akarsu otu Familyası Umbelliferae İlmi Adı Anethum graveolens Fransızca Aneth İngilizce Dili Almanca Dili Kullanılan Kısmı Yaprağı, sapı ve tohumu (çekilmiş veya çekilmemiş) Yetiştiği Yer Avrupa, Akdeniz bölgesi, Güney Rusya, Hindistan, Amerika, İran, Darı Toplama Zamanı Mayıs Eylül Özelliği Gaz söktürür, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür, spazmı giderir, süt getirir Sağlık Açısından Uykusuzluk (gece pozitif yenmişse), spazmlı hıçkırık ve karın ağrısına iyi kazanç Kuru fasulye, nohut ve bakla gibi hazmı ağır olan yemeklerin sindirimini kolaylaştırır Kullanılışı 1 tatlı kaşığı tohum 1 kadeh kaynar suda demlendirilir, günde 23 kez içilir Mayasıl için: 10 gr tohum 200 gr suda demlendirilir, günde 2 bardak, öğle ve akşam içilir id Mutfakta Kullanılışı Borş çorbası, kuzu eti, lahana turşusu veya salatası, pirinçli dolmalar, beyaz peynir, kabak, tereyağı, pilav vb Toz haline getirilen tohum keklere, bisküvilere, bazı kremalara kullanılır Taze yaprakları salatalara, yemeklere, çerezlere çeşni, tat ve koku verir Estetik Açıdan Yeri yoktur Ilave Bilgi Diğer adı: Durakotu, turakotu, tereotu Geçmişte Roma’da dereotu zevki ve sevinci simgelerdi Güçlenmek amacıyla bu bitkinin yağını kullanan gladyatörler için dirliğin sembolü idi alıntıdır