Dikkat Yazılmış Var Aşağıdaki yazılar Ahmet Gülüm öğretmenin Uyarı Yazılı Varve Yine mi yazılı varadlı kitaplarından Hepsi gerçek sınavlardan ya da cevaplardan küskün Öğretim sistemimizin başarılı! yönünü ortaya koyuyor (gülüyoruz ağlanacak halimize) Kazasker nedir? Yolunmuş kaza kazasker denir CemalOrta2 Ölçek çeşitleri nelerdir? Tepe ölçeyi, kilo ölçeyi ve kesir ölçeyi AyşeOrtaokul2 Dunyamız nasıl oluşmuştur? Düunyamızı insanlar kurmuştur Dünyamız temiz sular, temiz hava ve temiz yolları yani temiz yollarla dünyamız güzel bir şekilde oluşur SedaOrtaokul2 Türkiye'nin özel konumunu açıklayınız Türkiye çok özel bir konuma sahiptir Özel bir konuma sahiptirden dolayı özel konum diğer kimseyi ilgilendirmez Ama etrafımızdaki devletler özel konumumuza karışıp dururlar Halbuki hiç karışmamalılar SelimOrtaokul2 Meridyen nedir? Örneğin kapının oraya gittiyimizde boyunuzu ölçebilirsiniz, buna boylam denir YavuzOrtaokul2 Bir şeklin düz bir şekilde yardım olmadan durmasıdır SerdarOrtaokul2 Karadeniz bölgesinin geçimini sağlama kaynakları nelerdir? Balıkçılık hamsi yani accık tarım, nataşa en çok geçimini sağlama kaynağı olanlarıdır HalilOrtaokul2 Karadeniz bölgesindeki tarımı anlatınız Karadeniz bölgesinde toprak çok verimlidir Burada en fazla hamsi yetiştirilir Hamsi önce ovalarda daha sonra yamaçlarda en sonunda dağlarda yetiştirilmistir Bu bölgemizde kışlar çok yağışlı olduğundan hamsiler serada yetiştirilir HaticeLise2 Dış ticaret açığı nedir? En dış ve en tanıdık olmayan, çok uzakta açıklara yapılan ticarete dış ticaret açığı diyoruz BilalOrtaokul2 Dışarı ihrac ettiğimiz mallar yolda hasara uğrarsa veya yerine ulaşamazsa buna dış ticaret açığı denir MahmutOrtaokul2 Fotosentez nedir? Ayın dünyaya yaklaşıp uzaklaşmasına fotosentez denir DavutLise1 Fotoğraflayıp sentezlemek olayına fotosentez denir OrçunLise1 Bitkilerin derin nefes alıp vermesine fotosentez denir Terliksi hayvan ne demektir? Terlik giymeden dolaşıp duran deyişik türdeki hayvanlara Terliksi hayvan denir SevdaLise1 Tanım ne demektir? Tarif,bir varlığa bir şeye özgü nitelikleri belirtilmesi niteliği biçim şeklindeki kelimeyi bildiren manâ tasvir MeryemLise2 Ovalar kaça ayrılır? Dörde ayrılır: Yeşil ova, kurak ova, ormanlık ova ve güllük gülüstanlık ova EsmaOrtaokul2 Ovalar dörde ayrılır Doğu, batı, kuzey, güney AliOrtaokul2 Çukur ova, düzlük ova ve yamuklu ova diye üçe ayrılır UfukOrtaokul2 Hangi durumlarda ara seçime gidilir? Meclis başkanlarının iflası durumunda ara seçime gidilir AyşeOrtaokul3 Meclisin tahsis ve yetkileri nelerdir? Mahkemelerce ölmesi kesinleşenlerin ölmesine izin saptamak OrhanOrtaokul3 Enlem nedir? Bir canlının boyunu posunu ölçmeye yarayan şey AliOrtaokul2 Ölçek çeşitleri nelerdir? 