iltasyazilim
FD Üye
Deveci armudu yetiştiriciliği
Deveci armudu nerede yetişir
Imal Miktarı;
Ülkemiz takriben 360000 tonla dünya armut üretiminde 10sırada, dikim alanı olarak ise; 4 sırada yer almaktadır Ülkemizde son yıllarda klon anaçları üstüne aşılı fidanlarla kapama sık dikim bahçe tesisleri yaygınlaşmaktadır Yetiştiricilikte yaygın olarak kullanılan armut çeşitleri Williams,Santa Maria,Hacı Hamza,June Beauty,Akça ve Hecin Süvarisi armudu çeşitleridir
Toprak ve İklim İstekleri;
Geniş uyarlama kabiliyeti nedeniyle armut ülkemizin öbür ekolojik bölgelerinde yetişme imkanı bulmuştur Armut elmaya kadar soğuklara daha eksik dirençli, sıcaklık isteği daha artı olan bir türdür Ağır, havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmez Derin organik maddece varlıklı, iletken topraklar tercih edilmelidir Armutların 7,2 ºC ’nin aşağıda toplam soğuklama ihtiyacı çeşitlere kadar 800 2100 saat arasında bulunmaktadır Düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Ege ve Akdeniz bölgelerinin 300 800 m rakımlı yerlerinde, öteki çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmelidir
Anaç Kullanımı;
Son yıllarda geliştirilen BA 29, OHF333, MC, QuinceA, Sydo, Farold 40, Farold 69 ve Pyro Dwarf gibi bodur ve sözde bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı toprak ve ekolojik yapılara sahip olan arazilerde sık dikim armut yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaya başlanılmıştır Kullanılacak anacın ve yetiştirilecek çeşidin seçiminde arazinin toprak çözümleme verileri ile o bölgenin iklim verilerinin göz önüne alınması gereklidir Bodur anaçlar üstünde 4x1,2m ile 4x1,5m, yarı bodur anaçlarda 5x2,55x3m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, ayva çöğürleri üstünde 4x3 m aralık ve mesafelerinde bahçe tesisi mümkündür
Manâlı Çeşitler ve Değişiklik Seçimi; Akça, Etruska, June Beauty, Santa Maria, Williams, Kiefer, Abate Fetel, Comice, Conference, Beurre Hardy, Passe Cressane, Ankara ve Hecin Süvarisi kayda değer armut çeşitleridir
Bahçe tesisinde erkenci, güzlük ve kışlık çeşitlerin kayıtlı bir oranda bulundurulması, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde tutulması gereklidir Armut çeşitlerinin kendi ile uyuşmazlığı sebebiyle % 1015 oranlarında dölleyici çeşide ait fidanların dikilmesi zorunludur
Terbiye Sistemi;
Armut yetiştiriciliğinde zirve dallı, modifiye lider, kordon nezaket sistemleri kullanılmaktadır Sözde bodur anaçlar üstünde sıralar arası 44,5m, sıra üzeri ise 1,21,5m mesafeler kullanılarak telli destek sistemi ile kordon nezaket sistemi uygulanması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri yapılmaktadır
Hastalık ve Zararlılar;
Ateş yanıklığı, külleme, memeli pas önemli armut hastalıklarıdır Ervinia Amylovor adlı bakterinin niçin olduğu alev yanıklığı hastalığı armut yetiştiriciliğini sınırlayan en kayda değer etmendir Bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde dirençli, yada kısmen dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların seçilmesi gerekir Kayda Değer armut zararlıları ise; armut iç kurdu, armut yaprak piresi, armut sülüğü ve kabuklu bitleridir *
Deveci armudu nerede yetişir
Imal Miktarı;
Ülkemiz takriben 360000 tonla dünya armut üretiminde 10sırada, dikim alanı olarak ise; 4 sırada yer almaktadır Ülkemizde son yıllarda klon anaçları üstüne aşılı fidanlarla kapama sık dikim bahçe tesisleri yaygınlaşmaktadır Yetiştiricilikte yaygın olarak kullanılan armut çeşitleri Williams,Santa Maria,Hacı Hamza,June Beauty,Akça ve Hecin Süvarisi armudu çeşitleridir
Toprak ve İklim İstekleri;
Geniş uyarlama kabiliyeti nedeniyle armut ülkemizin öbür ekolojik bölgelerinde yetişme imkanı bulmuştur Armut elmaya kadar soğuklara daha eksik dirençli, sıcaklık isteği daha artı olan bir türdür Ağır, havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmez Derin organik maddece varlıklı, iletken topraklar tercih edilmelidir Armutların 7,2 ºC ’nin aşağıda toplam soğuklama ihtiyacı çeşitlere kadar 800 2100 saat arasında bulunmaktadır Düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Ege ve Akdeniz bölgelerinin 300 800 m rakımlı yerlerinde, öteki çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmelidir
Anaç Kullanımı;
Son yıllarda geliştirilen BA 29, OHF333, MC, QuinceA, Sydo, Farold 40, Farold 69 ve Pyro Dwarf gibi bodur ve sözde bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı toprak ve ekolojik yapılara sahip olan arazilerde sık dikim armut yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaya başlanılmıştır Kullanılacak anacın ve yetiştirilecek çeşidin seçiminde arazinin toprak çözümleme verileri ile o bölgenin iklim verilerinin göz önüne alınması gereklidir Bodur anaçlar üstünde 4x1,2m ile 4x1,5m, yarı bodur anaçlarda 5x2,55x3m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, ayva çöğürleri üstünde 4x3 m aralık ve mesafelerinde bahçe tesisi mümkündür
Manâlı Çeşitler ve Değişiklik Seçimi; Akça, Etruska, June Beauty, Santa Maria, Williams, Kiefer, Abate Fetel, Comice, Conference, Beurre Hardy, Passe Cressane, Ankara ve Hecin Süvarisi kayda değer armut çeşitleridir
Bahçe tesisinde erkenci, güzlük ve kışlık çeşitlerin kayıtlı bir oranda bulundurulması, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde tutulması gereklidir Armut çeşitlerinin kendi ile uyuşmazlığı sebebiyle % 1015 oranlarında dölleyici çeşide ait fidanların dikilmesi zorunludur
Terbiye Sistemi;
Armut yetiştiriciliğinde zirve dallı, modifiye lider, kordon nezaket sistemleri kullanılmaktadır Sözde bodur anaçlar üstünde sıralar arası 44,5m, sıra üzeri ise 1,21,5m mesafeler kullanılarak telli destek sistemi ile kordon nezaket sistemi uygulanması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri yapılmaktadır
Hastalık ve Zararlılar;
Ateş yanıklığı, külleme, memeli pas önemli armut hastalıklarıdır Ervinia Amylovor adlı bakterinin niçin olduğu alev yanıklığı hastalığı armut yetiştiriciliğini sınırlayan en kayda değer etmendir Bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde dirençli, yada kısmen dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, ayva anaçları yerine armut kökenli anaçların seçilmesi gerekir Kayda Değer armut zararlıları ise; armut iç kurdu, armut yaprak piresi, armut sülüğü ve kabuklu bitleridir *