iltasyazilim
FD Üye
Türklerin fizik özellikleri olan çekik gözlülük çıkık elmacık kemikli esmer tipoloji tarih içinde değişmiştir
Dedelerin adları genelde torunlara verilir Pekçok yörede her adın bir sıfatı vardır
Jurnal hayatta miladi takvim kullanılır Oysa kültürel yaşam İslam medeniyetiyle iç içeolduğundan hicri yıllık adları yaşatılır Recep Şaban Ramazan adları ayrıca isim olarak konur keza jurnal dini yaşayışta kullanılır
Türkler Avrasya denilen coğrafyaya yayılmışlardır ve Anadolu''ya göç etmişlerdir
Çadır yerleşiminden şehir yerleşimine geçen Türkler ahşap evlerden apartmanlara ve sitelere evrilen şehir kültürüne geçmişlerdir Konut dekorasyonunda kilimden halıya sedirden mobilyaya sandalyeden koltuğa tahta pencereden pimapen pencereye evrilen konut kültürü geniş aileden çekirdek aileye evrilmiştir Batılı giyim kuşam yaygın olmasına karşın eski giyim kültürü devam etmektedir Ocak ve mangal düzeninden kalorifer ve doğalgaz düzenine geçen ısıtma sistemi; eşek ve attan arabaya; siniden masaya; şerbetten meyva suyuna; bozadan kolaya; hamamdan saunaya; akarsu kenarı yıkamadan çamaşır makinesine; teldolaptan buzdolabına temizlik ve afiyet kültürü gelişmiştir Yemek kültürü et merkezli olup ot süt ekmek bal balık yumurta yoğurt esas besinlerdir
Hayvancılık beygir eşek sığır manda ayıdeve koyun keçi arı ördek tavuk yetiştirmeciliğindedir Tarım ürünleri arpa buğday pirinç pamuk kabak bakla nohut fasulye havuç lahana soğan sarımsak hıyar turp bamya patlıcan domates biber elma tütün nehir zeytin erik üzüm patates ayva armut kavun karpuz iğde nar kiraz vişne muz çilek fıstık gibi sebze ve meyvelerdir Dokumacılık ayakkabıcılık terzilik en yaygın zenaatlerdir Çarşı ve bedestenden marketlere süpermarketlere jurnal alışveriş kültürü gelişkindir Mahalle pazarları aralıksız işler
En çağdaş iletişim sistemleri kullanılmakta kara hava deniz ve demiryollarında modern araçlarla yolculuk edilmektedir Şehir Halkı içi raylı sistemler ve metro mevcuttur
Türkler Göktürk Uygur Araplar (millet)Arap Mani Brahmi Süryani Grek İbrani Kiril Latin alfabelerini kullandılar Türkiye''de 1928''den beri Latin alfabesi kullanılmaktadır Türk dili zengin bir sanat geleneğine sahiptir ancak son yüzyıldaki kültür değişmesiyle Batı dillerinin etkisi altındadır Küreselleşme dünya kültürlerine Amerikan kültürü''nü hayat tarzı olarak en küçük köylere kadar benimsetmekte ulusal kültür unsurları tanıdık olmayan kültürüyle ikilik içinde yaşamaktadır Türk dilinin varlıklı atasözleri ve deyimleri zeka dublaj diline feda edilmektedir
Mimaride dini yapılar anıtsaldır Yakınçağa kadar esas üslup Koca Sinan''da belirginleşmiştir Resimde ve heykelde din kültürünün etkisiyle gelişme olmamıştır fakat minyatür ve dekor sanatlarında olmuştur Türk sanatı çini hat ebru ve seramikte tezhip ve halıcılıkta gelişmiştir
Müzik gerek sivil lüzum askeri müzikte sanat müziğinden hafif müziğe evrilir Dini müzik Türk müziğinin kayda değer unsurudur ahali alışılmış ve arabesk özelliktedir Türk sanat müziği çağdaş bir sesle hafif müzik klasik ve pop müzikle gelişmektedir
Türk edebiyatı şiir hikâye roman test mizah eleştiri dallarında eski ve yeni formatlarda dünya dillerine çevrilen eserler üretmektedir Sözlü edebiyat geleneği dini edebiyat formunda yaygındır ve en meşhuru kandillerde okunan mevliddir Millet edebiyatında dünya kültürüne Nasreddin Hoca tanıtılmış ırk danslarıyla ve seyirlik sanatlarla tarihi kültür yapıları yaşatılmıştır