1 Terazi siklet ölçek 2 Yoksul ölçek 3 Zengin ölçek MelekOrta1 Ölçek nedir? Bir ilmi birim birimidir, ve ölçeğin tanımını yerine getirmek için ölçek gerekir ArifOrtaokul1 Doğu Anadolu'da sanayi neden gelişmemiştir? Doğu Anadolu çok dağlık mağlık bir yerdir Oralar dağlık mağlık olduğu için ulaşım oraya gidemiyor Ulaşım gitmeyince fabrika kurulamıyor Fabrika dağın tepesinde olmaz Dağı imha etmek gerekir Bu da para ister Ülkemiz fakir karşılayamaz Zaten dağı imha etmek için dinamit konulsa teroristler onları çalıp çırpıp götürür Bu yüzden oraya endüstri gitmemiş MustafaOrtaokul1 İstanbul'un önemi nedir? İstanbul manâlı bir şehirdir Toprağı altındandir Köyden göç edenler İstanbula meslek,aş bulmak için giderler Ve zengin olup köylerine geri dönerler Bağzıları konut parası için bağzıları ise başlık parası içinAma bunlar tümü eskidendi Şimdi bir tek ev parası ve çocukların okuma parası için geliyorlar Şimdiki zamanda başlık parası yoktur, kaçan kaçana,s even sevene Köyden İstanbula gelen hemşeriler çoktur Ayrıcana İstanbulda fazla fazla mahsul yetişir Bunların bazıları domates, salatalık, lahmacun, ve kıvırcık maruldur Istanbul ayrıca Asya ile Avrupa arasında bir yol geçen hanı köprüsü gibidir Her bir kimse bu köprüden geçer İstanbul manâlı olmasaydi nüfusu onbeş milyon olur muydu hiç? DeryaOrtaokul2 Ermeni(Doğu) sorununu açıklayınız Osmanlı Devleti aşağıda yaşayıp ekmek yiyen Ermeniler kendi kendilerini kışkırtmaları sonucu doğu anadoluda hoşnutsuzluklara başladılar Mustafa Atatürk paşa düşmanla başedebilmek için Kamil Karabekiri Ermeni üzerine doğrulttu Ermeni yenilip barış istedi Bu Vesile Ile en iyi sonuç osmanının oldu PinarOrtaokul3 Erzincan'daki depremzedeler için neler yapmalıyız? Oraya gidip, depremzedelere takviye etmeliyiz, hal hatırlarını sormalıyız Depremzedelerin sobalarını yakmalıyız, yorganlarını üstlerine örtmeliyiz Acıkanlara çorba filan içirmeliyiz MelekIlkokul5 Çevre kirliliği canlıları nasıl etkiler? Çevre kirliliğinden, dünyadaki insanlarin 10090'ni sakat 10010'u olmuş Çevre kirliliği insanlara sakıncalıdır MelekOrtaokul1 GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ Güneş ışınları değdiği yeri kurutur ve çöl haline getirir Güneşi çahmurla sıvarsak bu delilik olur Güneş balçıkla sıvanmaz diyorum Güneş bunca uzak dünyamızı etkiliyorsa dünyadan çahmur alıp sıvamaya gittiğimizde güneşe yetişmeden çahmur kuruyp toprak olur ve bizde ölürüz Eğer güneş çahmurla sıvansaydı çahmur kurur eski halini alırdı, yani kururdu diyorum SinanLise1 SAKLA SAMANI KAZANÇ ZAMANI Bir Arkadaşımız bir şey isterse vermeyiz, ama bir kalem ya da silgi isteriz O da bize vermez Komşunun oğlu ya da kızını okula savacak kitabı yoksa komşununda varsa vermeli, zamanı gelince o da ona verir Türkiye Irak'a ödünç silah vermezse Türkiye'de bir savaşa girdiğinde Irak'ın aklına şıpadanak gelir ve Türkiyeye yardım eder Mesela Spor kulüpleri Trabzonspor Fenerden ödünç para vermesi lazım, vermese bile Fenerin Trabzonspora işi düşer Zamanı geldiğinde Trabzonda Fenere vermez Büyük Türk gençleri birbirine bir konut kiralar, zamanı gelince o evi veren büyük Türk gencinin alın terini, emeğini eline koymalıdır Bir ailenin ineği hastalanmış veteniren aramaya koyulur Diğer komşunun evinde telefon vardır Telefonu açmaya izin vermez inek orada ölür Aradan yıllar geçer o telefonu açmaya müsade vermeyen komşununun oğlu hastalanır Aha işte derhal zamanı geldi Onun evindeki