nicebayan
FD Üye
- Etkileşim
- 2
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
ya rica etsem dil ve anlatım kitabında sayfa 73 ve 98 e değin ancak cevapları yazarmısınız çokkk acillldil ve anlatım kitabının cevapları
Cevap: dil ve anlatım kitabı cevapları
S73
1doğada gördüğümüz her varlığın ismi olduğu gibi her insanında bir ismi vardırisim insanı tanıtan ,öteki insanlardan ayıran bir unsurdur
2bilinmeyen varlıkların ismi ,zihinde bir çağrışım uyandırmazzihinde çağrışımın uyanabilmesi için ,söylenen varlığın bilinmesi,daha önce görülmüş yada biri göre anlatılmış olması gerekirçağrışım oysa bu şekilde gerçekleşir
4bir tiyatro eserinde kişiler ,mekan ve zaman ''olay''etrafında birleşir
5tarihçi kaybedilmiş bir savaşı,kazanılmış gibi anlatamaz;çünkü tarihçinin görevi gerçekleri bütün çıplaklığıyla ,değiştirmeden aktarmaktırroman yazarı ise ,hayal gücüne alt olarak olaylkarı farklılaştırarak anlatabilir
1 etkinlik
ÖRNEK:Ağır adamlarla kahveye girdi HasanOlanları düşündü bir süreOtursam mı oturmasam mı diye bir bocalama geçirdiSonra oturdu bir köşeye isteksizBabadan kalma tütün tabakasını çıkardı,kalınca bir sigara sardıÖyle dalmıştı ama masasına konan nehir bardağının sesi bile dikkatini çekmemişti
Örnek :
Hamdi amcamı en son 19601961 yıllarında gördüm Bir meslek nedeniyle Ankara'ya gelmişti Beni görmeden gitmeyi içine sindirememiş, telefon edip geleceğini söylemişti Tıpkı çocukluğumda babamı beklediğim gibi, camdan cama koşup gelişini bekledim Uzun yıllar daha sonra birbirimizi görüp konuşacaktık Amca yeğen birbirimize sarıldık Ayrıca sevinçten ayrıca de annemi babamı anımsayıp ağladık Çocuklarımı kucağına aldı Onları öpüp öpüp sevdi Kardeşim Leman Bayan, bunları görseydi, dedi O gün onu son görüşüm oldu Öldüğünü duyduğum süre ne yapacağımı şaşırdım
79,80,96,97,98,99,100,101,102,104,105,109,110,111, 112,113,114,115,116,117,118,119,120,125,126,127,12 8,129,130,131,132,133,134,135,136,137,138,139,140 Başlığa Sığmadı
sayfa 79
biz halk metni ; ÖYKÜLEYİCİ SANAT METNİDİR
İLAHİ BAKIŞ ANLATIMI VARDIR
METİNLERDE ÖYKÜLEYCİ ANLATIMIN ORTAK ÖGELERİ
OLAN DURUM BIREY Z**LAHZA VE MEKAN VARDIR
on ikiye bir var metni;ÖYKÜLEYİCİ SANAT METNİDİR
1 ŞAHIS ANLATIM
METİNLERDE ÖYKÜLEYCİ ANLATIMIN IKI TARAFLI ÖGELERİ
OLAN DURUM KIŞI ZAMAN VE MEKAN VARDIR
kefil metni; 3ŞAHIS ANLATIM
METİNLERDE ÖYKÜLEYCİ ANLATIMIN KARŞILIKLI ÖGELERİ
OLAN OLAY BIREY VAKIT VE MEKAN VARDIR
sayfa 80
somut ad:yatak,yorgan,soba,oda
görünmeyen isim:keder,z**lahza,sıcak
12faaliyet
*cik,cağız ekleri sözcüğe amortisman,svgi,acınacak şey anl**ları katar
*bu anl** cak,cek ekleriyle de sağlanabilirbüyü(k)cek,yavrucak
*anneciğimin sesini kaç gündür duymuyorum(sevgi anl**ındadır)
çocukcağızın halini gördün mü?(acınacak şey anl**ındadır)
buraya gelirken daracık bir yoldan geçtik(küçültme anl**ındadır)
96sayfa
1 Yazar, kahr**anın psikolojik durumunun betimlemesini yapıyor
2 kötü ve olumsuz
3 Bir insanın ruh çözümlmesine analiz denirAynı z**anda bu betimlemedir
15ETKİNLİK
BASIT SIFATLAR : küçük , alıngan , kalın , bu
TÜREMİŞ SIFATLAR : endişeli , keskin , korkunç , binlerce
97sayfa
1 Nasıl davrandığını hareket , durumunu kullanmak **acıyla anlatılmıştır
2 Tiyatroda oysa şahısların durumunu ,hal ve hareketlerını anlatıyor öteki betimlemelerde ise ruh halini betimlemektedir
sayfa 97