Türk ahlakı yiğitlik mertlik üzerine kuruludur Yüksek Dağ ve gazilikten yüksek karakterli ve iyi niyetli korkusuz inanç ve irfanlı milliyetperver yargı ve iffete düşkün karakterleri Kutadgubilig''den beri sayılan özelliklerdir
Şeriat hukukundan laik Medeni Hukuk''a geçen Türklerin toplum yaşamı Batı medeniyeti çerçevesinde anayasal hukuku benimser Kamu hukuku ve özel hukuk jurnal yaşam kültürünü Batı ile paralel bir düzeye getirmiştir bununla birlikte özel hukuk alanında töre ve örf hukuku geçerli olabilmektedir Hukuk sistemi evrensel hukuk kurallarıyla uyumludur ve AB''ye girildiğinde AB hukuku geçerli olacaktır Günlük hukuk kültüründe adalet mekanizması ağır işlemektedir Akıl özgürlüğüne engel yasalar bulunmaktadır
Türk siyasi kültürü; beylik hakanlık sultanlık ve tek partili cumhuriyetten demokratik laik fazla partili cumhuriyete içten gelişmiştir Osmanlı merkezi siyasi yapısı ve bürokratik düzen öğelerinin etkileri cumhuriyette görülmesine rağmen Batı tarzı demokratik rejim yerleşmektedir Sivil toplum güçlenmektedir Siyasi kültür askeri müdahalelerle birlikte gelişmektedir Bunun temeli Türk kültüründe ordu halk kavramıdır ve askeri darbelerden sonra otoriterlikten demokratik düzene geçiş sağlanmaktadır Siyasi kültürün zayıf yönleri vesayetçilik ve hoşgörüsüzlüktür Askerlik bir kültür unsuru olarak Türk kültüründe manâlı bir işleve sahiptir Askerlik yapmamış gençlere kız verilmemesi hâlâ yaygın bir adettir Irksa ve dini milliyetçilikler partizanlık siyasi kültürde olumsuz ve acı olaylara yol açmışlardır Halkın devlete bakışı Devlet Baba kavramıyla hâlâ yaygındır Cumhuriyetin ilk yıllarındaki otoriteryenlik yerini liberal demokrasiye terk etmektedir
Türk spor tarihi Yaşar Doğu Tanju Çolak Cemal Kamacı gibi milli şahsiyetlerle ifade edilmesine karşın toplumda spor yapma yaygınlığı ve spora ayrılan bütçe fazla geridir En kabul görebilen spor futboldur Geleneksel yağlı güreş ata sporu olarak sürerken avcılık binicilik kılıç okçuluk cirit atletizm halter de Dünya ve Olimpiyat dallarında milletlerarası başarı gösterilmektedir
Türk mutfağı Osmanlı''nın mutfağını miras almaktadır Osmanlı muftağı da Türk Arap Yunan ve Pers mutfaklarının birleşimi ve saflaştırılması olarak tanımlanabilirTürk mutfağı ayrıca Batı Avrupa mutfağından olduğu değin bu mutfaklardan ve öteki komşu mutfaklardan etkilendi Osmanlılar Orta Asya''dan Yoğurt gibi geleneksel Türki unsurları kendi ülkelerindeki farklı alanlara yönlendirilmiş yemek yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler Osmanlı İmparatorluğu fiilen heybetli bir teknik nitelik dizisi yarattı Bu durum Osmanlı İmparatorluğu''nun Osmanlı yemeklerinden minik parçalar ve örnekler içerdiği dağıtılmış bölgelerinde gözlemlenebilir
Tamamı alındığında Türk mutfağı homojen değildir Bir taraftan müşterek Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken keza bölgeye özgü yemekler de vardır Karadeniz bölgesinin mutfağı (Türkiye''nin kuzeyi) mısır ve hamsi balığına dayanır GüneydoğuUrfa Gaziantep ve Adana kebapları mezeleri ve hamurişine dayalı tatlıları;baklava kadayıf ve künefe ile Özellikle Türkiye''nin batı kısmında zeytin ağacı bolbol yetiştirilir Zeytin yağı yağlar içinde pişirme işlerinde en fazla kullanılandırEge Bölgesi Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi sebzeler otlar ve balık zenginliği açısından Akdeniz Bölgesi esas özelliklerini gösterir Orta Anadolu kendine özgü keşkek (kashkak) mantı (özellikle Kayseri) ve gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur *
