Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Depresyon Nedir ? Tedavisi

Depresyon Nedir ? Tedavisi
0
69

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Bunalım Nedir ? Tedavisi ameliyat sonrası buhran buhran, nedir, tedavisi, belirtileri, hakkında data için yazımıza buyrun arkadaşlar 1548424927 1548424927 depresyonnedirtedavisi5c4fc3e574312depresyonnedirtedavisi5c4fc3e574312 depresyonnedirtedavisi5c4fc3e574312 Bunalım kelimesi günlük dilde çoğu kez kullanılır Birçok duygunun bir araya gelişini o anda var olan beğenilmeyen psikolojik ruh halini tarif etmek için kullanılır Bunalım her yaşta görülebilen bir hastalıktır Majör Depresyon, nöbetlerle gelen ve bütün düzelen bir özelliğe sahiptir Toplumun her kesiminde görülebilir Psikiyatrik hastalıklar aralarında en sık rastlanan bir tablodur Hayat boyunca her 100 erkekten 10'unun ve her 100 kadından 20'sinin Bunalım geçirdiği araştırmalarla saptanmıştır Depresyondaki bir insanda en dikkati çeken özellikler şunlardır; Cefa, üzüntü, karamsarlık ümidini yitirme duyguları ile daha önceden hoşgörü aldığı ilgi duyduğu nesnelere, uğraşılara alaka duymaması ve hiçbir şeyden şımartma alamama halidir Depresyondaki bir hasta çevresine ve hekime fazla üzgünüm, sözde daha önceki kişiliğimi yapımı kaybettim Hiçbir şeyden müsamaha almıyorum Bu bıkkınlık, üzüntü bitmeyecek Yaşam bana ağır geliyor Canım hiçbir şey yerine getirmek istemiyor Kendimi halsiz ve bitkin hissediyorum Sabırsız, tahammülsüz bir insan oldum Kimse gelsin gitsin istemiyorum Gürültüsüz sedasız bir odada yalnız başıma kalmak istiyorum Çocuklarıma bakamıyorum; ara sıra onları boğasım bile geliyor Ara Sıra de artık yaşamanın bir anlamı kalmadı diye düşünüyorum Bir şey öğrenemiyorum, her şeyi unutuyorum ara sıra nedensiz ağlıyorum Çok sıkılıyorum, daralıyorum, baş ağrılarım sıklaştı İştahtan kesildim, kilo verdim Uykuya dalmakta zorluk çekiyorum, bazen erkenden bezginlik ile uyanıyorum Ne yapacağımı bilemiyorum Karar veremiyorum biçiminde yakınmada bulunur Milletlerarası Depresyonları önleme ve çare komitesinin depresyonlu hastaların tanınması nedeniyle hazırladığı tanı ölçütlerinden yola çıkarak hazırlanan maddelerin 45 adam başına evet diyorsanız Depresyonda olabilirsiniz Hayattan eskisi değin zevk almıyorum, hiçbir şey ilgimi çekmiyor Son zamanlarda karamsar, ümitsiz, kötümser düşünüyorum Kendimi yorgun, bitkin, halsiz hissediyorum id Uyku düzenim bozuldu İştahım azaldı kilo kaybettim Bedenimde ağrılar, sızılar başladı, göğsüme baskı oluyor, mideme kramplar giriyor Son zamanlarda cinsel ilgimi kaybettim Hafızam zayıfladı, bir şeyi aklımda tutamıyor, öğrenemiyorum ara sıra intihar etmek istiyorum Kimseyi görmek istemiyorum Buhran geçiren bir insandan; us ve duygu, tutum, motor faaliyetlerde, biyoloji ile ilgili yaşamsal fonksiyonlarda değişiklikler olur Duygu Durumundaki Değişiklikler Keder, cefa, üzüntü, can sıkıntısı, karamsarlık Klasik faaliyetlere aleyhinde umursamazlık, Hiç bir şeyin hoşgörü vermemesi, hayatın amaçsız gelmesi Matem isteği ya da inleme, Konuşmaya dahi isteksiz olma Hafıza içeriğindeki şansın dönmesi: En öncelikle çaresizlik, kötümserlik düşünceleri ( Kendisini