1hürrem sultan metnindeki betimlemeler tiyatro eserlerinde konuşanın hareketlerini,durumun açıkl**ak ve kullanmak için kullanılmıştırkeza olayın sahnesi ve aksesuarlaı yansıtılmıştır
2bu metindeki betimlemeler ,eserde konuşanın hareketlerini,durumunu açıkl**aya yöneliktirdiğer tasvir örneklerinde kahr**anların ruh hali ve mizacını yansıtan betimlemeler yapılmıştır
16etkinlik
*adalardan ve boğaziçinden mektuplarinsandan doğaya
bu dağlık alan,şimdikinden canlıydıinsandan doğaya
tuzlu keskindirduyular arası aktarma
*İSTİARE
aralarında benzerlik bulunan iki nesneden birini söyleyerek diğerini kastetmeye deniristiarede ya kendine benzetilen yada benzeyen bulunurikiye ayrılır
açık istiare
sadece kendisine benzetilenin bulunduğu istiaredir
arslanlarımız,hollandayı perişan etti(arslanlarımız)
şakaklarıma kar mı yağdı ne?(kar)
kapalı istiare
yalnızca benzeyenin bulunduğu istiaredir
can,kafeste durmaz uçar(can)
tekerlekler yola birşeyler anlatıyor(tekerlekler)
sayfa 98
17faaliyet
ev ve aile hakkındaparça bütün ilişkisi
*mecazı mürsel
bir sözcüğü benzetme **acı gütmeden reel anl**ının dışında kullanmaktırbir diğer deyişle :bir şeyin parçasını verip bütününü kastetme ;bütününü verip parçasını kastetmedir
dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal(hilal)
olaya Konya büyük karşı çıktı(konya)
18etkinlik
*tarif öğeleri çıkarılmış metin ile alışılagelmiş metin karşılaştırıldığında tasvir öğeleri çıkarılmış metnin anlatımının daha düz,daha kuru bir anlatım olduğu gözlenirbetimlemelerde
yapılan mecazlar ve benzetmelerle anlatıma kazandırılan ahenk,estetik duyguların uyanmasında manâlı rol oynar keza yapılan betimlemelerle anlatılan koşul ya da olayın zihinde canlandırılması sağlanarak anlatıma hakikat katılır *
Cevap: dil ve anlatım kitabı cevapları
S73
1doğada gördüğümüz her varlığın ismi olduğu gibi her insanında bir ismi vardırisim insanı tanıtan ,öteki insanlardan ayıran bir unsurdur
2bilinmeyen varlıkların ismi ,zihinde bir çağrışım uyandırmazzihinde çağrışımın uyanabilmesi için ,söylenen varlığın bilinmesi,daha önce görülmüş yada biri göre anlatılmış olması gerekirçağrışım oysa bu şekilde gerçekleşir
4bir tiyatro eserinde kişiler ,mekan ve zaman ''olay''etrafında birleşir
5tarihçi kaybedilmiş bir savaşı,kazanılmış gibi anlatamaz;çünkü tarihçinin görevi gerçekleri bütün çıplaklığıyla ,değiştirmeden aktarmaktırroman yazarı ise ,hayal gücüne alt olarak olaylkarı farklılaştırarak anlatabilir
1 etkinlik
ÖRNEK:Ağır adamlarla kahveye girdi HasanOlanları düşündü bir süreOtursam mı oturmasam mı diye bir bocalama geçirdiSonra oturdu bir köşeye isteksizBabadan kalma tütün tabakasını çıkardı,kalınca bir sigara sardıÖyle dalmıştı ama masasına konan nehir bardağının sesi bile dikkatini çekmemişti
Örnek :
Hamdi amcamı en son 19601961 yıllarında gördüm Bir meslek nedeniyle Ankara'ya gelmişti Beni görmeden gitmeyi içine sindirememiş, telefon edip geleceğini söylemişti Tıpkı çocukluğumda babamı beklediğim gibi, camdan cama koşup gelişini bekledim Uzun yıllar daha sonra birbirimizi görüp konuşacaktık Amca yeğen birbirimize sarıldık Ayrıca sevinçten ayrıca de annemi babamı anımsayıp ağladık Çocuklarımı kucağına aldı Onları öpüp öpüp sevdi Kardeşim Leman Bayan, bunları görseydi, dedi O gün onu son görüşüm oldu Öldüğünü duyduğum süre ne yapacağımı şaşırdım