telefonu bozuldu Onun evinde telefon var ve telefon açmaya gidemez Ya işte saklasaydın samanı gelirdi şu anda zamanı SAKLA SAMANI GELIR ZAMANI Köyde samanı doğrayıp samanlığa koyarlar Sonradan bir iki yıl sonradan o samanı ağırbaşlı hayvanlarımıza yediririz ve onlarda bize gereken ürünleri verirler Sakladığımız samanı hırsızlar yoksa teroristler çalıp çırpıp götürmezse en sonunda bir süre zamanı gelir IlyasOrtaokul1 SERBEST Ademinoğlu insanının özgürlüğü vardır Bir yeni doğmuş bebeğin bile kendine has özgürlükleri vardır Ağlaması, acıkması konuşmadan yapabilme özlem ve özgürlüğü ve biçim biçim hakları vardır Bunlar basit konulardaki özgürlüklerdir Kendimce insan diğer hiç bir canlıya farklı İnsan bir ineje,bir kediye ayrı İnsan konuşabilir, inekse möler İnsan dört ayak üstünde yürüyemez Lakin kediler yürür Demekki insan dünyanın en önemli elemanıdır Zaten özgürlük olmazsa, haklar olmazsa İstanbul Sudi Arabistandan ayırt edilemez olur Mesela Sudi Arabistanda yerden jeton aldın suç, hop kellen gitti YıldızOrtaokul2 AYAĞINI YORGANINA TARAFINDAN UZAT Ayağını yorganına kadar uzatırmısın Ayağını çekyata kadar uzat Yani ayağını belirli bir yere değin uzat Ayağını yorgana kadar uzatmazsan ayağın açıkta kalır ve ölürsün Kendine dikkat ol Biz kendimize dikkat olmazsak ölürüz, üşütüp güme gideriz Nineler kendilerine dikat etmezseler ölürler Dedelerde bakımsızlıktan ölürler veya açsızlıktan da ölürler Babaannelerde yaşlılıklarından ölürlerVeya kalpten de gider hiç haberleri olmazyaşlı babalar kalpten bakımsızlıktan, kansızlıktan ölebilirler Yeni doğmuş bebeklerde mamasızlıktan ölüyorlar Bir gelin yeni evlenmiş gelin eve gelmiş Ana ve baba sevincinden ölmüş Hemen oniki, onüç, ondört yaşlarında kalpten gidenler oluyor MelekOrtaokul1 SAKLA SAMANI KAZANÇ ZAMANI Yani bir şeyi saklayınca zamanı eninde sonunda gelecektir Saman hayvanların yemeyidir Çimenlerin kurumasıyla çimenler sararır, saman oluşur Samanlar da bazı yerlere satılmaya gider ve ordan hayvanlarını bölge halk samanlarını kiloyla alırlar ve bitince yeniden alırlar Köylerde fazla çimenler vardır Onların kurumasıyla saman oluşur ve oradan imalat yerlerine gider Gün geçtikçe onlar satılır Kurban bayramı gelince hayvanlar kesilir ve etleri afiyetle yenir Bir Takım hayvanlar kadınsı ise onların yavruları olur Dişi hayvanlar yavrularını emzirirler ve kadınsı hayvanlar aç kaldıysa ona saman verirler Hayvanı varsa onu tarlaya getirir, onu gezdirir, tozdurur Ot yedirirler ve akşam olunca onları yerine getirirler Onları mışılca uyuturlar Misal 1: Bir gün kadının kocası kaza yapmış ve onunda bir ayanı kesmişler ve ona çok para lazımmış ve kocasına takma ayak takdırcaklarmış hiç bir doktor yapamazmış ve yabancı ülkeden hekim getirmişler ve kadının kocasının ayağına takma üçgenin taban olmayan kenarı taktırmışlar ve para kadına çok lazım olmuş Atalarımız demişki sakla samanı gelir zamanı Selda Ortaokul2 SAVAŞ VE BARIŞ Barış iyi savaş ise çirkeftir Savaşın aile içinde, aileler aralarında, halk müziği arasında ve hayvanlar aralarında oluyor Ama savaş insanlardan kaynaklanıyor