değersiz, günahkar, suçlu onaylama, önemli depresyonlarda kişi bu düşüncelerle intihar eder) İntihar fikirleri Ağır depresyonlarda bazen gerçeği değerlendirme, muhakemede kısmi bozukluklar görülebilir Şahıs organlarının olmadığını, çürüdüğünü, bu nedenle yemeiçmesinin amaçsız olduğunu söyler ve musibet göreceği şeklinde hezeyanları olabilir Depresyonda Zihin Uyarı toparlanamaz Konsantrasyon bozulur Bellek Yitimi başlar Yeni şeyler öğrenilemez bu nedenle bir iş performansı önemli şekilde düşer Depresyonda Biyoloji Ile IlgiliVital Fonksiyonlar Uykuya dalmada zorluk çoğu kez uyanma, sabahları erken uyanma İştahsızlık ( Perhizde değilken 1 ayda kilosunun %5'inden fazlasını kaybetme) Cinsel istekte azalma Hareketlerde faaliyetlerde yavaşlama, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk DEPRESYON TÜRLERİ Maskeli DepresyonSınıflamalarda yer almamakla birlikte olağan kitapların çoğunda yer alır Bu durumda herzamanki buhran belirtileri yerine: Bedenin öbür yerlerinde ağrılar, sızılar, duyu yitimi, karıncalanmalar, hissiyat azlığı, kişilik bozuklukları, Seksüel alanda ve beslenme ile ilgili davranışlarda bozukluklar, alkolizm, madde bağımlılığı gibi sorunlar ön plandadır Yani temeldeki buhran bu şekilde dışa yansımıştır A tipik depresyon Hastada depresif duygu koşul dikkati çekmekle beraber, diğer belirtiler tipikbuhran belirtilerine uymaz Gün içi değişmeler görülür Karakter yapısı takıntılara saplantıları meyilli insanlarda takıntılar, saplantılar, kuruntular ön plana çıkar Örneğin; su muslukları, tüpün düğmesi, ütü fişi sürekli yoklama edilir Ara Sıra yoldan dönülüp defalarca bakılır Bedendeki fizyolojik şartların değişmesi organlardaki bozukluğun habercisi gibi değerlendirilir ve maddesel uğraşlar artar Dağıtılmış korkular gelişir Dışarıdan gösteri, rol gibi algılanacak davranışlar görülebilir A tipik depresyonlu insanlar her zamankinden fazla uyur ve fazla yemek yemek yerler Aşırı kilo alırlar Kollarda ve bacaklarda aşırı dayanıksızlık vardır Beklenmedik bir şekilde alkole, maddeye, kumara düşkünlük Aile ve iş yaşamından uzaklaşma Açıklanması güç cinsel uyumsuzluklar dikkati çeker Çocuklarda ve Gençlerde Depresyon Çocuklarda ve gençlerde tipik bunalım belirtileri olmayabilir Daha fazla tavır ve davranış değişiklikleri belirgindir Fazla matem, hırçınlık, asi davranışlar, çabuk sinirlenme, içki ve uyuşturucu kullanımına başlamanın temelinde buhran olabilir Yaşlılarda ve Menopoz Sonrası Depresyon Kadınlarda daha sık görülür Depresyonun tipik belirtileri olmakla beraber; ağır bunaltı (anksiyete), sıkıntı, bilhassa sabahleyin sıkıntısı, uyku bozukluğu ön plandadır Fazla telaş ve rahatsızlık vardır Sıkıntıdan dolayı sürekli eller ovuşturulur ve yerinde duramama, dolaşma hali vardır Maddi uğraşılar daha fazladır İntihar düşünceleri yoğundur Doğum Sonrası Depresyonları Doğumdan sonra annelerde görülen depresif tabloya puerperal bunalımdenmektedir Bir Takım anneler doğumdan sonra: Gelip geçici ağlama nöbetleri, güçsüzlük, halsizlik, bıkkınlık, endişe, bebeğe aleyhinde ilgisizlikle karakterize Bebek hüznü denen bir koşul yaşar Destekleyici tedavilerle olumlu yanıt verir Doğum sonrası bir ila 3 ay içinde artan