bundan böyle daha artıdiyerek, şöyle devam ediyor: Otokoç yöneticilerinin işi bugün çok daha artı Çünkü rekabet fazla daha pozitif Adetler daha çok Piyasalar daha açık Bizim dönemimizden çok daha öbür koşullarda çalışıyorlar Dolayısıyla ayrıca net kár marjları düşük, keza tabiri caizse alıcı kurnaz, keza de arabalar sofistike Dahası müşteriyi memnun etmeniz gerek Hem finansman gücünüzün de olması gerekiyor20 sene devletle iş yapmadık RAHMİ Koç, Capital Dergisi’ndeki söyleşisinde yeni kuşak genç yöneticilere şu tavsiyelerde bulundu: Iş hayatında bu dek çok farklı alanlara yönlendirilmiş şey görünce çok daha özenli olmanız gerektiğini kavrıyorsunuz, Çünkü yeni kuşak işadamları bir lahza evvel ilerlemek, hızlı zengin edinmek, bir an evvel köşeleri keserek hedefe varmak istiyor Politik nüfuz kullanmaktan da kaçınmıyorlar Ben bunları fazla güvenli olmayan buluyorum Ama bizim zamanımızda farklıydı Rahmetli Vehibi Koç, politikayı yakından peşine düşüp takip ederdi Her partiden ahbapları vardı ama asla politik nüfuz kulanmazdı Birara devletle iş yapmayalım dedi ve biz 20 sene devletle iş yapmadık General Electric’in Devlet Demiryolları’nın açtığı bir lokomotif ihalesinde yaşadıklarından sonradan Vehbi Koç devletle meslek yapmayı istemediKarikatürist olmayı hayal ediyordum ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nden mezun olan Rahmi Koç, öğrencilik yıllarındaki hayalini şöyle anlatıyor: Amerika’daki yıllarımda resme ilgim vardı Sanatçı olacaktım Birazcık hippi mippi olacaktım Öyle bir atama geçirdim Karikatürist olacaktım Hatta ’Amcabey’ çizgi karakterini Walt Disney Stüdyoları’nda yapmak istedim O zamanlar hanımım müsaade etmedi Hiç fena da olmazdı Mektepte karikatür ve poster yapardım Futbol oynardım Amerika’da o yıllarda dürüst düzgün futbol oynayan yoktu O nedenle ben orada aranan biriydim Dersler şöyle böyle gidiyordu Ben futbol ve sanat işleriyle uğraşıyordumBabam Avrupa şirketi isterdi RAHMİ Koç, Capital Dergisi’nin, Merhum Vehbi Koç’un hayali neydi?şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı: Japonya’ya gittikten sonra oradaki Japon modelini görür görmez, geldik burada ’Ram’ şirketini kurduk O zaman Özal da özendirme etmişti Dolayısıyla Vehbi Koç, Koç Grubu’nu belki dünya şirketi yok fakat belirlenmiş ihracat yapan bir Avrupa şirketi olarak bakmak isterdi Avrupa şirketleriyle zirve ölçüşebilecek bir şirket olmayı arzulardıkaynAK:hürriyetcom  

858,477Konular
981,280Mesajlar
29,556Kullanıcılar
rehanSon üye
Üst Alt