Bosnada her gün halk her zaman bombalanıyordu Her yer karmakarışık oluyordu Kadınlara haciz yapılıyordu Bebeler aç kalıyordu, maf oluyordu Onun için her zaman tanklarlan UN getirilyordu Daima bu savaş yüzünden Halbuse savaş pekhala çirkeftir Dünyada zaten her bir pislik insanlardan çıkıyor Hayvanlara pislik diyorlar Bana göre dünyada en büyük pisliklerdirmillet Bir Baş Bakanın parmağı kesilip kanıyor durum oluyorda, bir alışılagelmiş memur kendini caminin minaresinden atıyor olay olmuyor Bunlar her yerde aşağı hepsi yağnış ve çirkeftir ErcanOrtaokul2 AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT Her Zaman yeniden titiz olmalıyız Örneğin bir yere alışverişe gittik Neler alacaksak ona göre yanımıza paramızı almalıyız Bir yere gittik ve gittiyimiz yerde yorulduk diyelim ve bir taksiye bindik, gideceğimiz yere geldik ve bir baktıkki para çantasında onbin bile değil Aha şimdi aba altında sopa yedin kafasız Taksiciye yalvar yakar, aldırmadi, sürdü gitti Ta ağaçlık yere koydu Etrafta in cin top oynuyor Başka hiç kimse değil, tedavi de yok madem onbin bile yok niye taksiye bindin kafasız Yorganına göre uzatsana Başımızı ağaçlara vururuz Ayağımızı yorganımıza tarafindan uzatırsak başımıza bir şey gelmez HümeyraOrtaokul1 SAVAŞ VE BARIŞ insanlar en minik bir yer için savaş eder ve bir sürü kanlar akar kanlar ziyan olup gider daha sonra barışlar olur, vergiler ödenir,uzlaşma anlaşmasına uymayanlar gene savaşlar yaparlar Ve bunların sonunda binlerce şehit asker ölür ve şehit mertebesine ulaşırlar Şehit mertebesi yetmez yeniden yeni mertebeler için savaşırlar Bazı köylülerse bir tarlanın en ufak yeri için yoksa bir keçi parçası için tartışma edip soluğu mahkemede alırlar Mahkemede iki köylünün arası bulunur ve barış sağlanır Adem Ortaokul1 AYAĞINI YORGANINA KADAR UZAT Bir insan ayağı üşümesin yoksa karıncalanmasın diye uzatır Bize soracak olursanız bir adam gece yatınca karlı hava insanın ayağını dondurtur Antre: Adamın kendisine ayağını yorganına göre uzat denen girişlemeye adamın uzatmasıdır Gelişme: Adamın ayağını yorganına görere uzatmasında adam kendi isteyiyle bir nedene varması; adamın kendi nedenini soylemesi olur ya bu durum adamı üzmüştür Sonuç: Adamın kendine bahşedilen bir nedeni bulmak için adama verilen bir ders verilmesi gereklidir Çünkü ayağını yorganına göre uzatmalıdır SerapOrtaokul1 AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT Küçükken yorganımız minik olur bu nedenle ayağımızı toplayıp toplayıp yatmalıyız Ayağımız yorgandan taşarsa üşütüp yataklara düşeriz Ayaklarımızı toplayıp toplayıp yatarsak hiç bir şey olmaz Bu atasözü diğer anlamalarda da olabilir örneğin ayağını yorganına kadar deyil de defterini yazabildiğin dek aç gibidir Ayağını yorganına kadar uzatmazsan fena ve acele durumlara düşebiliriz Ayağın yorgandan dışarı kalırsa üşüyebilir ya da sivrisinek ısırır ErdinçOrtaokul1 Anketlere verilen bir takım cevaplar : Ben küçükken fazla haylaz ve çapkınmışım Ben küçükken çok küçüktüm Ben bilemiyecem Ben çirkin ve h gözlü bir insanım Ben her zaman, ama her zaman erkeyim