karamsarlık, üzüntü, yeteneksizlik, hiçbir şeyden haz alamama, çocuğa, ev işlerine bakmamak gibi hallerinde bütün bir depresyon geçiriyor denmektedir Önemli tedavi gerekmektedir Hastaların birçok çare ile düzelir Bazılarında depresyonun belirtileri uzun zaman üzerinde kalabilir Distimik BozuklukEskiden nörotik depresyon, depresif karakter, sinir zayıflığı diye nitelendirilirdi Hastalarda en düşük iki yıl süren ve çok ağır olmayan depresyon belirtileri vardır Uyku bozuklukları, hiçbir şeyden mutlu olamama, müzmin kötümserlik hali, aşırılık, istek ve ilgi azlığı, güvensizlik şehvetli, somut yakınmalar dile getirilir Bu bozuklukta bir kaç gün, bir kaç hafta iyilik dönemleri görülebilir Ama bu iyilik dönemleri iki ayı geçmez Postpsikotik DepresyonlarŞizofreni gibi gerçeği değerlendirme yeteneğinin bozulduğu, zihin hastalıklarında da zamanla bunalım gelişebilir Organik Nedenlere Ast DepresyonBirçok maddesel bozukluğa bağlı depresyonlar görülebilmektedir Mesela; Hormonal sistemdeki bozukluklar, Nörolojik bir takım hastalıklarda ( Örneğin Parkinson, Multipl skleroz) kan hastalıklarında, kanserde, enfeksiyon hastalıklarının bazılarında, kaza ve ameliyatlardan sonra bunalım gelişebilmektedir Uzun süre kullanılan kan basıncı düşürücü, ülser giderici bir takım ilaçlar bağımlılık yapan uyarıcı ve uyuşturucular, kortizollü ilaçlarda buhran yapabilirler DEPRESYON NEDENLERİ Depresyona yol açan çok niçin vardır Genetik nedenler Biyokimyasal şansın dönmesi Hormonal bozukluklar Tedavide kullanılan bazı ilaçlar Bazı organik nedenler Psikososyal olaylar Sosyokültürel etkenler Bazı yaşam olayları depresyona niçin olabilir Çoğu insanın aynı şartlarda yaşamasına rağmen bazılarının depresyona girdiği, bazılarının girmediği araştırılıp, tartışılmıştır Biyoloji Ile Ilgiligenetik alt yapının depresyona yatkınlık gösterdiği kişilerin dış faktörlerle daha basit depresyona girdiği ileri sürülmektedir Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır Buhran belirtileri 2 haftadan artı sürüyorsa mutlaka bir psikiyatriste gidip çare almak gerekir Günümüzde bunalım giderici fazla zinde ilaçlar geliştirilmiştir Psikiyatristlerin tedavide birçok seçenekleri vardır 23 aylık bir tedavi ile önemli düzelmeler sağlanabilmektedir Tedavinin süresi hastalığın ciddiyeti, süresi her yerde edip etmediğine tarafından ayarlanır Psikoterapi ile birleştirilen ve sosyal düzenlemeler ile desteklenen tedaviler daha iyi sonuçlar vermektedir BUNALIM BİR HASTALIKTIRTANIYINYENİN Depresyon ruhsal bir hastalıktır Buhran çok yaygın bir sağlık sorunudur Ülkemizde takriben her on kişiden birinde buhran görülmektedir Fakat halk müziği ve doktorlar kadar yeterince tanınmamaktadır Depresyonlu kişinin iş verimi düşer, çalışamaz, ırk ile olan ilişkileri bozulur Aileye ve topluma getirdiği idareli tartı fazla büyüktür Depresyon tedavi edilebilen ve bütünüyle düzeltilebilen bir hastalıktır Buhran tedavi edilmezse intihar ile sonuçlanabilir İntihar olgularının büyük bir bölümü buhran geçiren hastalardır Depresyonun tanınmamasının ve yeterince çare edilmemesinin hastaya ve topluma maliyeti fazla yüksektir Tanınması ve çare edilmesi halkın ve doktorların eğitimi ile olası olabilir