Kimi peynir çeşitleri
Camembert, Brie ya da chevre (Keçi sütüyle üretilmiş bir peynir türü) ve rokfor peynirlerinde, pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken tevellüt, düşük ve tevellüt kusurlarına yol açan bir bakteri olan listeria bulunur. Pastörize sütten yapılmış her çeşit beyaz peynir, kaşar peyniri ya da sair tıp peynirler rahatlıkla yenebilir.
Çiğ ya da az pişmiş yumurtalar
Çiğ yumurta ve çiğ ya da az pişmiş yumurta içeren yemekler zehirlenmeye sebep olacak salmonella bakterisini içerir. Bu nedenle gebelik devrinde,mayonez üzere çiğ yumurta içeren besinleri tüketmemeye itina göstermelisiniz.
Çiğ ya da az pişmiş et
Bilhassa kümes hayvanlarının etlerini tüketirken düzgün pişmiş olması çok değerlidir. Salam,sucuk,sosis üzere işlenmiş et eserlerinin tüketimi gebelik devri önerilmez. Bilhassa çiğ ette bulunan toksoplazma isimli bakteri,düşüğe ve veladet kusurlarına neden olabilir. Ayrıyeten çiğ ete dokunduktan sonra kesinlikle ellerinizi yıkayın, buzluktan çıkan etleri, uygunca çözülmeden pişirmeyin. Çiğ yiyecekler, zehirleyici olabilir bu yüzden yenmeye hazır yiyeceklerden her hengam farklı tutulmaları gerekir.
A vitamini içeren destek eserleri
Gebelik sürecinde ehliyetli ve istikrarlı beslendiğiniz takdirde tablet olarak vitamin kullanmanıza gerek kalmayabilir. Şayet gebelik öncesi beslenmenizin ehliyetsiz olduğunu ve vitamin takviyesi almayı düşünüyorsanız kesinlikle hekiminize müracaatınız. Zira A vitamini ve D vitamininin ziyadesi toksik tesire sebep olmaktadır.
Kimi balık çeşitleri
Hamilelik müddetince balık tiplerinin kimilerini çok sık yememeniz, kimilerini ise hiç yememeniz gereklidir. İçindeki civadan nedeniyle ton balığını haftada 140 gr dan çokça tüketmemeniz gerekir. Zira civanın çokça tüketilmesi, bebeğin had sistemi gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıyeten civa içeriği yüksek olan ve besin zehirlenmelerine neden olan campylobacter ve listeria üzere bakterileri barındıran kalamar,karides,midye üzere balıklar ve sushi üzere çiğ olarak tüketilen balıklardan da uzak durulması gerekir.
Bitki çayları
Bitki çayları: Münhasıran papatya,adaçayı üzere alerjenik özelliği yüksek olan bitki çaylarının tüketimi bebeğin gelişimini olumsuz cihette etkilemektedir. Bu nedenle Hekiminiz ve diyetisyeninize müracaattan tüketilmesi önerilmemektedir.
Hazır azıklar
Ek unsurları içeren azıklar, dondurulmuş yiyecekler ve açıkta satılan eserlerin tüketilmesi sakıncalıdır.
Tuz
Vücutta ölçüsüz tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görmesine neden olabilir.
Maydanoz
Ziyade maydanoz tüketimi erken doğuma ve düşük riskine sebep olabilir.
Alkol ve kafein
Gebeliği sırasında alkol kullanan anaların bebeklerinindoğum yükü öteki bebeklere nazaran daha düşüktür. Başkaca küçük baş, kalp bozuklukları ve göz kapağı anomalileri üzere çeşitli kusurlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum Fetal Alkol Sendromu olarak isimlendirilir. Bu evlatların birçoklarında büyüdükçe zeka geriliği ortaya çıkma ihtimali epeyce yüksektir.
Günlük yaşantınızda kafein içeren besinleri olabildiğince az kullanmaya ihtimam gösterin. Kafein; kahve, çay,kola, çikolata, birtakım alkolsüz içecekler ve güç içeceklerinde bulunur.
Kafein içeceklerle alındığında süratle vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşmaktadır. Günde 300 mg.’dan çokça kafein almamanız gerekir. Haddinden fazla kafein alımı, bebeklerin veladet tartılarının az olmasına,gelişim geriliğine ve velev düşüğe neden olur.Ayrıca çokça ölçüde alınan kafein demir emilimini engelleyerek validenin ve bebeğin demir eksikliği yaşamasına neden olur.
Aşağıdakilerin her biri yaklaşık 300 mg. kafein içermektedir.
• 3 fincan hazır kahve
• 3 fincan çekilmiş kahve
• 6 fincan çay
• 8 kutu kola
• 4 kutu kuvvet içeceği
• 8 modül sade çikolata barı
Sütlü çikolatadaki kafein ölçüsü, sade çikolatadakinin yarısı kadardır.
Birtakım soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında da kafein bulunur. Bu nedenle gebelik müddetince mümkün olduğu kadar az ilaç kullanmaya ihtimam gösterin. Çok acil durumlarda kesinlikle hekiminize danışın.