Uyarı Çekilen Bir Meyve: Hurma hamilelikte meyve yemek yemek kan yapan meyveler günde kaç hurma yemeli süt yapan meyveler hurma meyvesi 1548821732 1548821732 dikkatcekilenbirmeyvehurma5c5124ea712e4dikkatcekilenbirmeyvehurma5c5124ea712e4 http:wwwalternatiftipnetsayfalarhurma1 Familyası: Palmiyegillerden, Palmengewaeche, Aracaceae (Palmae) Drugları: Hurma meyvesi: Dactiyli fructus Hurma ağacının meyvesi özet olarak hurma diye anılır Salatalara katılır, yemeği yapılır ya da sade olarak yenir Bitkibilimsel: Hurmanın vatanı mezopotamya olup önce Arap yarımadası, kuzey Afrika, Türkiyenin batı ve Akdeniz bölgesi, Pakistan, Hindistanın batısı ve en son Abd?ye kadar yayalmıştır Hurma 1030 metre boyunda cisim bambaşka şekillerdedir, zira daha aşağı kısımlar silindir biçiminde üste doğru ise eski yapraklarının kalıntıları bulunur Yaprakları 1,52,5 metre boyunda uzun saplı, bağlı yaprakları akışkan sıra ile sağlı ve sollu oarak dizilmiştir ve bunlar ince uzun bir mızrak şeklinde vede yeşil renklidir Çiçekleri 0,51,2 metre uzunluğunda bir sap üzerinde topluca bulunur ve bunlar erkek ve kadınsı çiçekler olmak ikiye ayrılır Kadınsı çiçekleri sarı renkli ve renkli ve herbirinin içinde 6 adet dölenme tozluğu bulunur Meyveleri etli tatlı, yağlı, şekerli 1015 ağırlığında ortasında esmer ya da kahverengimsi taş gibi sert bir çekirdeği vardır Hasat zamanı: Sonbaharda olğunlaşan meyveleri uzun dalıyla kesilerek ağaçtan indirilir ve güneş gören bir yerde kurutulur KURAN'DA DIKKAT ÇEKİLEN BİR MEYVE:HURMA VE FAYDALARI Hurma, Allah'ın Kuran'da o kadar çok ayetle haber verdiği, cennet nimetleri arasında özgünhurma( Rahman Suresi, 68) ifadesiyle nitelendirdiği bir meyvedir Allah'ın Kuran'da bildirdiği bu meyve incelendiğinde, o kadar çok manâlı özelliği olduğu ortaya çıkmaktadır Aşina en eski bitki çeşitlerinden biri olan hurma, günümüzde lezzetinin yanı sıra besleyici özelliği nedeniyle de tercih edilen bir besindir Her geçen gün keşfedilen faydaları hurmayı, keza yiyecek ayrıca de ilaç olarak kullanılan bir gıda haline getirmiştir Hurmanın sahip olduğu bu özelliklere Meryem Suresi'nde dikkat çekilmiştir Allah'ın, Hz Meryem'e hurma yemesinibildirmesinin öyle fazla hikmeti vardır Allah'ın Hz Meryem'in doğumunu kolaylaştırmak için sunduğu nimetlerden biri olan hurmanın, bilhassa hamile ve doğum yapan kadınlar için önemi ve faydaları, bugün bilimsel olarak da bilinmektedir Hurma içerdiği %6065 oran ile en çok şeker içeren meyvelerden biridir Doktorlar, gebe kadınlara doğum yaptıkları gün meyve şekeri taşıyan yiyecekler verilmesi gerektiğini belirtmektedirler Bunun amacı, annenin çelimsiz düşen vücuduna enerji ve canlılık kazandırmak, bununla beraber da yeni doğan bebeğe gerekli olan sütün oluşabilmesi için, süt hormonlarını harekete geçirmek ve anne sütünü çoğaltmaktır Ayrıca doğum sırasında meydana gelen kan kaybı, ceset şekerinin düşmesine sebep olur Hurma vücuda bitmiş şeker girişinin sağlanması açısından önemlidir ve tansiyon düşmesini de engeller Kalori değerinin çok yüksek olması sebebiyle hastalıktan zayıf düşmüş veya halsiz olan kimseler için özellikle fazla faydalıdır (Harun Yahya, Kuran Mucizeleri) Bu bilgiler, Allah'ın Hz Meryem'e, hem kendisine enerji ve canlılık verecek ayrıca de bebeğin tek gıdası olan sütün meydana gelmesini sağlayacak hurmadan yemesini bildirmesindeki hikmetleri ortaya koymaktadır 1548821732 1548821732 dikkatcekilenbirmeyvehurma5c5124eaefffedikkatcekilenbirmeyvehurma5c5124eaefffe dikkatcekilenbirmeyvehurma5c5124eaefffe Mesela hurma insan vücudunun sağlıklı ve kuvvetli kalabilmesi için yaşamsal ağırlık taşıyan 10'dan pozitif element içermektedir böylece günümüzde bilim adamları, insanın yalnızca hurma ve suyla yıllardan beri yaşayabileceğini belirtmektedirler Bu konuda meşhur uzmanlardan biri olan V H W Dowson ise, bir hurma ve bir kadeh sütün bir insanın jurnal besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söylemektedir Hurmada yer alan oksitosin maddesi de, çağdaş tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılmaktadır Oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle öyle fazla kaynakta rapid birthyani süratli doğumifadesiyle tanımlanmaktadır Doğum sonrasında ise anne sütünü artırıcı etkisiyle bilinmektedir Oksitosin esasen beyinde salgılanan doğum sancılarını başlatan bir hormondur Doğum öncesi vücudun bütün hazırlıkları bu hormon bir uçtan bir uca başlar Hormonun etkisi başlıca rahmini oluşturan kaslarda ve anne sütünün salgılanmasını karşılayan kas yapısındaki hücrelerde görülür Doğum esnasında başlıca rahminin etkili olarak kasılması doğumun gerçekleşebilmesi için son derece önemlidir Oksitosin de, rahmi oluşturan kasların fazla dinç bir şekilde kasılmasını sağlar Keza oksitosin yeni doğmuş olan bebeğin beslenmesi için anne sütünün salgılanmasını başlatır Hurmanın tek başına bu özelliği oksitosin içermesi bile Kuran'ın Allah'ın vahyi olduğunun kayda değer delillerinden biridir Hurmanın tıbbi olarak faydalarının tespit edilmesi fakat yakın tarihlerde muhtemel olmuştur Halbuki Kuran'da 1400 