Diyabet ve Egzersiz
- Fizikî olarak etkin olan topluluklarda diyabet gelişme mümkünlüğü daha düşüktür.
- Orta yahut velev düşük kademede nizamlı fizikî egzersiz diyabet görülme riskini ve insüline direnci azaltmaktadır.
- Egzersizin bu yararları kişinin yaşından, cinsiyetinden ve vücut yağ seviyesinden bağımsızdır.
- Bu nedenlerle, mütehassıslar Tip II diyabetli insanlara sistemli egzersiz yapmalarını önermektedir.
- Kan glikoz seviyesini düşürür.
- İnsülin yahut oral antidiyabetik ilaçlarla tedaviye karşılığı düzgünleştirir.
- Çalışan kaslara glikoz girişini arttırır.
- Kan yağ seviyesini düzeltir.
- Şişman diyabetiklerde vücut yağ ölçüsünün azaltılmasına yardımcı olur.
- Hipertansif diyabetiklerde kan basıncını düşürür.
- Kalp-damar illeti riskini azaltır.
- Kişinin kendini yeterli hissetmesini sağlar, hayat kalitesini arttırır.
- Bu hastalarda öncelikle tabip tarafından kalp marazları açısından risk olup olmadığı belirlenir.
- Gerekirse hastaya şikayetlerinin sonunu, yorgunluk kademesini ve optimum egzersiz kalp atım suratını belirlemek için bir egzersiztesti uygulanır. Test sonucunda egzersiz reçetesi oluşturulur.
- Programın başlangıcında, hastaya yapacağı egzersiz ile ilgili inanç vermek ve kendisine münasip şiddette, müddette ve sıklıkta bir egzersiz programı ayarlamak değerlidir.
- Kan glikoz seviyesinin denetim edilemediği hastalar
- Denetim edilemeyen göz komplikasyonu olanlar
- Denetim edilemeyen damar komplikasyonu olanlar
- Önemli had sistemi komplikasyonu olanlar
- Önemli böbrek komplikasyonu olanlar
- Enfeksiyonu ya da ateşi olanlar
ŞEKERHASTASIYSAMEGZERSİZ ÖNCESİNELEREDİKKATETMELİYİM?
- Yemeğinizi egzersizden 1-3 saat evvel yiyiniz
- İnsülin kullanıyorsanız hekiminize insulinin kan seviyesinin ne vakit en yüksek pahaya ulaştığını sorunuz. Bu sırada egzersizden kaçınınız.
- İnsülin enjeksiyonu alıyorsanız enjekte ettiğiniz vücut kısmını (kol, bacak) egzersizde kullanmayınız.
- Kan şekerinizi 250 mg/dl üzerinde ölçtüyseniz egzersizi geciktiriniz. Yüksek kan şekeri belirtileri → Görme bozuklukları, sık idrara çıkma, susama
- Kan şekeriniz 100 mg/dl altına indiyse az ölçü size önerilen karbonhidratlardan alınız(20-30 mg/30 dak egzersiz için). Düşük kan şekeri belirtileri → Terleme, baş dönmesi, çarpıntı, halsizlik
- Gece geç vakitte egzersizden kaçınınız, ayağınızı rahat ettiren ayakkabıları tercih ediniz.
- Sistemli egzersiz yapmaya başladıktan sonra hekiminize kullandığınız ilaç dozu ile ilgili danışınız
- Tartı egzersizleri yapıyorsanız az tartı kaldırmayı ve tekrar sayısını arttırmayı tercih ediniz. Nefes tutmayınız, ıkınmayınız.
- Egzersiz sonrası kan şekerinizi ölçünüz, karbonhidrat içeren besinlerden atıştırabilirsiniz
- Egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında likit almayı ihmal etmeyiniz.
- Sıcakta egzersizden kaçınınız, tek başına egzersiz yapmayı tercih etmeyiniz
- Nezle yahut grip üzere hastalık durumlarında en az 2 gün yahut güzelleşinceye kadar egzersizden kaçınınız
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.