Bu rahatsızlıkta vücutta derin bir vende ortaya çıkan kan pıhtısıdır. Kan yoğunlaştığında yahut bir araya geldiğinde kan pıhtıları ortaya çıkmaktadır. Bu pıhtıları çoğunluğu alt bacak ya da uyluk nahiyesinde ortaya çıkar.ve velev vücudun öteki kısımlarında de ortaya çıkabilmektedir.
Damarlarda ortaya çıkan bu pıhtılar, parçalanabilir ve kan dolaşımı ile ilerleyebilir.oluşan bu gevşek pıhtıya da emboli ismi verilir.
Pıhtı akciğerlere ulaştığında kan akımını engelleyerek, pulmoner emboli durumunu orataya çıakarabilmektedir.
Bu hastalık multifaktoriyel bir hastalıktır.Hastada tıpkı anda birden çokça risk faktörü ortaya çıkabilmektedir.
Uzun periyodik yatak istirahati,tümör,obezite,gebeliğe bağlı obstrüksiyon,myokard enfarktüsü,kalp zayıflığı,cerrahi teşebbüsler,kateter takılması,damar yaralanması,antitirombin zayıflığı, kalıtsal trombofililer, aile de daha evvel yaşanması üzere faktörler bir araya gelince bu rahatsızlığın yani venöz trombolizm ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Hastane vefatlarında en sık rastlanılan nedenler arasındadır.
Bu rahatsızlığın tedavisinde çoğunlukla antikoagülan ilaçlar, heparin kullanılmaktadır. Bu ilaçların kanı sulandırmakta ve pıhtı oluşumuna pürüz olmaktadır. Illetin tedavisinde yapılacak bacak egzersizleri, ilaç tedavisi ve beslenme teklifleri değerlidir.
BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Bu hastalar kan sulandırıcı ilaçlar kullandıklarından Kvitamininden yoksul bir beslenmeyi tercih etmelidirler.
Brüksel lahanası, karnıbahar, kıvırcık, al turp, soya fasulyesi, sığır karaciğeri, marul, yeşil soğan tüketimemelidir. Yeşil çay, mercimek, kanola yağı, ısırgan otu, nohut tekrar yüksek K vitamini içeren besinlerdir.
Karalahana, ıspanak, pazı, asma yaprağı, dereotu, roka, maydonoz, nane yeniden yüksek K vitamini içeren besinlerdir.
Omega 3 ten güçlü balıklardan haftada 1 kere olarak tüketilebilirler.
Mısırözü yağı, zeytinyağı, kaymaksız süt-yoğurt, reçel, haftada 2 gün olmak kaydıyla hudutlu ve önerilen ölçülerde dana eti tüketilebilir.
Yağsız beyaz peynir yahut çökelek de tüketilebilecek besinler arasındadır.
Kaymak, krema, mayonez,yaş pasta, hazır meyva suları, maden suyu, kola, ördek-kaz eti, fazlaca tuz ve tuzlu besinler tüketilmemesi gerekenler arasındadır. Tromboz rahatsızlığında beslenmeye ve kullanılan ilaçlara dikkat edildiğinde riskler en aza inebilmektedir.