Dedelerin adları genelde torunlara verilir Pekçok yörede her adın bir sıfatı vardır
Jurnal hayatta miladi takvim kullanılır Oysa kültürel yaşam İslam medeniyetiyle iç içeolduğundan hicri yıllık adları yaşatılır Recep Şaban Ramazan adları ayrıca isim olarak konur keza jurnal dini yaşayışta kullanılır
Türkler Avrasya denilen coğrafyaya yayılmışlardır ve Anadolu''ya göç etmişlerdir
Çadır yerleşiminden şehir yerleşimine geçen Türkler ahşap evlerden apartmanlara ve sitelere evrilen şehir kültürüne geçmişlerdir Konut dekorasyonunda kilimden halıya sedirden mobilyaya sandalyeden koltuğa tahta pencereden pimapen pencereye evrilen konut kültürü geniş aileden çekirdek aileye evrilmiştir Batılı giyim kuşam yaygın olmasına karşın eski giyim kültürü devam etmektedir Ocak ve mangal düzeninden kalorifer ve doğalgaz düzenine geçen ısıtma sistemi; eşek ve attan arabaya; siniden masaya; şerbetten meyva suyuna; bozadan kolaya; hamamdan saunaya; akarsu kenarı yıkamadan çamaşır makinesine; teldolaptan buzdolabına temizlik ve afiyet kültürü gelişmiştir Yemek kültürü et merkezli olup ot süt ekmek bal balık yumurta yoğurt esas besinlerdir
Hayvancılık beygir eşek sığır manda ayıdeve koyun keçi arı ördek tavuk yetiştirmeciliğindedir Tarım ürünleri arpa buğday pirinç pamuk kabak bakla nohut fasulye havuç lahana soğan sarımsak hıyar turp bamya patlıcan domates biber elma tütün nehir zeytin erik üzüm patates ayva armut kavun karpuz iğde nar kiraz vişne muz çilek fıstık gibi sebze ve meyvelerdir Dokumacılık ayakkabıcılık terzilik en yaygın zenaatlerdir Çarşı ve bedestenden marketlere süpermarketlere jurnal alışveriş kültürü gelişkindir Mahalle pazarları aralıksız işler
En çağdaş iletişim sistemleri kullanılmakta kara hava deniz ve demiryollarında modern araçlarla yolculuk edilmektedir Şehir Halkı içi raylı sistemler ve metro mevcuttur
Türkler Göktürk Uygur Araplar (millet)Arap Mani Brahmi Süryani Grek İbrani Kiril Latin alfabelerini kullandılar Türkiye''de 1928''den beri Latin alfabesi kullanılmaktadır Türk dili zengin bir sanat geleneğine sahiptir ancak son yüzyıldaki kültür değişmesiyle Batı dillerinin etkisi altındadır Küreselleşme dünya kültürlerine Amerikan kültürü''nü hayat tarzı olarak en küçük köylere kadar benimsetmekte ulusal kültür unsurları tanıdık olmayan kültürüyle ikilik içinde yaşamaktadır Türk dilinin varlıklı atasözleri ve deyimleri zeka dublaj diline feda edilmektedir
Mimaride dini yapılar anıtsaldır Yakınçağa kadar esas üslup Koca Sinan''da belirginleşmiştir Resimde ve heykelde din kültürünün etkisiyle gelişme olmamıştır fakat minyatür ve dekor sanatlarında olmuştur Türk sanatı çini hat ebru ve seramikte tezhip ve halıcılıkta gelişmiştir
Müzik gerek sivil lüzum askeri müzikte sanat müziğinden hafif müziğe evrilir Dini müzik Türk müziğinin kayda değer unsurudur ahali alışılmış ve arabesk özelliktedir Türk sanat müziği çağdaş bir sesle hafif müzik klasik ve pop müzikle gelişmektedir
Türk edebiyatı şiir hikâye roman test mizah eleştiri dallarında eski ve yeni formatlarda dünya dillerine çevrilen eserler üretmektedir Sözlü edebiyat geleneği dini edebiyat formunda yaygındır ve en meşhuru kandillerde okunan mevliddir Millet edebiyatında dünya kültürüne Nasreddin Hoca tanıtılmış ırk danslarıyla ve seyirlik sanatlarla tarihi kültür yapıları yaşatılmıştır