79,80,96,97,98,99,100,101,102,104,105,109,110,111, 112,113,114,115,116,117,118,119,120,125,126,127,12 8,129,130,131,132,133,134,135,136,137,138,139,140 Başlığa Sığmadı
sayfa 79
biz halk metni ; ÖYKÜLEYİCİ SANAT METNİDİR
İLAHİ BAKIŞ ANLATIMI VARDIR
METİNLERDE ÖYKÜLEYCİ ANLATIMIN ORTAK ÖGELERİ
OLAN DURUM BIREY Z**LAHZA VE MEKAN VARDIR
on ikiye bir var metni;ÖYKÜLEYİCİ SANAT METNİDİR
1 ŞAHIS ANLATIM
METİNLERDE ÖYKÜLEYCİ ANLATIMIN IKI TARAFLI ÖGELERİ
OLAN DURUM KIŞI ZAMAN VE MEKAN VARDIR
kefil metni; 3ŞAHIS ANLATIM
METİNLERDE ÖYKÜLEYCİ ANLATIMIN KARŞILIKLI ÖGELERİ
OLAN OLAY BIREY VAKIT VE MEKAN VARDIR
sayfa 80
somut ad:yatak,yorgan,soba,oda
görünmeyen isim:keder,z**lahza,sıcak
12faaliyet
*cik,cağız ekleri sözcüğe amortisman,svgi,acınacak şey anl**ları katar
*bu anl** cak,cek ekleriyle de sağlanabilirbüyü(k)cek,yavrucak
*anneciğimin sesini kaç gündür duymuyorum(sevgi anl**ındadır)
çocukcağızın halini gördün mü?(acınacak şey anl**ındadır)
buraya gelirken daracık bir yoldan geçtik(küçültme anl**ındadır)
96sayfa
1 Yazar, kahr**anın psikolojik durumunun betimlemesini yapıyor
2 kötü ve olumsuz
3 Bir insanın ruh çözümlmesine analiz denirAynı z**anda bu betimlemedir
15ETKİNLİK
BASIT SIFATLAR : küçük , alıngan , kalın , bu
TÜREMİŞ SIFATLAR : endişeli , keskin , korkunç , binlerce
97sayfa
1 Nasıl davrandığını hareket , durumunu kullanmak **acıyla anlatılmıştır
2 Tiyatroda oysa şahısların durumunu ,hal ve hareketlerını anlatıyor öteki betimlemelerde ise ruh halini betimlemektedir
sayfa 97
1hürrem sultan metnindeki betimlemeler tiyatro eserlerinde konuşanın hareketlerini,durumun açıkl**ak ve kullanmak için kullanılmıştırkeza olayın sahnesi ve aksesuarlaı yansıtılmıştır
2bu metindeki betimlemeler ,eserde konuşanın hareketlerini,durumunu açıkl**aya yöneliktirdiğer tasvir örneklerinde kahr**anların ruh hali ve mizacını yansıtan betimlemeler yapılmıştır
16etkinlik
*adalardan ve boğaziçinden mektuplarinsandan doğaya
bu dağlık alan,şimdikinden canlıydıinsandan doğaya
tuzlu keskindirduyular arası aktarma
*İSTİARE
aralarında benzerlik bulunan iki nesneden birini söyleyerek diğerini kastetmeye deniristiarede ya kendine benzetilen yada benzeyen bulunurikiye ayrılır
açık istiare
sadece kendisine benzetilenin bulunduğu istiaredir
arslanlarımız,hollandayı perişan etti(arslanlarımız)
şakaklarıma kar mı yağdı ne?(kar)
kapalı istiare
yalnızca benzeyenin bulunduğu istiaredir
can,kafeste durmaz uçar(can)
tekerlekler yola birşeyler anlatıyor(tekerlekler)
sayfa 98
17faaliyet
ev ve aile hakkındaparça bütün ilişkisi
*mecazı mürsel
bir sözcüğü benzetme **acı gütmeden reel anl**ının dışında kullanmaktırbir diğer deyişle :bir şeyin parçasını verip bütününü kastetme ;bütününü verip parçasını kastetmedir
dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal(hilal)
olaya Konya büyük karşı çıktı(konya)
18etkinlik
*tarif öğeleri çıkarılmış metin ile alışılagelmiş metin karşılaştırıldığında tasvir öğeleri çıkarılmış metnin anlatımının daha düz,daha kuru bir anlatım olduğu gözlenirbetimlemelerde
yapılan mecazlar ve benzetmelerle anlatıma kazandırılan ahenk,estetik duyguların uyanmasında manâlı rol oynar keza yapılan betimlemelerle anlatılan koşul ya da olayın zihinde canlandırılması sağlanarak anlatıma hakikat katılır *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.