Ben büyüyünce ADAM olacağım bir kız Ben fazla yakışıklı ve seksi biriyim Ama kimse beni takmıyor Ben HAYVANLARI FAZLA SEVİYORUM ÖZELELLİKLE TAVUK KIZARTMASINA BAYILIRIM Ben Allahlık bir haylaz parçasıyım Benim en iyi TÜMÜ ÖĞRETMENİM Bana göre okul un düzeni bozuk Bana tarafindan mektep çok faydalı ve yardımsever bir yerdir Hem kız bakımından da yardımcı bir şey Arkadaşlar kavga etmeyin! Arkadaşlar defalarca kötü arkadaşlardan iyidir Önceden Insanlar cahil ve posaklıydı Elimden gelseydi Bir ögretmen do fakat olmazki Elimden gelseydi herkese takviye eder, ardıma koymazdım Elimden gelseydi Milli Eğitim bakanını deyiştirirdim ve onu kuytu bir köşeye oturturdum Elimden gelseydi Fen öğretmenini okuldan kovardım Daha Sonra mektep müdürünü de okul dışı ederdim Böylece okulumuzu mis gibi yapardım Başkalarına kadar ben möyüm! Tahsilimi bitirirsem Nerde? Tahsilimi bitirirsem bol bol ense yapacam En korktuğum şey bir takım hayvanlarörneğin NİHAT, YAVUZ gibiler Vücudum 906090 FAKAT KILLI Vücudum Fazla sıhhatli ve afiyeti üzerindedir Vücudum ? Yalnız kalınca VALLAHİ HOCAM NAPTIĞIMI SÖYLEMEM Bazen babam BANA KIZAR, FAKAT BEN ONA HİÇ KIZMAM KIZARSAM DÖVEBİLİR BELLI OLMAZ Bazen babam beni okşar, yani döver Bazen babam İyi, bazan da fena olabilir Lakin yinede o benim babam yine de napabilirim oysa? Ara Sıra babam kovalar, yakalarsa hırpalar Ara Sıra babam beni fazla över, bazanda kovalayıp bir tedarik döver Fakat olsun yinede babam babamdır En büyük sevincim arkadaşlarımın bana baba demesi, en büyük üzüntüm, bir takım arkadaşlarımın bana iskele babası demesi Canım sıkılınca Aksilik yaparım, artistlik yaparım Okulda haylazlık yaparım ve çapkınlık tabiki Cezalar ve yasalar ın Allah cezasını versin Okuldaki noksanlıklar Okulun tümü noksan, ögrenci ve ögretmenlerimizde eksik Okulun tümü Allaha emanet Okuldaki noksanlıklar Sınıf duvarlarının çatlakları, malzemeden çalmışlar Tuvaletlerin hali, keza okul memlekete cevap vermiyor Dahada varda boşver Elimden gelse okul müdürünü değil ben bir şey yapamamki maalesef Büyükler Bir fener gibidirler, hep bize yol gösterirler, ışık tutarlar, sıcaklık verirler, harçlık verirler Büyükler küçükleri ufak sanıp küçümsüyor, ancak öylemi? Annemi severim lakin gerçi severim Annemi severim lakin hayır hiç bile Beceremediğim şey hepsini beceriyorum Ögretmenler El feneri gibi etrafı aydınlatıyor Pili bitince şıp diye söner Ögretmenler çok iyidir, fakat dövmeseler Yaramazlık yaptığım zaman Ilginç dayak yiyorum, her tarafım diğer başka morarıyor Yaramazlık yaptığım vakit keyfime diyecek değil sonu dayak olmasa Bir türlü unutamadığım üç yaşında balkondan düşüşümdür Çevreyle ilişkilerin Pozitif iyi deyil, bazan apartmanı ben süpürüyorum Çevreyle ilişkilerin Fazla iyidir Çevremiz temiz ve sağlıklı olursa bizde daha mutlu oluruz Onun için çevremizle içli dışlı olmalıyız Bana Kalırsa ben böyleyim Kendini özgürlük hissediyor musun? yeteri dek değilse bile yinede evet belki olabilir, galiba özgürüm, sınırsızca olmasa da yani KASABAYI KİM YÖNETİR? şerif ve adamları (Kamil İlkokul 5) Kasabayı ihtiyarlar