Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, yaptığı konuşmada teknolojinin yeni meslekleri ortaya çıkaracağını ve bu doğrultuda evlatların geleceğe hazırlanması gerektiğini belirtti. Başta meslek liseleri olmak üzere liselerde eğitim veren bilişim muallimlerinin desteklendiği programda Microsoft Türkiye, “yazılım geliştirmenin temelleri” eğitimi sunuyor.
Dijital yetenek açığını hocalar kapatacak
Teknolojinin dönüştürücü gücünden destek alarak eğitim teşebbüslerine destek olan Microsoft Türkiye, Ulusal Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Yazılım Geliştirme Bilirkişiliği Mesleksel Gelişim Programına tam destek veriyor. Programın tanıtımı Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, TBV Umumi Sekreteri Çağdaş Ergin, MEB Hoca Yetiştirme Umumî Yöneticisi Adnan Boyacı, Microsoft Türkiye Umum Yöneticisi Murat Kansu ve Eczacıbaşı Holding Idare Şurası Yönetici Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı iştirakiyle Ankara’da gerçekleştirildi. Lise ve meslek liselerinde bilişim eğitimi veren muallimlerin teknolojik yetkinliğini artırmayı hedefleyen teşebbüsün Türkiye’yi dijital yetenekler konusunda güçlendirmesi hedefleniyor. Program dâhilinde Microsoft Türkiye, bilişim hocalara “yazılım geliştirmenin temelleri” eğitimi sunuyor. Şu ana dek 1000 bilişim muallimine verilen eğitimler sayesinde 10.000’den çokça mektepliye ulaşıldı. Program bir yıl boyunca devam edecek ve 50.000 lise talebesinin bu eğitime ulaşması sağlanacaktır.
“Öğretmenlerin fırsat ve imkânlarını artırmak istiyoruz”
Tanıtım içtimasında Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, teknolojinin yeni meslekleri ortaya çıkaracağını ve bu doğrultuda evlatların geleceğe hazırlanması gerektiğini belirterek teknolojik dönüşümün en büyük etkiyi eğitim ortamında yaptığına dikkat çekti. Safran kelamlarına şöyle devam etti: “Bugünün evlatları 20 yıl sonra ‘Bizi neye nazaran nasıl yetiştirdiniz’ diye soracak. Teknolojinin yeni bir ortamı, yeni meslekleri ortaya çıkaracağını görerek, evlatları geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Teknolojik dönüşüm en büyük etkiyi eğitim meydanında yaptı ve eğitimi dönüştürmek gerekiyor. Eğitimi dönüştürmek için de zihniyeti dönüştürmek gerekiyor. Muallimlerin teknolojiyi öğrenmesi halinde, bu haber evlatlara da ulaşacak. Biz de hizmet içi eğitimlerle muallimleri geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bugün tanıtımını yaptığımız programla hocalara Microsoft tarafından eğitim verilecek. Bu programla muallimlerin fırsat ve imkânlarını artırmak istiyoruz. Programla muallimlerin memleketler arası sertifikalar alacağını ve bu sayede de talebelere yeni kapılar açılacak.”
“Güncel eğitim için hocaları teknolojiyle donatmak gerekiyor”
Microsoft Türkiye Umumî Yöneticisi Murat Kansu, hususla ilgili olarak, “Teknoloji geliştikçe meslekler değişiyor, bir yandan işsizlik orantımız artarken bir yandan da patronlar dijital yerkürenin gerektirdiği yeteneklere sahip çalışanlar bulmakta zorlanıyor. Microsoft Türkiye olarak, teknolojinin dönüştürücü gücüne her devir inanıyoruz ve bu istikametteki teşebbüslere destek oluyoruz. Gençlerimizi geleceğe hazırlamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki, bilişim hocalarımızı daha düzgün donatırsak gençlerimiz daha kapsamlı ve yeni bir eğitim alabilir. Bu nedenle bugün duyurusunu yaptığımız, bilişim hocalarımızı eğitmek konusunda destek verdiğimiz bu teşebbüsü çok önemsiyor, bu adımla tüm kurumlara ilham vermek istiyoruz. Microsoft olarak, mekteplileri ve hocaları geleceğe hazırlayan girişimlerin her vakit destekçisi olacağız” dedi.
Microsoft Türkiye Kamu Dalı ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Umum Yönetici Yardımcısı Dr. R. Fazilet Erkul ise yeni yüzyılda global seviyede tüm ekonomiler için en değerli anaparanın çağın becerilerine vakıf, teknolojiyle içi içe, yaratıcı düşünebilen, insan odaklı, tahlil odaklı düşünebilen nitelikli iş gücü olduğunun altını çizdi. Erkul laflarını şöyle sürdürdü: “Sürdürülebilir kalkınma için ithal etmemizin mümkün olmadığı nitelikli iş gücünü kendimiz yetiştirmemiz gerekiyor. Bu bağlamda yürüttüğümüz ‘Geleceğini Yetiştir’ programıyla, hocalarımızın çağdaş ve teknoloji destekli eğitim alacak. Bu teşebbüsle hocalarımızın geleceğin iş yerküresine ve yeni mesleklere hazır gençler yetiştirmesi için daha kapsamlı ve daha aktüel bir bilgisayar yetkinliğine sahip olacağına inanıyoruz.”