Türk ahlakı yiğitlik mertlik üzerine kuruludur Yüksek Dağ ve gazilikten yüksek karakterli ve iyi niyetli korkusuz inanç ve irfanlı milliyetperver yargı ve iffete düşkün karakterleri Kutadgubilig''den beri sayılan özelliklerdir
Şeriat hukukundan laik Medeni Hukuk''a geçen Türklerin toplum yaşamı Batı medeniyeti çerçevesinde anayasal hukuku benimser Kamu hukuku ve özel hukuk jurnal yaşam kültürünü Batı ile paralel bir düzeye getirmiştir bununla birlikte özel hukuk alanında töre ve örf hukuku geçerli olabilmektedir Hukuk sistemi evrensel hukuk kurallarıyla uyumludur ve AB''ye girildiğinde AB hukuku geçerli olacaktır Günlük hukuk kültüründe adalet mekanizması ağır işlemektedir Akıl özgürlüğüne engel yasalar bulunmaktadır
Türk siyasi kültürü; beylik hakanlık sultanlık ve tek partili cumhuriyetten demokratik laik fazla partili cumhuriyete içten gelişmiştir Osmanlı merkezi siyasi yapısı ve bürokratik düzen öğelerinin etkileri cumhuriyette görülmesine rağmen Batı tarzı demokratik rejim yerleşmektedir Sivil toplum güçlenmektedir Siyasi kültür askeri müdahalelerle birlikte gelişmektedir Bunun temeli Türk kültüründe ordu halk kavramıdır ve askeri darbelerden sonra otoriterlikten demokratik düzene geçiş sağlanmaktadır Siyasi kültürün zayıf yönleri vesayetçilik ve hoşgörüsüzlüktür Askerlik bir kültür unsuru olarak Türk kültüründe manâlı bir işleve sahiptir Askerlik yapmamış gençlere kız verilmemesi hâlâ yaygın bir adettir Irksa ve dini milliyetçilikler partizanlık siyasi kültürde olumsuz ve acı olaylara yol açmışlardır Halkın devlete bakışı Devlet Baba kavramıyla hâlâ yaygındır Cumhuriyetin ilk yıllarındaki otoriteryenlik yerini liberal demokrasiye terk etmektedir
Türk spor tarihi Yaşar Doğu Tanju Çolak Cemal Kamacı gibi milli şahsiyetlerle ifade edilmesine karşın toplumda spor yapma yaygınlığı ve spora ayrılan bütçe fazla geridir En kabul görebilen spor futboldur Geleneksel yağlı güreş ata sporu olarak sürerken avcılık binicilik kılıç okçuluk cirit atletizm halter de Dünya ve Olimpiyat dallarında milletlerarası başarı gösterilmektedir
Türk mutfağı Osmanlı''nın mutfağını miras almaktadır Osmanlı muftağı da Türk Arap Yunan ve Pers mutfaklarının birleşimi ve saflaştırılması olarak tanımlanabilirTürk mutfağı ayrıca Batı Avrupa mutfağından olduğu değin bu mutfaklardan ve öteki komşu mutfaklardan etkilendi Osmanlılar Orta Asya''dan Yoğurt gibi geleneksel Türki unsurları kendi ülkelerindeki farklı alanlara yönlendirilmiş yemek yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler Osmanlı İmparatorluğu fiilen heybetli bir teknik nitelik dizisi yarattı Bu durum Osmanlı İmparatorluğu''nun Osmanlı yemeklerinden minik parçalar ve örnekler içerdiği dağıtılmış bölgelerinde gözlemlenebilir
Tamamı alındığında Türk mutfağı homojen değildir Bir taraftan müşterek Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken keza bölgeye özgü yemekler de vardır Karadeniz bölgesinin mutfağı (Türkiye''nin kuzeyi) mısır ve hamsi balığına dayanır GüneydoğuUrfa Gaziantep ve Adana kebapları mezeleri ve hamurişine dayalı tatlıları;baklava kadayıf ve künefe ile Özellikle Türkiye''nin batı kısmında zeytin ağacı bolbol yetiştirilir Zeytin yağı yağlar içinde pişirme işlerinde en fazla kullanılandırEge Bölgesi Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi sebzeler otlar ve balık zenginliği açısından Akdeniz Bölgesi esas özelliklerini gösterir Orta Anadolu kendine özgü keşkek (kashkak) mantı (özellikle Kayseri) ve gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur *