Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Denizlerde yaşayan ve avcılığı yapılan balık türleri

Denizlerde yaşayan ve avcılığı yapılan balık türleri
0
166

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Denizlerimizdeki balık türleri
Deniz avcılığı yapılan balık türleri


KEFAL

Mugil Cephalus, Gewöhnliche Meeräsche, Mulet … Grosse T‚te
Denizlerimizde yaygın yer alan bir Kefal türüdür Ortalama 35 50, en çok 75 cm boyda olabilir Tüm Kefaller gibi ürkek ve çevik bir balıktır Açık denizle sahiller arasında gidip gelirler Ara Sıra beslenmek için sürüler halinde acı sulara,lagünlere, hatta nehirlerin içlerine girerler Deniz dibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir Yaz aylarında üreyip 150 000 1 000 000 yumurta verir Beyaz etinin lezzeti ve mumlanarak pazarlanan ‘havyar ’ yumurtasıyla idareli değeri fazla yüksektir

Pişirme Biçimi
Tava, buğulama, yahni, haşlama mayonezli, kağıt kebabı, salata, füme, pilaki, yumurtasından tarama
Dönem
Nisan Mayıs ve kış ayları

BARBUNYA

Mullus Barbatus, Meerbarbe, RougetBarbe De Vase
Sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 m ‘ye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşar Ortalama 12 15cm ‘den en çok 40 cm büyür Suyun ısı şartlarında derinlerden sahile mevsimsel göçler yapar 10 yıl yaşayabilir NisanHaziran arası 15 000 100 000 yumurta döker Etinin lezzeti ve bol avlanılmasıyla idareli değeri yüksektir
Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, balık çorbasına (ilave edilir), kağıt kebabı, buğlama
Dönem
İlkbahar başlarında, mart, nisan

ÇİPURA

Sparus Aurata, Goldbrasse, Dorade Royal
Ege ve Akdeniz ‘in bu namlı balığı Marmara ’da seyrek bulunur Ortalama 25 35 cm zirve ve 0,5 3 kg ağırlıkta, en fazla 60cm ve 6 kg ‘da olabilir Etçil bir balıktır Kuvvetli çenesiyle minik kabukluları, balıkları ve öteki hayvanları kolayca yer Yaz devresinde sığlarda, kış aylarında da 35 40 m derinliklerde yaşar İki yaş üstündekiler daha da derinlere iner Üremeleri Ekim Aralık aylarında olur 100 000 150 000 yumurta döker Eti çok lezzetlidir Keza imal kültürüne uygunluğu sebebiyle idareli değeri fazla yüksektir
Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, buğulama, haşlama, pilaki
Dönem
Her mevsimde, özellikle eylül ve ekim aylarında

BURUŞUK MERCAN

Lithognathus Mormyrus, Marmorbrasse, Serranide Ou Bar
Mırmır Balığı da denir Mercana tarafından vücudu daha uzundur Genelde Akdeniz ’de bulunur ve en fazla 30 cm ‘e büyür Sığ suların bitkilerle örtülü taşlık, kayalık, kumluk bölgelerinde yaşar Acısu bölgelerine de girer Biyolojik yaşamı Karagöz Mercan gibidir Etinin leziz olmasına rağmen az bulunan ve sadece taze tüketilen bir balıktır

ASTARLI ORKİNOS

Katsowonus Pelamis, Echter Bonito, Bonite … Ventre Raye
Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege ’ye dek sularımızda rastlanan Orkinos türlerinden biridir Boyu ortalama 60 100 cm olur Yemlendiği balık sürülerini önüne katarak Karadeniz ’e çıkar ve orada sular ısınınca üreme yapar Bu gidiş gelişler Karadeniz ve Marmara ’daki yerli balıkların doğal dengesini oluşturur Etinin insan gıdası olarak farklı alanlara yönlendirilmiş değerlendirilmesi ve avcılık yönüyle fazla tüketimi ayrıca Orkinos türünü ayrıca de onunla cereyan karşılayan öteki balık türlerini güvenli olmayan olarak etkilemektedir

DİL BALIĞI

Arnoglossus Laterna, Seezunge, Sole Commune
Denizlerimizde 10 m ‘den 300 500 m ‘ye dek derinliklerin, kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde pozitif hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşar Boyları 20 25 cm olur Dipteki omurgasızlar, ufak balıklar ve böceklerle beslenir Bahardan itibaren kıyılara sokularak Haziran Temmuz arasında üreme yapar Kış aylarında eti kaplı ve nefis olur Çoğunlukla her mevsimde yer alan ekonomik değeri yüksek olan bir balıktır
Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, şiş ya da fileto, balık çorbasına (ek edilir), buğlama
Dönem
Kış ve İlkbahar aylarında, kasım mayıs arası

EŞKİNA

Sciana Umbra, Meerrabe, Corb
Sıcak ve ılıman denizlerin 100 150 m taşlık, sarp kayalık ve mercanlı bölgelerinde yaşar Bütün denizlerimizde bulunur Yolcu bir balık değildir bununla birlikte Taşbalığı ve Mavruşgil Balığı olarak da tanınır Bahar sonu, yaz aylarında üreyen Eşkina 30 35 cm uzunluk ve 500600 gr ağırlığa erişir Beyaz ve çok lezzetli eti ile ekonomik değeri yüksektir
Pişirme Biçimi
Buğulama , haşlama (mayonezli), tava, yahni, kiremitte fırın, salata, çorba
Dönem
Mayıs, Ekim ve Kasım ayları *
 
858,496Konular
981,835Mesajlar
29,883Kullanıcılar
Ss42ssSon üye
Üst Alt