heyeti ve köy bekçisi yönetir (Yavuz Ortaokul 2) DESTAN NEDİR? Destan ulusların kahramanlık, cinsel ve biraz da ahlaksal serüvenleridir (Bora Lise 1) DÖRT HALİFE DEVRİNDE HAKEM OLAYINIAÇIKLAYINIZ Hazreti peygember efendimiz vaktinde yapılan maçta tartışma çıkmış Musrikler müslümanlara saldırmış, bu olaya hakkemde karışmış En son kararı da hakkem vermiş Onun için bu olaya hakkem olayı denilmiştir Maçlarda 3 hakkem vardır Maçı kontrol eden hakkem, orta hakkem, alt hakkem (Cemal Ortaokul 2) MADENLERLE İLGİLİ KURULUŞLARIMIZ NELERDİR? İki tanedir Maden Delik Arama Enstitüsü ve Parekende Anonim Ortakliğo (TEMIZ) (Açlık Ortaokul 2) BOĞAZLARIMIZIN DERİNLİĞİ NE KADARDIR? İstanbul Boğazı eksik biraz derindir, Çanakkale Boğazı ise çok çok eksik azıcık derindir ve arasında dünya değin ayrım olmasıdır (Seyit Lise 2) OVA NEDİR? Dümdüz ve uçsuz bucaksız harika yerlere ova denir (Hakan Ortaokul 2) Çukur mukur gibi yamukluklara ova denir (Ali Ortaokul 2) Manâsız ve yamuk araziye denir (Fatma Ortaokul 2) Yaylaya benzeşen, şehirden uzak kimsenin gitmediği, yazın ter atmak için yerler ovadır (Mahmut Ortaokul 2) HIZLI NÜFUS ARTIŞININ ZARARLARI NELERDİR? Kendimce süratli nüfuz artışı çok kötü birşey çünkü defalarca eğri kentleşme, gece kondu, hesaplı sorunlar Eğer biz 10 kardeş olsaydık fena olurdu Zaten babamın işi fena gidiyor yakında 4 kardeş olucaz üç iken Ya ne buluyorlar çocukta, ha yapmışsın ha yapmamışsın Daha fazla var lakin süre yetmiyor (Sevda Ortaokul 1) Çevre kirliliği, gürültü, insanların küfürleri, cahillik, işsizlik, kötümserlik, çok çocuk, ekonomik koşul, hilekarlik, adalet yemek, emek yemek Değil birşey değil Bu ülke düzelmez (Murat Ortaokul 1) KIYAMET GÜNÜ NE DEMEKTİR? Kıyamet günü yani gerdek gecesidir O gün herşey Çok fena olur Bütün gece kıyamet kopuverir (Serpil ilkokul 5) Kıyamet günü herseyin kiymetli oldugu bir gundur (Kemal Ilkokul 5) MUBAREK GECELER HANGILERIDIR, YAZINIZ? Kina gecesi Gerdek gecesi Dolunay gecesi (Hatice ilkokul 5) ALUVYON NEDİR? Topraklar çay kenarında toplanıp toplanıp giderler En sonunda topraklar toplanıp toplanıp gitmezler Gitmezlerse alevinyon denir (Ali Lise 2) ZİGOT NEDİR? Fazla ayıpçı birşeye denir (Esma Lise 1) MARMARA BÖLGESİNİN İKLİMİ NASILDIR? Marmara bölgesinde miki iklim tipi görülür Yumuşakımsı bir iklim olduğundan tabiata dayanır (Ferda Lise 2) YÖNÜMÜZÜ NASIL BULURUZ? Yolda gidiyorum bir adama rastladım aha bu yoldan gideceksin dedi giderim Sora sora Bağdat'ı bile buluruz ancak (Recep Ortaokul 2) Yönümüzü kuyruklu yıldızla, mezar kapısıyla, duvar saatiyle, deniz kabuğuyla ve karınca kararınca yöntemiyle buluruz (Cemal Ortaokul 2) YAYLA NEDİR? Akarsuların oydukları ve insanlara kadar yüksekte kalan çukur yığın (İlyas Ortaokul 2) TANIM NE DEMEKTİR? Tanımlama, bir varlığa bir şeye özgü nitelikleri belirtilmesi niteliği biçim şeklindeki kelimeyi belirten kasıt tanım (Meryem Lise 2) BULGARLARA KARŞI KİM SAVAŞTI? Bulgarlara karşısında ÇanakÇömlek Ali Paşa savaştı (Ortaokul 2) Çetinceviz Ali Paşa savaştı (Suat Ortaokul 2) Çakırkeyif Ali Paşa savaştı (Ortaokul 2) özel baskı