sene evvel Allah'ın Hz Meryem'e gebelik döneminde hurma ile beslenmesini vahyettiği bildirilmektedir Ayrıca hurmada insan vücuduna oldukça çok hareket ve ısı enerjisi kazandıran, vücutta parçalanıp kullanılması kolay olan bir şeker türü bulunmaktadır Dahası bu şeker kan şekerini çabucak yükselten glikoz yok, meyve şekeri fruktozdur Özellikle şeker hastalarında kan şekerinin çabucak yükselmesi, öyle çok organı negatif olarak etkiler, fakat en çok hasar gören organ ve sistemler göz, böbrekler, yürekdamar sistemi ve sinir sistemidir Gözde görme kaybına kadar varan rahatsızlıklar, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi o kadar çok önemli hastalığın en kayda değer nedenlerinden biri kan şekeri yüksekliğidir Hurma içerik olarak fazla çeşitli vitamin ve minerale sahiptir Lif, yağ ve proteinler açısından da çok zengindir Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır Hurma keza A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir Hurmada yer alan vitamin ve minerallerin, normal insan vücudunda ve gebelik zamanlarındaki faydalarından bazılarını ise şöyle sıralayabiliriz: Hurmanın besleyici oranının gücü, içerdiği yerinde mineral dengesinden kaynaklanmaktadır Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun inşa taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde kayda değer görevler üstlenen bir vitamindir Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı keskin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar Folik asit seviyesi beceriksiz olduğunda yapı olarak normalden büyük, oysa işlevleri düşük alyuvar hücreleri meydana kazanç ve kansızlık belirtileri ortaya çıkar Bilhassa hücreli bölünmesinde ve hücrenin genetik yapısının oluşmasında kayda değer rol oynayan folik asit, gebelik sırasında gereksinimi iki katına meydana çıkan tek maddedir Hurma da, folik asit açısından fazla zengin bir besin türüdür öte yandan hamilelikte meydana gelen uzun süreli bulantı ve bedensel tepkimeler nedeniyle potasyum eksikliği açığa çıkar ve bu durumda da potasyum takviyesi yapılması gerekir Hurmada bol miktarda yer alan potasyum bu açıdan büyük tartı taşıdığı gibi, vücuttaki su dengesinin korunmasında da son derece etkilidir Keza potasyum beyne oksijen gitmesine de yardımcı olarak berrak düşünebilmeyi sağlar bununla birlikte vücut sıvıları için uygun bazik özelliği sağlar Zehirli vücut atıklarını dışarı atması için böbrekleri uyarır Yüksek kan basıncını düşürmeye yardım eder ve dinç cilt oluşumunu sağlar , 1548821732 1548821732 dikkatcekilenbirmeyvehurma5c5124eb000a3dikkatcekilenbirmeyvehurma5c5124eb000a3 dikkatcekilenbirmeyvehurma5c5124eb000a3 id Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok manâlı elementlerdir Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına aleyhinde bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına takviye eder Bilim adamları hurmanın gerginlik ve gerginliği giderici etkisine de dikkat çekmektedirler Berkeley Üniversitesi uzmanlarının yaptığı incelemeler, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin ve kasların çalışmasında önemli rol oynayan magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu ortaya koymuştur Hurma keza içerdiği magnezyum ile, böbrekler için de son derece önemlidir Bir insan günde 23 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilir İçerdiği B1 vitamini ile sinir sisteminin dinç olmasını kolaylaştırır Vücuttaki karbonhidratların enerjiye çevrilmesine, protein ve yağların vücudun öteki ihtiyaçları için kullanılmasına muavin olur B2vitaminiyle de, vücudun enerji sağlaması ve hücrelerin yenilenmesi için protein, karbonhidrat ve yağların yakılmasına yardımcı olur Hamilelikte A vitaminine olan gereksinim da artar Hurma, içindeki A vitamini doğruca, görme gücünü ve ceset direncini artırır, kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar Hurma, betakaroten açısından da son derece zengindir Betakarotenin hücrelere saldırgan molekülleri denetim altına alarak, kanseri önleyici özelliği vardır Keza diğer meyveler genelde protein açısından yetersizdir, oysa hurma protein de içermektedir Bu özelliği doğruca vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara aleyhinde korunmasını sağlar, hücreleri yeniler ve gövde sıvısını dengeler Mesela et de yardımsever bir gıdadır ancak bilhassa hamilelik döneminde taze bir meyve olan hurma dek fayda vermeyebilir Hatta böyle bir dönemde etin fazla tüketilmesi vücutta zehirlenmeye neden olabilir Hazmı basit olan, hafif sebze, meyve türü yiyeceklerin tercihi daha uygun bir seçimdir Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobin sentezini denetleme eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem içeren kandaki alyuvarlar dengesinin uygun ülkü gelmesini sağlar Bilindiği gibi alyuvarlar kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynarlar Çok fazla demir içermesi sebebiyle, bir insan günde 15 tane hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir ve demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan korunmuş olur kaynak:muhammedhasenoğlucom